29 ژوئن 2024- یافته‌های یک مطالعه جدید روی موش ها نشان می‌دهد که "النولیک اسید"، یک ترکیب طبیعی موجود در زیتون، می‌تواند سطح قند خون را کاهش داده و باعث کاهش وزن شود. این تحقیق می تواند راه را برای توسعه محصولات طبیعی ایمن و ارزان برای مدیریت چاقی و دیابت نوع 2 در افراد هموار کند.

محققان دریافتند که تنها پس از یک هفته، موش‌های چاق مبتلا به دیابت که به آنها اسید النولیک خوراکی داده شد، به طور قابل‌توجهی وزن کمتری داشتند و نسبت به قبل از درمان و در مقایسه با موش‌های چاق گروه کنترل که اسید النولیک دریافت نمی‌کردند، تنظیم بهتر قند خون (گلوکز) را نشان دادند. اثر این ماده در کاهش گلوکز قابل مقایسه با لیراگلوتاید، داروی تزریقی دیابت و بهتر از متفورمین، یکی از رایج ترین داروهای خوراکی برای دیابت نوع 2 بود.

دکتر دانگمین لیو، سرپرست تیم تحقیقاتی، استاد دپارتمان تغذیه ی انسان، غذاها و ورزش در ویرجینیا تک، گفت: اصلاحات سبک زندگی و اقدامات بهداشت عمومی تأثیر محدودی بر افزایش شیوع چاقی، یکی از عوامل خطر اصلی دیابت نوع 2 داشته است. داروهای چاقی موجود در کاهش وزن بی اثر هستند، گران هستند و/یا خطرات ایمنی بالقوه درازمدتی را به همراه دارند. قصد ما ایجاد عوامل چند هدفه راحت تر، امن تر، و ارزان تر است تا بتوانند از بروز اختلالات متابولیک و دیابت نوع 2 جلوگیری کنند.

دکتر هانا آلخالدی، دانشمند تحقیقاتی در آزمایشگاه پرفسور لیو در ویرجینیا تک، یافته‌های این تحقیق را درنشست سالانه انجمن آمریکایی تغذیه(NUTRITION 2024) ارائه کرد.

تیم تحقیقاتی پرفسور لیو بر کشف ترکیبات فعال زیستی از محصولات طبیعی برای مدیریت دیابت تمرکز دارد. پیش از این، آنها به دنبال اهداف مولکولی خاصی برای ترکیبات طبیعی در بخش‌هایی از بدن- مانند پانکراس، ماهیچه‌ها، بافت‌های چربی و کبد- بودند که به طور فعال به تنظیم متابولیسم کمک می‌کنند. با این حال، از آنجایی که محصولات طبیعی معمولاً فراهمی زیستی ضعیفی دارند، آنها تصمیم گرفتند ببینند که آیا می توانند ترشح هورمون های متابولیک را در روده برای تنظیم غیر مستقیم عملکرد متابولیک هدف قرار دهند یا خیر.

برای این تحقیق جدید، محققان به شناسایی ترکیبات طبیعی پرداختند که روی سلول‌هایL در روده که حاوی دو هورمون متابولیکی آزاد شده در طول وعده غذایی هستند، عمل می‌کنند.این هورمون‌ها کهGLP-1  و PYY نامیده می‌شوند، با هم برای تقویت سیری و جلوگیری از پرخوری و همچنین کنترل سطح قند خون و متابولیسم کار می‌کنند.

فرآیند غربالگری نشان داد که اسید النولیک، که در زیتون های رسیده و روغن زیتون فوق بکر یافت می شود، می تواند باعث ترشح این هورمون ها در روده شود. آنها توانستند اسید النولیک را با شکستن پیش ساز آن یعنی اولئوروپین بسازند که هزینه کمتری نسبت به استخراج مستقیم آن از زیتون دارد.

آزمایشات این ترکیب در موش‌های چاق مبتلا به دیابت نشان داد که موش‌هایی که اسید النولیک خوراکی دریافت کرده‌اند در مقایسه با موش‌های چاق در گروه کنترل، بهبود قابل توجهی در سلامت متابولیک خود تجربه کردند. پس از چهار تا پنج هفته درمان، موش‌ها کاهش 10.7 درصدی در چاقی را نشان دادند و همچنین سطح قند خون و حساسیت به انسولین آنها با موش‌های لاغر سالم، قابل مقایسه بود.

اسید النولیک، همچنین به طور قابل توجهی مصرف غذا را کاهش داد و باعث کاهش وزن شد که با بهبود سطحPYY  و GLP-1 در خون و کاهش تولید پپتید مرتبط با آگوتی در هیپوتالاموس مرتبط بود. بیان بیش از حد "پپتید مرتبط با آگوتی"، باعث افزایش خوردن و افزایش وزن می شود.

پرفسور لیو، گفت: به طور کلی، این مطالعه نشان داد که اسید النولیک زیتون، اثرات امیدوارکننده‌ای بر ترشح هورمون و سلامت متابولیک دارد، به‌ویژه در شرایط چاقی و دیابت. به نظر می رسد این ترکیب شرایط فیزیولوژیکی غذا خوردن را تقلید می کند تا مستقیماً ترشح هورمون های متابولیک روده را تقویت کند که به تنظیم تعادل انرژی و سلامت متابولیک کمک می کنند.

به گفته ی محققان، غلظت النولیک اسید در روغن زیتون یا زیتون بسیار کم است، بنابراین مزایای مشاهده شده در این مطالعه به احتمال زیاد تنها با مصرف محصولات زیتون به دست نمی آید.

تیم تحقیقاتی اکنون در حال کار برای درک چگونگی ایجاد مزایای متابولیک این ترکیب با تجزیه و تحلیل سفر آن در بدن برای یافتن نحوه جذب، توزیع، متابولیسم و ​​دفع است. این همچنین بینش هایی را در مورد ایمنی آن برای آزمایشات بالینی آینده ارائه می دهد.

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2024-06-compound-olives-obesity-diabetes.html