15 نوامبر 2024- پیشرفتی در درمان دیابت توسط پروفسور هیون ووک کانگ و تیمش از گروه مهندسی بیومدیکال در موسسه ملی علم و فناوری اولسان(UNIST، یکی از چهار دانشگاه دولتی در کره جنوبی) به دست آمده است. آنها یک سیستم جدید ماکرو کپسولاسیون جزایر پانکراس را توسعه داده اند که برای پیوند زیر جلدی طراحی شده است و راه حلی امیدوارکننده برای مدیریت دیابت نوع 1 ارائه می دهد.
نتایج این تحقیق در مجله Advanced Materials منتشر شده است.
به طور سنتی، جزایر پانکراس - مجموعهای از سلولهای مسئول ترشح انسولین - به اندامهای غنی از عروق مانند کبد یا کلیهها برای درمان اختلالات شدید ترشح انسولین در بیماران دیابتی نوع 1 پیوند میشوند. این پیوند جدید امکان یک روش کم تهاجمی شامل یک برش ساده برای کاشت زیر جلدی را فراهم میکند که به طور قابل توجهی عوارض جراحی و ناراحتی بیمار را کاهش میدهد.
از لحاظ تاریخی، کبد و کلیه ها مکان های پیوند ارجح بوده اند، چرا که به دلیل منبع خون فراوان، که اکسیژن و مواد مغذی ضروری را فراهم می کنند، از تشخیص قند خون پشتیبانی می کنند و ترشح انسولین را تسهیل می نمایند. از سوی دیگر، چگالی عروقی پایین بافت زیر جلدی چالش هایی را برای بقای جزایر و عملکرد آنها ایجاد می کند.
برای غلبه بر این موانع، تیم تحقیقاتی یک ساختار ورقه مانند چند لایه طراحی کردند که کارایی جزایر را در محیط های زیر پوستی افزایش می دهد.این پیوند ابتکاری، جزایر پانکراس را در بالا و پایین میکرو لایه ها(micro-shell layers) قرار میدهد، و به طور استراتژیک فاصله از رگهای خونی اطراف را به حداقل میرساند، بنابراین رساندن اکسیژن و مواد مغذی به سلولهای پیوند شده را بهینه میکند. هر یک از اجزای ایمپلنت، به جز جزایر، زیست سازگار هستند، که از زنده ماندن دراز مدت پیوند حمایت بیشتری می کند.
معماری پیچیده ی این ایمپلنت از طریق پرینت زیستی سه بعدی دقیق به دست آمده است، که امکان سفارشی سازی را با نیازهای پیوند هر بیمار فراهم می کند. این پیشرفت کاربرد بالینی پیوند را افزایش می دهد.
علاوه بر این، این تحقیق راههای جدیدی را برای پیوند جزایر ناهمسان یا xenotransplantation باز میکند، جایی که سلول های پانکراس حیوانی به انسان پیوند زده میشود. این طرح امکان ترکیب داروهای ضد فیبروتیک را فراهم میکند که پاسخهای ایمنی را مهار میکنند، و تحویل موضعی دارو را برای بهبود پذیرش پیوند ممکن میسازد.
در مطالعاتی که روی موشهای دیابتی انجام شد، پیوند مجرای لوزالمعده به تازگی ایجاد شده، تنظیم قابلتوجه قند خون را برای بیش از چهار ماه نشان داد. تیم تحقیقاتی اکنون به طور فعال در حال پیگیری آزمایشات بالینی و آماده سازی برای مطالعات بیشتر روی حیوانات است.
پروفسور کانگ، اظهار داشت: "این مطالعه نشان دهنده ی یک رویکرد انقلابی برای درمان دیابت نوع 1 است. تحقیقات ما می تواند کیفیت زندگی بسیاری از افراد را که با این بیماری چالش برانگیز زندگی می کنند به طور قابل توجهی افزایش دهد."
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2024-11-islet-transplant-method-surgical-complications.html