9 ژوئیه 2023- در مقاله ای که در JAMA Ophthalmology منتشر شده است، در میان بیماران مبتلا به دیابت، تزریق داخل زجاجیه داروهای ضد فاکتور رشد اندوتلیال عروقی[1] به طور مستقل با خطر بیشتری برای عوارض جانبی سیستمیک مرتبط است.
در حال حاضر، درمان عمده ی رتینوپاتی دیابتی (DR) تزریق داروهای ضد فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) به داخل زجاجیه ی چشم است. اگرچه این درمان موثر است، اما شواهدی در مورد ایمنی سیستمیک آنها هنوز وجود ندارد، به ویژه در جمعیت بیماران در معرض خطر بالا. اکنون، دکتر سیدرا ظفر و همکارانش به منظور بررسی ایمنی سیستمیک تزریق داخل زجاجیه ای داروهای ضدVEGF در بین بیماران دیابتی این مطالعه را انجام دادند.
محققان در این مطالعه به صورت گذشته نگر و طولی به بررسی داده های جانبازان از پایگاه داده های وزارت بهداشت ایالات متحده، پرداختند. بین 1 ژانویه 2011 و 31 دسامبر 2012، همه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که 18 سال یا بیشتر داشتند و در هر یک از مراکز پزشکی امور کهنه سربازان در ایالات متحده معاینه شده بودند، شناسایی شدند. داده های عوارض جانبی سیستمیک که در این گروه از بیماران بین اول ژانویه 2013 تا 31 دسامبر 2017 رخ داده بود، بازیابی گردید. هم افراد مبتلا به دیابت که تزریق ضد VEGF داشتند و هم آنهایی که این تزریق را انجام ندادند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی که بین 1 ژانویه 2011 و 31 دسامبر 2012 تزریق داخل زجاجیه انجام داده بودند و همچنین افرادی که سابقه عوارض جانبی سیستمیک در گذشته داشتند، از مطالعه خارج شدند. داده ها بین اکتبر 2023 و مارس 2019 مورد بررسی قرار گرفتند.
در پیگیری 1، 3 و 5 ساله، درصد بیمارانی که هر گونه عارضه ی جانبی سیستمیک، انفارکتوس حاد میوکارد، بیماری قلبی عروقی یا بیماری کلیوی را تجربه کرده بودند، در هر دو گروه محاسبه و مقایسه شد.
یافته های کلیدی این مطالعه عبارت بودند از:
· بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در مجموع 1731782 نفر بودند. 476013 (27.5 درصد) از بیمارانبه رتینوپاتی دیابتی مبتلا بودند، در حالی که 14022 (0.8درصد) تزریق داروی ضدVEGF را انجام داده بودند.
· در فاصله ی سالهای 2013 تا 2017، تعداد 321940 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 (18.6درصد) عوارض جانبی سیستمیک را تجربه کردند.
· در گروه تزریق داروی ضد VEGF، بروز تجمعی هر گونه عارضه جانبی سیستمیک در طول پنج سال 37.0درصد و در گروهی که تزریق داروی ضد VEGFرا نداشتند، 18.4 درصد بود(P=0.001).
· با در نظر گرفتن عواملی مانند سن، نژاد، جنس، قومیت، سیگار کشیدن، شدت DR، شاخص Deyo-Charlson Comorbidity ، میانگین HbA1c، تعداد کل تزریقها و مصرف استاتین، مشخص شد که تزریقهای ضدVEGF ، به طور مستقل با خطر بیشتری برای تجربه هر نوع عارضه جانبی سیستمیک مرتبط است.
منبع:
https://medicaldialogues.in/ophthalmology/news/intravitreal-anti-vegf-injections-increase-adverse-events-in-diabetics-jama-114127