6ژانویه 2025 - یک مطالعه ی جهانی جدید از محققان دانشکده علوم تغذیه ای و سیاست فریدمن در دانشگاه تافتس که در ژورنالNature Medicine منتشر شده است، تخمین میزند که 2.2 میلیون مورد جدید دیابت نوع 2 و 1.2 میلیون مورد جدید بیماری های قلبی عروقی هر ساله در سطح جهان به دلیل مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند، رخ می دهند.
در کشورهای در حال توسعه، تعداد این موارد به ویژه نگران کننده است. این مطالعه نشان داد که در جنوب صحرای آفریقا(آفریقای سیاه)، نوشیدنی های شیرین شده با شکر در بیش از 21 درصد از موارد جدید دیابت نقش دارند. در آمریکای لاتین و دریای کارائیب، تقریباً 24 درصد از موارد جدید دیابت و بیش از 11 درصد از موارد جدید بیماری قلبی عروقی را تشکیل می دهند.
کلمبیا، مکزیک و آفریقای جنوبی کشورهایی هستند که به شدت آسیب دیده اند. بیش از 48 درصد از تمام موارد جدید دیابت در کلمبیا به مصرف نوشیدنی های شیرین نسبت داده می شود. تقریباً یک سوم موارد جدید دیابت در مکزیک با مصرف نوشیدنی های شیرین مرتبط بود. در آفریقای جنوبی، 27.6 درصد از موارد جدید دیابت و 14.6 درصد از موارد بیماری های قلبی عروقی به مصرف نوشیدنی های شیرین نسبت داده می شود.
نوشیدنی های قندی به سرعت هضم می شوند و باعث افزایش سطح قند خون می شوند در حالی که ارزش غذایی کمی دارند. مصرف منظم نوشیدنی های قندی در طول زمان منجر به افزایش وزن، مقاومت به انسولین و مجموعه ای از مشکلات متابولیک مرتبط با دیابت نوع 2 و بیماری قلبی می شود که دو عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند.
دکتر داریوش مظفریان نویسنده ی ارشد این مقاله و مدیر موسسه Food is Medicine در دانشکده فریدمن، می گوید: "نوشیدنی های شیرین شده با قند به شدت در کشورهای با درآمد کم و متوسط به فروش می رسند. این جوامع نه تنها محصولات مضر مصرف می کنند، بلکه اغلب برای مقابله با پیامدهای درازمدت سلامتی مجهز نیستند."
نویسندگان می گویند: با توسعه کشورها و افزایش درآمد، نوشیدنی های شیرین قابل دسترس تر و مطلوب تر می شوند. به گفته ی محققان، مردان بیشتر از زنان از عواقب مصرف نوشیدنیهای شیرین رنج میبرند، همانطور که بزرگسالان جوانتر در مقایسه با همتایان مسنتر خود از این عواقب بیشتر متضرر می شوند.
دکتر لورا لارا کاستور، نویسنده اول این مقاله، گفت: «ما به مداخلات فوری و مبتنی بر شواهد نیاز داریم تا مصرف نوشیدنیهای شیرینشده با شکر را در سطح جهان محدود کنیم، قبل از اینکه عمرهای بیشتری به دلیل افزایش ابتلا به دیابت و بیماری قلبی کوتاه شود».
نویسندگان این مطالعه خواستار رویکردی چند جانبه از جمله کمپین های بهداشت عمومی، تنظیم تبلیغات نوشیدنی های شیرین و مالیات بر نوشیدنی های شیرین، هستند. برخی از کشورها تاکنون گام هایی در این راستا برداشته اند. مکزیک، که یکی از بالاترین نرخهای سرانه مصرف نوشیدنیهای شیرین را در جهان دارد، در سال 2014 مالیاتی بر این نوشیدنیها وضع کرد. شواهد اولیه نشان میدهد که این مالیات در کاهش مصرف، به ویژه در میان افراد کم درآمد مؤثر بوده است.
دکتر مظفریان استاد تغذیه در دانشکده ی فریدمن، گفت: «بخصوص در کشورهایی در آمریکای لاتین و آفریقا که مصرف نوشیدنی های شیرین بالا و پیامدهای سلامتی آنها شدید است، کارهای بیشتری باید انجام شود. به عنوان گونه ی انسان، ما باید راهی برای مشکل مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر بیابیم».
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2025-01-global-links-millions-diabetes-heart.html