26 سپتامبر 2024- برخی از افراد که شدیداً مشغول کار و سایر تعهدات هستند، ورزش های متوسط تا شدید خود را در یک یا دو روز از هفته یا آخر هفته متمرکز می کنند. مطالعه ی محققان بیمارستان عمومی ماساچوست، نشان داد که الگوی ورزشی «جنگجوی آخر هفته» با خطر کمتر ابتلا به 264 بیماری در آینده مرتبط است و به اندازه ی فعالیت ورزشی توزیع شده در طول هفته در کاهش خطر ابتلا به بیماری ها مؤثر است. نتایج این تحقیق در ژورنالCirculation منتشر شده است.
دکتر Shaan Khurshid، یکی از نویسندگان ارشد این مقاله و عضو هیئت علمی مرکز آریتمیهای قلبی دمولاس در بیمارستان عمومی ماساچوست، گفت: مشخص شده است که فعالیت بدنی بر خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها تأثیر می گذارد. در اینجا، ما نه تنها مزایای بالقوه فعالیت ورزشیآخر هفته را در کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی اثبات کردیم -که قبلا نیز نشان داده بودیم- بلکه نشان دادیم که این نوع فعالیت ورزشی از ابتلا به طیف وسیعی از بیماریها در آینده- از بیماری مزمن کلیوی گرفته تا اختلالات خلقی و فراتر از آن- جلوگیری می کند.
دستورالعمل ها حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید را در هفته برای سلامت کلی توصیه می کنند. با این حال، در میان افرادی که این توصیه ها را رعایت می کنند، آیا بین مزایای حاصل از ورزش برای کسانی که در بیشتر روزهای هفته 20 تا 30 دقیقه ورزش می کنند و افرادی که 5 یا 6 روز بین جلسات ورزشی خود فاصله می گذارند، تفاوتی وجود دارد؟
دکتر خورشید، همراه با نویسنده ارشد این مقاله دکتر پاتریک الینور، سرپرست مرکز قلب و عروق و مدیر مرکز قلب Corrigan Minehan در بیمارستان عمومی ماساچوست، و همکارانشان، اطلاعات 89573 فرد را در مطالعه آینده نگر بیوبانک انگلستان تجزیه و تحلیل کردند. افراد از شتابسنجهای مچی استفاده می کردند که کل فعالیت بدنی و زمان صرف شده در شدتهای مختلف تمرینات را در طول یک هفته ثبت میکرد. شرکت کنندگان بر اساس الگوهای فعالیت بدنی با استفاده از آستانه ی مبتنی بر گایدلاین(150 دقیقه در هفته فعالیت بدنی متوسط تا شدید)، بهعنوان ورزش کار آخر هفته، ورزش کار منظم یا افراد غیرفعال طبقهبندی شدند.
سپس محققان به دنبال ارتباط بین الگوهای فعالیت بدنی و بروز 678 بیماری در 16 نوع بیماری، از جمله سلامت روان، گوارش، عصبی و سایر دستهها بودند.
تجزیه و تحلیل محققان نشان داد که الگوی ورزشی آخر هفته و الگوهای فعالیت بدنی منظم هر کدام با خطرات به مراتب کمتری برای بیش از 200 بیماری در مقایسه با نداشتن هیچ گونه تحرکی، مرتبط هستند. الگوی ورزشی آخر هفته و الگوی ورزشی منظم با خطر کمتر بیماری های قلبی متابولیکی در طی 6 سال مرتبط بودند( به ترتیب با 23٪ و 28٪ خطر کمتر برای فشار خون بالا، و به ترتیب با 43٪ و 46٪ خطر کمتر برای دیابت). با این حال، کاهش خطر همچنین در تمام انواع بیماریهای آزمایش شده، در افرادی با الگوی ورزشی آخر هفته و افرادی با الگوی ورزش منظم در طول هفته مشاهده شد.
دکتر خورشید گفت: یافتههای ما با بسیاری از تعاریف مختلف از افرادی با فعالیت ورزشی آخر هفته، و همچنین آستانههای دیگری که برای دستهبندی افراد بهعنوان فعال استفاده میشود، سازگار بود.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که فعالیت بدنی، به طور گسترده برای کاهش خطر ابتلا به بیماری ها در آینده، به ویژه شرایط قلبی متابولیک مفید است. دکتر خورشید گفت: «از آنجایی که به نظر می رسد مزایای مشابهی برای جنگجوی آخر هفته در مقایسه با فعالیت منظم وجود دارد، ممکن است حجم کل فعالیت، به جای الگوی ورزشی، بیشترین اهمیت را داشته باشد. مداخلات آتی برای آزمایش اثربخشی فعالیت متمرکز برای بهبود سلامت عمومی ضروری است و بیماران باید تشویق شوند تا با استفاده از هر الگویی که ممکن است برای آنها بهترین باشد، در فعالیت بدنی مبتنی بر دستورالعمل ها شرکت کنند».
منبع:
https://www.news-medical.net/news/20240926/Weekend-warrior-exercise-linked-with-lower-risk-of-developing-264-diseases.aspx