استفاده ی کوتاه مدت از داروی ضد التهاب رایج می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد

12نوامبر 2019 - محققان اعلام کردند دارویی که معمولاً برای درمان بیماری هایی از جمله آسم، آرتروز، آلرژی، اگزما و سندرم روده تحریک پذیر استفاده می شود، می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.

این تیم تحقیقاتی به سرپرستی دکتر Riccardo Profi  از دانشگاه آکسفورد، برای اولین بار اثرات متابولیکی کوتاه مدت دوزهای معمول تجویز شده از گلوکوکورتیکوئیدها،- گروهی از داروهای ضد التهابی رایج- را بررسی کردند.

آنها دریافتند كه مصرف یكی از رایج ترین داروهای این گروه یعنی "پردنیزولون"، تنها برای یك هفته باعث اختلال در تنظیم قند خون می شود.

گروه مورد مطالعه شامل 16 مرد سالم بود که به شش نفر از آنها 10 میلی گرم پردنیزولون در روز و به ده داوطلب باقیمانده 15 میلی گرم پردنیزولون در روز برای یک دوره ی 7 روزه داده شد.

وزن و نشانگرهای متابولیکی شرکت کنندگان قبل و بعد از آزمایش اندازه گیری شد. برای تعیین حسایت و مقاومت بدن به انسولین، از روش گیره ی هایپرانسولینمیک یوگلایسمی[1] استفاده شد.

اگرچه نتایج نشان داد که نشانگرهای سلامت عمومی شامل وزن و قند خون ناشتا تحت تأثیر این دارو قرار نگرفته اند، اما در شرکت کنندگانی که 15 میلی گرم پردنیزولون در روز دریافت می کردند، نتایج جالب توجه بود. در این شركت كنندگان علائمی از کاهش توانایی بدن برای كنترل قند خون مشاهده شد.

دکتر Profi توضیح داد: این نشان می دهد که حتی در این دوزهای پایین، متابولیسم گلوکز مختل می شود که نشان دهنده ی افزایش احتمال ابتلا به دیابت با ادامه درمان است.

هنوز مشخص نشده است که نتیجه ی قند خون شرکت کنندگان چه بوده است و آیا مقاومت به انسولین در بدن آنها پس از اتمام مطالعه به حالت عادی بازگشته است یا خیر.

ارتباط استفاده طولانی مدت از استروئیدها با القای دیابت در مطالعات پیشین مشخص شده بود، با این حال، یافته های جدید حاکی از اختلال در تنظیم قند خون است که بسیار زودتر از آنچه تصور می شد اتفاق می افتد.

محققان اظهار داشتند که باید به اندازه ی محدود افراد شرکت کننده در این مطالعه توجه داشت، آنها تأکید کردند که یک مطالعه ی گسترده تر ممکن است برای تأیید این یافته ها مفید باشد.

دکتر Profi پیشنهاد کرد كه تحقیقاتی برای بررسی مصرف گلوكوكورتیكوئیدها در كنار داروهای دیابت، برای تعدیل عوارض جانبی ناخواسته، انجام شود.

این یافته ها در کنفرانس سالانه انجمن غدد درون ریز در برایتون ارائه شد.

منبع:

https://www.diabetes.co.uk/News/2019/Nov/short-term-use-of-common-anti-inflammatory-drug-could-increase-risk-of-type-2-diabetes.html

 



[1]hyperinsulinemic-euglycemic clamp