رژیم کتوژنیک و درمان نفروپاتی (نقص کلیه )

محققین دانشکده ی پزشکی Mount Sinai برای اولین بار مشخص نمودند که رژیم کتوژنیک که یک رژیم غذایی پرچرب و کم کربوهیدرات است می تواند در افراد دیابتی (1 و 2) مبتلا به اختلال عملکرد کلیه موثر باشد. آنها همچنین متوجه شدند که بیان ژنهای خاصی (که قبلاً معرفی نشده بودند) منجر به اختلالات کلیوی مرتبط با دیابت بوسیله ی این نوع رژیم غذایی می تواند ممانعت گردد.

نتایج این تحقیق در شماره ی اخیر مجله ی PLoS ONE به چاپ رسیده است.

پروفسور Mobbs و همکارانش به بررسی موشهایی که با دستکاری ژنتیکی مستعد ابتلا به دیابت نوع 1 و 2 شده بودند، پرداختند. آنها اجازه دادند تا موشها به اختلالات نفروپاتی دیابتی مبتلا شوند و یا به مرحله ی از دست دادن کلیه ها برسند. سپس نیمی از این موشها را تحت رژیم کتوژنیک (Ketogenic) و گروه دیگر را تحت رژیم استاندارد پر کربوهیدرات قرار دادند. آنها دریافتند که بعد از سپری شدن 8 هفته ، موشهایی که به نقص کلیه ی (Kidney failure ) مبتلا بودند و تحت رژیم کتوژنیک قرار گرفته بودند، درمان شدند.

دکترMobbs می گوید: این اولین بار است که مداخلات تغذیه ای به تنهایی برای بر عکس کردن یک اختلال جدی دیابتی یعنی از دست رفتن کلیه ها ، موثر واقع شده است. این یافته ها برای بیش از دهها هزار فرد مبتلا به عوارض کلیوی دیابت یا احتمالاً سایر عوارض بسیار مهم است.

رژیم کتوژنیک یک رژیم کربوهیدرات با مقدار پروتئین متوسط و دارای چربی زیاد است که معمولاً برای کنترل حملات ناگهانی صرع در کودکان مبتلا کاربرد دارد. بسیاری از سلولها برای تامین انرژی از کتون ها استفاده می کنند. کتونها مولکولهایی هستند که دربدن در شرایطی که مقدار قند خون بسیار پایین و چربی خون بالا است تولید می شود. وقتی که سلولها از کتونها به جای گلوگز برای تولید انرژی استفاده می کنند، گلوکز متابولیزه نمی شود. از آن جایی که متابولیز زیاد گلوکز سبب نقص کلیه ها در دیابت می شود، محققین این فرضیه را که رژیم کتوژنیک می تواند اثرات سمی گلوکز بر کلیه ها را متوقف کند، ارائه دادند. با در نظر گرفتن احتیاجات تغذیه ای گوناگون البته این نمی تواند یک راه حل طولانی مدت برای بالغین باشد. اگر چه تحقیقات دکتر Mobbs ثابت کرد که استفاده از این نوع رژیم در مدت کوتاه برای یک ماه می تواند برای تنظیم مجدد بیان ژن و فرآیندهای بیماری زایی منجر به نقص کلیه ها موثر باشد.

محققین همچنین گروهی از ژنها را که در نفروپاتی دیابتی نقش دارند و قبلا ً ناشناخته بودند شناسایی کردند. این ژنها در هنگام نقص کلیه به دلیل فشارهایی که بروی عملکرد سلول وارد می آید، فعال می شوند . محققین دریافتند که بیان این ژنها در موشها میتواند توسط رژیم کتوژنیک معکوس شود . دکتر Mibbs و گروهش برای ادامه ی این تحقیقات و بررسی تأثیر رژیم کتوژنیک ومکانیسم عمل آن در برگرداندن قدرت کلیه ها در افراد دیابتی و افراد مسن مبتلا به اختلالات کلیوی طرحهای جدیدی در حال اجرا دارند. دکتر Mobbs معتقد است که رژیم کتوژنیک می تواند در درمان بیماریهای نورولوژیک و رتینوپاتی (بیماری که سبب نابینایی می شود) موثر باشد.

دکتر Mobbs می گوید: درک چگونگی تأثیر رژیم کتوژنیک در معکوس کردن نفروپاتی می تواند به ما برای ساخت داروهایی که اثری مشابه را اعمال کنند، کمک کند و ما امیدواریم که بتوانیم در آینده به این مهم دست یابیم.

منبع:www.sciencedaily.com