7 اوت 2024- محققان بانداژ ارزان قیمتی را ساخته اند که از میدان الکتریکی برای بهبود زخم های مزمن استفاده می کند. در آزمایشات حیوانی، زخم‌هایی که با این بانداژهای الکتریکی پانسمان ‌شدند، 30 درصد سریع‌تر از زخم‌هایی که با بانداژهای معمولی پانسمان ‌شدند، بهبود یافتند.

مقاله آنها با عنوان "پانسمان های بدون وسایل الکترونیکی که با نیروی آب سیگنال الکتریکی تولید کرده و زخم ها سریعتر درمان می کنند" در 7 اوت در مجله دسترسی آزاد Science Advances منتشر شد.

زخم‌های مزمن، زخم‌های بازی هستند که به آهستگی بهبود می‌یابند، اگر اصلاً خوب شوند. به عنوان مثال، زخم هایی که در برخی از بیماران دیابتی ایجاد می شود، زخم های مزمن هستند. این زخم ها به ویژه مشکل ساز هستند زیرا اغلب پس از درمان عود می کنند و خطر قطع عضو و مرگ را به طور قابل توجهی افزایش می دهند.

یکی از چالش های مرتبط با زخم های مزمن این است که گزینه های درمانی موجود بسیار گران هستند که می تواند مشکلات بیشتری را برای بیماران ایجاد کند.

پرفسور Amay Bandodkar، یکی از نویسندگان این مقاله و استادیار مهندسی برق و کامپیوتر در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، گفت: «هدف ما در اینجا توسعه یک فناوری بسیار ارزان‌تر بود که به بهبود زخم‌های مزمن سرعت ‌بخشد.ما همچنین می‌خواستیم مطمئن شویم که این فناوری به‌اندازه کافی برای استفاده در خانه آسان باشد، نه چیزی که بیماران فقط بتوانند در محیط‌های بالینی دریافت کنند».

دکتر Sam Sia، یکی از نویسندگان این مقاله و استاد مهندسی زیست پزشکی در دانشگاه کلمبیا، گفت: «این پروژه بخشی از یک پروژه ی بزرگ‌تر به نام DARPA برای تسریع بهبود زخم با پانسمان‌های شخصی‌ سازی شده زخم است. این پروژه مشترک نشان داد که این بانداژهای سبک و ارزان که می‌توانند تحریک الکتریکی را به سادگی با افزودن آب ایجاد کنند، زخم‌ها را سریع‌تر از گروه شاهد بهبود می‌بخشند، با سرعتی مشابه با درمان های حجیم‌تر و گران‌تر».

به طور خاص، این تیم تحقیقاتی پانسمان‌هایی را تولید کردند که هیچ وسیله ی الکترونیکی در آن ها بکار نرفته است (WPED)و تنها با نیروی آب قادر به ایجاد تحریک الکتریکی هستند. این پانسمان‌ها یکبار مصرف هستند و دارای الکترودی در یک طرف و یک باتری کوچک و زیست سازگار در طرف دیگر هستند.

این پانسمان طوری در محل زخم قرار می گیرد که الکترودها با زخم تماس پیدا کنند. سپس یک قطره آب بر روی سطح باتری ریخته می شود و آن را فعال می کند. پس از فعال شدن، بانداژ برای چندین ساعت میدان الکتریکی ایجاد می کند.

راجارام کاوتی، یکی از نویسندگان اول این مقاله و محقق فوق دکترا در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، گفت: «این میدان الکتریکی بسیار مهم است، زیرا به خوبی ثابت شده است که میدان های الکتریکی بهبود زخم های مزمن را تسریع می کنند.الکترودها به گونه ای طراحی شده اند که به آنها اجازه می دهد تا با پانسمان خم شوند و با سطح زخم های مزمن که اغلب عمیق و نامنظم هستند، مطابقت یابند».

کاوتی افزود: «این توانایی برای انطباق بسیار مهم است، زیرا ما می خواهیم میدان الکتریکی از حاشیه زخم به سمت مرکز زخم هدایت شود.برای تمرکز موثر میدان الکتریکی، شما می‌خواهید که الکترودها هم در محیط و هم در مرکز خود زخم با پوست بیمار در تماس باشند و از آنجایی که این زخم‌ها می‌توانند نامتقارن و عمیق باشند، باید الکترودهایی داشته باشید که بتوانند با طیف گسترده ای از ویژگی های سطحی مطابقت داشته باشند».

مگی جاکوس، یکی دیگر از نویسندگان اول این مقاله و دانشجوی فارغ التحصیل از دانشگاه کلمبیا، گفت: «ما این نوع از پانسمان‌ها را روی موش‌های دیابتی آزمایش کردیم، که یک مدل رایج برای التیام زخم‌های انسانی هستند و متوجه شدیم که تحریک الکتریکی دستگاه سرعت بسته شدن زخم را افزایش می‌دهد، تشکیل رگ‌های خونی جدید را تقویت می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد، که همگی به بهبود کلی زخم اشاره دارند».

به طور خاص، محققان دریافتند که موش‌هایی که تحت درمان با WPED قرار گرفتند، حدود 30 درصد سریع‌تر از موش‌هایی که بانداژهای معمولی دریافت کردند، بهبود یافتند.

پرفسور Bandodkar، گفت: «اما به همان اندازه مهم است که این پانسمان ها را بتوان با هزینه نسبتاً پایین تولید کرد - ما در مورد چند دلار برای هر پانسمان در هزینه های سربار صحبت می کنیم».

 پرفسور Aristidis Veves، یکی از نویسندگان این مطالعه و استاد جراحی، گفت: زخم پای دیابتی یک مشکل جدی است که می تواند منجر به قطع اندام تحتانی شود.هم اکنون به رویکردهای درمانی جدید نیاز مبرمی داریم، زیرا آخرین موردی که توسط سازمان غذا و دارو تایید شده است، بیش از 25 سال پیش توسعه یافته است. تیم من بسیار خوش شانس است که در این پروژه شرکت کرده و تکنیک های نوین و کارآمدی را بررسی کرده است که پتانسیل ایجاد انقلابی در مدیریت زخم پای دیابتی را دارند.

او افزود: علاوه بر این،WPED ها را می توان به سرعت و به راحتی استفاده کرد و پس از استفاده، بیماران می توانند حرکت کرده و به فعالیت های روزانه خود بپردازند. این عملکرد به این معنی است که بیماران می توانند درمان را در خانه دریافت کنند که احتمال پیروی از درمان را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، بیماران کمتر از جلسات درمانی صرف نظر می کنند، زیرا مجبور نیستند به کلینیک مراجعه کنند یا ساعت ها بی حرکت بمانند.

پرفسور Bandodkar، گفت: گام های بعدی برای ما شامل تحقیق بیشتر برای تنظیم دقیق توانایی ما برای کاهش نوسانات در میدان الکتریکی و افزایش مدت زمان میدان تولید شده توسط این پانسمان است. ما همچنین آزمایش های بعدی را پیش می بریم تا به آزمایش های بالینی و در نهایت امکان استفاده از این پانسمان توسط مردم نزدیک تر شویم.

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2024-08-electric-bandage-chronic-wounds.html