۳آوریل ۲۰۲۵ - محققان داده‌های بیش از ۹۰۰۰ کودک را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند که افراد مبتلا به کتواسیدوز دیابتی در زمان تشخیص، سطح هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) بالاتر، شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر و نیاز به انسولین بیشتری یک و دو سال پس از تشخیص داشتند. این کودکان همچنین بیشتر احتمال داشت که دوره‌های بعدی DKA را تجربه کنند که نشان دهنده تأثیر بالقوه ی طولانی مدت این عارضه بر مدیریت دیابت است.

این مطالعه توسط دکتر کلمن دوک و همکارانش از مرکز پزشکی دانشگاه لیوبلیانا و دانشکده پزشکی دانشگاه لیوبلیانا در اسلوونی انجام شد تا ارتباط بین کتواسیدوز دیابتی در شروع دیابت نوع ۱و تأثیر آن بر کنترل قند خون در درازمدت، نیاز به انسولین، شاخص توده بدنی (BMI SDS) و پذیرش فناوری دیابت در جوانان بررسی شود.

برای این منظور، محققان داده‌های نه کشور - اتریش، چک، آلمان، ایتالیا، لوکزامبورگ، نیوزیلند، اسلوونی، سوئیس و آمریکا( ایالت کلرادو) - را با تمرکز بر جوانان 0.5 تا 15.9 ساله که بین سال ‌های 2019 تا 2020 به دیابت نوع 1 مبتلا شده و به مدت دو سال تحت نظارت بودند، تجزیه و تحلیل کردند. بر اساس وضعیتDKA در زمان تشخیص، شرکت ‌کنندگان به سه گروه بدون DKA،DKA  غیرشدید و DKA شدید طبقه ‌بندی شدند. این مطالعه سطح HbA1c، نیاز به انسولین، شاخص توده بدنی(BMI SDS)  و پذیرش فناوری دیابت، از جمله استفاده از سیستم تحویل خودکار انسولین (AID) را ارزیابی کرد.

یافته‌های کلیدی این مطالعه به شرح زیر است:

 این مطالعه شامل 9269 شرکت ‌کننده بود که 54.8٪ آنها مرد و میانگین سنی آنها 9.0 سال بود.

 کتواسیدوز دیابتی (DKA) در زمان تشخیص در 34.2٪ از شرکت ‌کنندگان شناسایی شد که 12.8٪ آنها DKA شدید را تجربه کردند.

• پس از یک سال، میانگین تعدیل ‌شده HbA1c در گروه DKA شدید (7.41٪) در مقایسه با گروه DKA غیرشدید (7.23٪) و گروه بدون کتواسیدوز دیابتی(7.14٪) بالاترین میزان بود.

این تفاوت پس از دو سال نیز مشهود بود، به طوری که میانگین سطح HbA1c در گروه DKA شدید برابر با 7.58٪، در گروهDKA غیرشدید برابر با 7.38٪ و در گروه بدون کتواسیدوز دیابتی 7.32 درصد بود.

 هر دو گروه DKA در مقایسه با افراد بدون DKA در زمان تشخیص، شاخص توده بدنی(BMI SDS)  بالاتری را نشان دادند.

 استفاده از سیستم تحویل خودکار انسولین (AID) با سطح HbA1c پایین‌ تری نسبت به سایر روش ‌های درمانی مرتبط بود.

 استفاده ازAID همچنین تفاوت در سطح HbA1c را در بین گروه‌های DKA پس از دو سال پیگیری کاهش داد.

محققان گفتند: «این یافته ‌ها نشان می ‌دهد که هم کتواسیدوز دیابتی شدید و هم غیرشدید در شروع دیابت نوع ۱با افزایش مداوم سطح HbA1c و شاخص توده بدنی بالاتر (BMI SDS) مرتبط هستند. با این حال، استفاده از سیستم تحویل خودکار انسولین به کاهش تأثیر کتواسیدوز دیابتی در زمان تشخیص، بر کنترل قند خون در درازمدت کمک می ‌کند و تفاوت در سطح HbA1c را در طول زمان کاهش می ‌دهد».

منبع:

https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/kids-with-type-1-diabetes-with-ketoacidosis-at-diagnosis-have-high-hba1c-and-increased-insulin-requirement-study-145452