14اکتبر 2022 - شواهد گسترده ای وجود دارد که نشان می دهد به اوج رسیدن ناگهانی غلظت قند خون پس از صرف یک وعده ی غذایی با دیابت شیرین و عوارض آن ارتباط دارد. درمانهایی که باعث کاهش پیک قند خون پس از غذا میشوند که در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 (T2DM) مشاهده میشود، چندین پارامتر مانند التهاب، اختلال عملکرد اندوتلیال، آسیب قلبی عروقی، پیشبینیکنندههای آتروژنز و شاخصهای پیری را بهبود میبخشند. گزارش شده است که برخی از غذاها مانند دانه کتان، دارای خواص کاهش دهندگی قند خون بدون عوارض جانبی شدید هستند.
مطالعه اخیر که در مجله Nutrients منتشر شده است، نشان داد که دانه کتان طلایی می تواند یک استراتژی غذایی ساده و مقرون به صرفه برای بهبود کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
این مطالعه نشان داد که در مقایسه با صبحانه ی شاهد (بدون دانه ی کتان)، مصرف 15 گرم بذر کتان طلایی خام آسیاب شده قبل از صبحانه ای که حاوی کربوهیدرات های پیچیده باشد، پاسخ گلایسمی 2 ساعت پس از غذا را در مردان مبتلا به دیابت 2 کاهش می دهد.
بذر کتان دارای خواص ضد هایپرگلایسمی بدون عوارض جانبی شناخته شده است. مصرف طولانی مدت بذر کتان (به مدت 8 تا 12 هفته) باعث کاهش هموگلوبین گلیکوزیله، قندخون، کلسترول تام، تری گلیسیرید و فشار خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم و بهبود حساسیت به انسولین و کاهش انسولینمی و قند خون در افراد مبتلا به پیش دیابت و در افراد چاق یا دارای اضافه وزن می شود. با این حال، اثرات آن بر پاسخ گلایسمی پس از غذا ناشناخته باقی مانده است.
به همین دلیل، یک گروه از محققان از برزیل به سرپرستی دکتر فرناندا دوارت موریرا به بررسی اثرات حاد مصرف بذر کتان خام بر روی منحنی گلایسمی 2 ساعت پس از غذا در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 در یک کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی پرداختند.
این مطالعه شامل 19 مرد مبتلا به دیابت 2 بود که به طور تصادفی در گروه صبحانه استاندارد با مصرف قبلی 15 گرم بذر کتان طلایی خام آسیاب شده (کتان) یا بدون آن (شاهد) تقسیم شدند، گروه های افراد شرکت کننده، در مرحله ی بعدی آزمایش عوض شد.
اندازهگیری قند خون در حالت ناشتا و در زمانهای 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از صرف غذا انجام شد. نشانگرهای درک طعم خوب (بو، جذابیت بصری و خوشایند طعم) و شدت طعم (نمکی، شیرینی، ترشی، تلخی و کرمی) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته های کلیدی این مطالعه به شرح زیر است:
· اوج افزایش گلوکز(پیک قند خون) و پاسخ گلایسمی2 ساعته(سطح زیر منحنی) در گروه کتان به ترتیب 17% و 24% کاهش یافت.
· پارامترهای زمان اوج قند خون، طعم و مزه بین دو گروه تفاوتی نداشت.
محققان نوشتند: نتایج ما با توجه به در دسترس بودن گسترده ی بذر کتان طلایی در بسیاری از کشورها، پیامدهای عملی دارد و نشان دهنده یک استراتژی غذایی ساده و مقرون به صرفه است که می تواند توسط بیماران دیابتی برای بهبود کنترل قند خون اتخاذ شود.
آنها در پایان نوشتند: در مطالعات آینده، عملکرد سلولهای بتا، سطوح گلوکز و انسولین، هورمونهای اینکرتین و حساسیت به انسولین باید برای درک بهتر مکانیسم اثر دانه ی کتان در کاهش پیک قند خون پس از غذا، مورد ارزیابی قرار گیرند.
منبع:
https://medicaldialogues.in/diet-nutrition/news/flaxseed-intake-before-breakfast-reduces-postprandial-blood-sugar-in-type-2-diabetes-patients-100537