28 اوت 2024 - بر اساس مطالعه جدیدی که در موسسه Karolinska در سوئد انجام و در مجلهDiabetes Care منتشر شده است، دیابت نوع 2 و پیش دیابت با تسریع پیری مغز مرتبط هستند. خبر خوب این است که ممکن است یک سبک زندگی سالم با پیری سریع مغز مقابله کند.
دیابت نوع 2، یک عامل خطر شناخته شده برای زوال عقل است، اما مشخص نیست که چگونه دیابت و مراحل اولیه آن که به عنوان پیش دیابت شناخته می شود، بر پیری مغز در افراد بدون زوال عقل تأثیر می گذارد. اکنون، یک مطالعه جامع تصویربرداری مغز نشان می دهد که هم دیابت و هم پیش دیابت می توانند با تسریع پیری مغز مرتبط باشند.
این مطالعه شامل بیش از 31000 نفر با سن بین 40 تا 70 سال ازبیوبانکبریتانیا بود که تحت اسکنMRI مغز(تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) قرار گرفته بودند. محققان از روش یادگیری ماشینی برای تخمین سن مغز در رابطه با سن تقویمی افراد استفاده کردند.
پیش دیابت و دیابت با مغزهایی که به ترتیب 0.5 و 2.3 سال بزرگتر از سن تقویمی بودند، مرتبط بودند. در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده، مغز بیش از چهار سال پیرتر از سن تقویمی به نظر می رسید. محققان همچنین خاطرنشان کردند که فاصله بین سن مغز و سن تقویمی در افراد مبتلا به دیابت در طول زمان کمی افزایش می یابد. این ارتباط در میان افراد دارای فعالیت بدنی بالا که از سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل خودداری می کردند، کاهش یافت.
ابیگیل داو، نویسنده ارشد این مطالعه، دانشجوی دکترا در گروه نوروبیولوژی در مرکز علوم مراقبتی و جامعه در موسسه کارولینسکا، گفت: «داشتن مغزی با ظاهر مسنتر برای سن تقویمی میتواند نشاندهنده انحراف از روند طبیعی پیری باشد و ممکن است یک علامت هشدار اولیه برای زوال عقل باشد. از جنبه مثبت، به نظر می رسد که افراد مبتلا به دیابت ممکن است بتوانند از طریق سبک زندگی سالم بر سلامت مغز خود تأثیر بگذارند».
داده های مکرر MRI برای بخش کوچکی از شرکت کنندگان در مطالعه در دسترس بود. پیگیری اسکن های MRI ادامه دارد و محققان اکنون به مطالعه ارتباط بین دیابت و پیری مغز در طول زمان ادامه می دهند.
ابیگیل داو اظهار داشت: «شیوع دیابت نوع 2 در جوامع رو به رشد است. ما امیدواریم که این تحقیقات به پیشگیری از اختلالات شناختی و زوال عقل در افراد مبتلا به دیابت و پیش دیابت کمک کند».
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2024-08-healthy-lifestyle-counteract-diabetes-brain.html