18 نوامبر 2024- در یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده ی اخیر که در مجله Foods منتشر شده است، محققان اثرات مصرف چای سبز کامبوجا (GTK) را بر سلامت روده، میکروبیوتا و متابولیسم در افراد دارای اضافه وزن که از یک رژیم غذایی با محدودیت کالری پیروی می کردند، بررسی نمودند. آنها دریافتند که مصرف چای سبز کامبوجا به طور قابل توجهی بر میکروبیوتای روده یا نفوذپذیری روده تأثیر نمی گذارد، اما علائم گوارشی را بهبود می بخشد و متابولیت های سرم را با تأثیرگذاری بر متابولیت های خاص مرتبط با خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی تغییر می دهد. این یافته ها مزایای بالقوه ی این چای را برای سلامت متابولیک در افراد دارای اضافه وزن نشان می دهد.

پیشینه

غذاهای تخمیر شده مانند کامبوچا به دلیل فواید بالقوه ی آنها برای سلامتی، به ویژه در بهبود سلامت روده، تعدیل میکروبیوتا و مبارزه با عدم تعادل متابولیک، محبوبیت پیدا کرده اند.

کامبوجا که از تخمیر چای سبز یا سیاه حاوی قند با کشت همزیستی باکتری ها و مخمرها تهیه می شود، حاوی ترکیبات فعال زیستی مانند اسیدهای فنولیک، اسیدهای آلی و ویتامین ها است. علیرغم مصرف رو به رشد کامبوجا، اثرات واقعی کامبوجا بر سلامت انسان، به ویژه در افراد دارای وزن اضافی، نامشخص است. افراد دارای اضافه وزن اغلب تغییر میکروبیوتای روده، تنوع کمتر میکروب های روده و سد روده ای ضعیف را تجربه می کنند که به التهاب و اختلالات متابولیک منجر می شود.

مطالعات در مدل های حیوانی نشان داده است که کامبوجا ممکن است دیس بیوز روده را کاهش دهد و سلامت روده را بهبود بخشد. با این حال، هیچ مطالعه انسانی قبل از این، نقش GTK را در هنگام ترکیب با یک رژیم غذایی با کالری محدود از نظر پارامترهای روده و متابولیت های سرم ارزیابی نکرده است. بنابراین، محققان برای اولین بار، اثر GTK را بر علائم گوارشی، نفوذپذیری روده، ترکیب میکروبیوتا و متابولیت‌های سرم در افراد دارای وزن اضافی تحت درمان کاهش وزن بررسی کردند.

در مورد این مطالعه

شرکت کنندگان دارای اضافه وزن (شاخص توده بدنی ≥ 27 کیلوگرم بر متر مربع، چربی بدن > 30 درصد برای زنان، > 25 درصد برای مردان) به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل(CG، 37 نفر) که از یک رژیم غذایی سالم با کالری محدود پیروی می کردند و یک گروه کامبوچا(KG، 38 نفر)با رژیم غذایی مشابه که 200 میلی لیترGTK را در روز در طی یک دوره ی 10 هفته ای دریافت کردند. معیارهای خروج شامل وجود بیماری های متابولیک یا مزمن، استفاده همیشگی از مکمل ها، یا مصرف منظم غذاهای تخمیری یا چای بود. چای سبز کامبوجا در داخل خانه تولید شد و هر وعده ی سروینگ آن شامل 1 میلیارد واحد تشکیل دهنده کلنی پروبیوتیک بود.

الگوهای معمول فعالیت بدنی و عادات غذایی شرکت‌کنندگان حفظ و کنترل شد. برای ارزیابی پیامدها، کیفیت زندگی و علائم گوارشی بیماران از پرسشنامه، آنتروپومتری، جمع‌آوری نمونه بیولوژیکی و تست‌های متابولیک استفاده شد.

تجزیه و تحلیل میکروبیوتا برای ارزیابی تنوع، روند گونه‌های متفاوت مانند افزایش Romboutsia و کاهش Alistipes و ارتباط با متابولیت‌ها در گروه GTK انجام شد. متابولوم با استفاده از نمونه های سرم مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج و بحث

هر دو گروه KG و CG کاهش وزن و بهبود در ترکیب بدنی را تجربه کردند، اگرچه تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نشد. گروه KG همچنین افزایش جزئی در مصرف فیبر روزانه را تجربه کردند، اما از نظر آماری معنی دار نبود.

روندهای میکروبیوتای روده: در حالی کهGTK به طور قابل توجهی ترکیب میکروبیوتای روده را تغییر نداد، روند افزایش رومبوتسیای مفید و کاهش آلیستیپ های بالقوه مضر را نشان داد، که نشان دهنده مدولاسیون ظریف میکروبیوتای روده است.

از نظر کیفیت زندگی:CG  بهبود در نمره کل، عملکرد فیزیکی و درد بدن را نشان داد، در حالی کهKG  بهبود در نمره کل، سلامت عمومی، سرزندگی و عواطف را نشان داد، اما تفاوت معنی‌داری بین گروه‌ها مشاهده نشد.

پارامترهای روده ای: از جمله زونولین (بیومارکر برای اختلال در عملکرد سد روده)، پروتئین متصل به لیپوپلی ساکارید، اسیدهای چرب با زنجیره ی کوتاه (SCFAs) و pH مدفوع، تفاوت معنی داری را بین گروه ها پس از مداخله نشان ندادند، البته در گروه CG، که افزایش نسبت لاکتولوز به مانیتول، pH مدفوع و زونولین مشاهده شد. هر دو گروه کاهش تولید اسید بوتیریک را نشان دادند، اما هیچ تغییر قابل توجهی در سایرSCFA ها مشاهده نشد.

از نظر علائم گوارشی: هر دو گروه کاهش علائم گوارشی را گزارش کردند، اما گروه KG بهبودهای اساسی تری را نشان داد، به ویژه در علائمی مانند سفتی مدفوع و تخلیه ناقص روده.KG ، همچنین تغییرات قابل توجهی در قوام مدفوع با افزایش در مدفوع نوع 4 نشان داد.

علاوه بر این، تفاوت معنی‌داری بین گروه‌ها در سطح جنس مشاهده نشد، اگرچه KG روند کاهش آلیستیپ ها و افزایش تعداد رومبوتسیا را به همراه داشت. تنوع آلفا در هر دو گروه افزایش یافت، با شاخص آماری Chao 1 بالاتر در KG در سطح جنس در مقایسه با مقدار پایه.

در نهایت، از نظر متابولومیک سرم: محققان 25 متابولیت فرضی را در گروه KG شناسایی کردند، که عمدتا به متابولیسم اسید آمینه و اسیدهای چرب مربوط بودند، از جمله دی اتیل مالونات و تورین، و یک همبستگی بین تغییرات در میکروبیوتا و متابولیت ها مشاهده شد.

طراحی دقیق این مطالعه آن را تقویت می کند، اما حجم نمونه نسبتا کوچک و نمونه های بیولوژیکی ناکافی آن را محدود می کند. استفاده از GTK تولید شده در خانه، در حالی که استاندارد است، ممکن است با نسخه های تجاری متفاوت باشد، که می تواند بر تعمیم پذیری نتایج تأثیر بگذارد.

نتیجه گیری

این مطالعه نشان داد که GTKعلائم گوارشی را بهبود می بخشد، به ویژه در بهبود تخلیه کامل روده و کاهش سفتی مدفوع ، در افراد دارای وزن اضافی که تحت درمان کاهش وزن قرار می گیرند. در حالی که چای سبز کامبوجا به طور قابل توجهی میکروبیوتای روده را تعدیل نمی کند، روندهایی در افزایش تنوع و جابجایی گونه های خاص مشاهده شد که نیاز به تحقیقات بیشتر را در کارآزمایی های آینده نشان می دهد. CG، بدتر شدن نفوذپذیری روده و pH مدفوع را نشان داد، که نشان می دهد کامبوچا ممکن است به جلوگیری از این اثرات منفی کمک کند.

علاوه بر این، مصرف کامبوچا بر متابولوم سرم تأثیر می گذارد، با متابولیت های مرتبط با مسیرهای متابولیکی، ضد چاقی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، که به طور بالقوه سلامت کلی را در افراد دارای اضافه وزن بهبود می بخشد.

منبع:

https://www.news-medical.net/news/20241118/Green-tea-kombucha-could-transform-your-gut-and-boost-your-weight-loss-journey.aspx