حقایقی در مورد شیرینی و دیابت

 

1-آیا خوردن انواع شیرینی مانند انواع شکلات، آبنبات و کیک برای مبتلایان به دیابت ممنوع است؟

پاسخ: خیر

سالها پیش خوردن انواع شیرینی، کیک و آبنبات برای افراد مبتلا به دیابت ممنوع بود، اما در حال حاضر محققین دریافتند که انواع نشاسته مانند سیب زمینی و نان سفید به همان اندازه مقدار قند خون را بالا می برد که خوردن شیرینی. اما کربوهیدراتهایی که در سبزیجات و دانه های کامل غلات  یافت می شوند قند خون را به اندازۀ خوردن شیرینجات بالا نمی برد.

بنابراین امروز شمارش کربوهیدراتها و انتخاب سالمترین آنها مهمتر از حذف و نخوردن  مواد شیرین  است.همۀ افراد دوست دارند مقدار کمی شیرینی  بخورند، مثلاً چنانچه به مهمانی عروسی دعوت شده اید شما می توانید برش خیلی کوچکی از کیک میل کنید و بجای آن به همان مقدار از مواد نشاسته ای موجود در وعده غذایتان بکاهید برای مثل یک سیب زمینی کوچک یا یک تکه نان را از غذایتان حذف کنید.

چنانچه علاقۀ وافری به خوردن شیرینجات، دسر و نوشیدنی های شیرین دارید از جایگزین های شکر یا شیرین کنندهای مصنوعی که فاقد کربوهیدرات و کالری هستند، استفاده کنید و دیگر نیازی به شمارش آن مقدار در وعده غذایتان نیست. برخی ازکربوهیدراتها خیلی آهسته هضم و جذب می شوند بنابراین باعث افزایش ناگهانی قند خون شما نمی شوند .

 

2-آیا خوردن غذاهایی با فیبر زیاد نظیر انواع لوبیا به پائین آوردن قند خون کمک می کند؟

پاسخ: بله به پائین آوردن قندخون کمک می کند.

رژیم غذایی حاوی فیبر بالا بیش از (50 گرم در روز) می تواند به پائین آوردن قند خون کمک کند.

چگونه؟

بدن شما مواد حاوی فیبر را به آهستگی هضم می کند این به آن معنا است که گلوکز بتدریج جذب خون می شود و بنابراین باعث تنظیم مقدار قند خون شما می شود.

اما بیمار دیابتی مجبور به خوردن غذاهایی با فیبر بسیار بالا برای دیدن این تأثیرات است.

رژیم غذایی دارای فیبر زیاد به شما در پائین آوردن کلسترول و وزن بدن کمک می کند. شما زودتر احساس سیری می کنید و سالم تر می مانید.

سایر مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از میوه جات و سبزیجات ، نانهای حاوی دانۀ کامل غلات ، بیسکویت ها ی شور تهیه شده از دانۀ کامل غلات، غلات سبوس دار برای صبحانه.

بیاد داشته باشید همیشه بر چسب مواد غذایی را در مورد مقدار کربوهیدرات موجود در آنها بخوانید. خیلی از مواد دارای فیبر زیاد حاوی مقداری شکر برای خوش طعم کردن  محصولات هستند.

 

3-آیا رژیم های غذایی دارای مقدار پروتئین بالا برای افراد مبتلا به دیابت خطرناک است؟

پاسخ: بله خطرناک است.

تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به ناراحتی های کلیوی چنانچه تحت رژیم  پرپروتئین قرار گیرند، زودتر کلیه هایشان را از دست خواهند داد.

خوردن چه مقدار پروتئین خطرناک است؟

انجمن دیابت آمریکا می گوید تنها 15% تا 20% از کالری روزانۀ شما باید از طریق خوردن پروتئین تأمین گردد. با انتخاب پروتئین ها ی گیاهی نظیر لوبیا، سویا یا با خوردن گوشت سفید مثل ماهی و مرغ که نسبت به گوشت قرمز دارای چربی کمتری هستند، به بدن خودتان رحم کنید. گوشت های پر چرب سبب ایجاد بیماریهای قلبی می گردد.

چنانچه در حال کاهش وزن هستید ازیک رژیم متناسب و حاوی مواد ضروری و ریز مغذی استفاده کنید. از مقدار کالری در یافتی اتان 500 کالری کم کنید و بدین ترتیب 10% از وزن بدنتان بدون در خطر قرار دادن کلیه هایتان کم خواهد شد.

 

  4-آیا مصرف شیرین کننده های مصنوعی برای بیماران دیابتی خطری ندارد؟

پاسخ: خیر خطری ندارد. مصرف شیرین کننده های مصنوعی جایگزین مناسب و بی خطری برای افراد دیابتی است.

با مصرف شیرین کننده های کم کالری یا با کالری خیلی کم علاوه بر احساس مزۀ شیرین از دریافت کالری اضافه جلوگیری می گردد. شیرین کننده های مصنوعی مانند ساخارین و آسپارتام که فاقد کالری یا کربوهیدرات هستند برای بیماران دیابتی مجاز است. بنابراین شما می تواند از آنها در غذاها و وعده های غذائی خود بجای کربوهیدراتها استفاده کنید.

در واقع برخی جایگزین های جدید شکر نظیر کلتیتول برای آشپزی عالی هستند با حجم مساوی از  شکر معمولی  دارای نصف کالری همان مقدار شکرهستند و باعث بالا بردن سریع قند خون نمی شوند.

 

منبع:

Diabetes. Webmd.com