13 سپتامبر 2024 - نوزادانی که از زنان باردار مبتلا به چاقی متولد می شوند به دلیل آسیب های جنینی ناشی از رژیم غذایی پرچرب و پرانرژی مادرشان، در معرض خطر بالاتری برای مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی هستند.
این یافته ی پیشگامانه که در مجله فیزیولوژی منتشر شده است، برای اولین بار نشان می دهد که چاقی مادر، با تغییر یک هورمون تیروئیدی مهم بر قلب جنین تاثیر می گذارد و رشد آن را مختل می کند.
مصرف یک رژیم غذایی پرچرب و شیرین در دوران بارداری همچنین احتمال مقاومت به انسولین را در بزرگسالی برای این نوزادان افزایش می دهد و به طور بالقوه باعث دیابت و ایجاد بیماری های قلبی عروقی می شود. این در حالی است که وزن این نوزادان در بدو تولد ممکن است طبیعی باشد.
محققان دانشگاه استرالیای جنوبی با تجزیه و تحلیل نمونههای بافتی از جنین بابونهای باردار که با رژیم غذایی پرچرب و پرانرژی در یک موسسه تحقیقاتی زیستپزشکی در ایالات متحده تغذیه شده بودند، این ارتباط را شناسایی کردند. محققان سپس آنها را با جنین های بابون هایی که با رژیم غذایی کنترل تغذیه می شدند، مقایسه کردند.
ملانی برتوسا، نویسنده اصلی این مطالعه و کاندیدای دکترای دانشگاه استرالیای جنوبی، گفت: این یافتهها بسیار مهم هستند، زیرا ارتباط واضحی بین رژیم غذایی ناسالم سرشار از چربیهای اشباع و قند و سلامت ضعیف قلبی عروقی را نشان میدهند.
برتوسا افزود: "یک بحث طولانی مدت در مورد اینکه آیا رژیمهای غذایی پرچرب باعث ایجاد حالت پرکاری یا کمکاری تیروئید در قلب جنین میشود، وجود داشته است. در حقیقت شواهد ما به این مورد اشاره دارد، ما دریافتیم که رژیم غذایی پرچرب و پرانرژی مادر، غلظت هورمون تیروئید فعالT3 را کاهش میدهد، هورمونی که مانند یک کلید در اواخر بارداری عمل میکند و به قلب جنین میگوید که پس از تولد برای زندگی آماده شود. بدون این سیگنال، قلب جنین بطور متفاوتی رشد می کند."
برتوسا گفت: رژیمهای غذایی سرشار از چربی و قند میتوانند مسیرهای مولکولی درگیر در سیگنالدهی انسولین و پروتئینهای حیاتی درگیر در جذب گلوکز در قلب جنین را تغییر دهند، که خطر مقاومت به انسولین را در قلب جنین افزایش می دهد که اغلب منجر به دیابت در بزرگسالی می شود .شما با تمام سلول هایی که در قلب شما تا آخر عمر وجود دارند، به دنیا می آیید. قلب پس از تولد به اندازه کافی سلول های عضلانی قلب را برای ترمیم هر گونه آسیب تولید نمی کند، بنابراین تغییراتی که بر این سلول ها قبل از تولد تاثیر منفی می گذارد، می تواند برای تمام عمر باقی بماند.با رسیدن کودکان به سنین نوجوانی و بزرگسالی، زمانی که قلب شروع به پیر شدن می کند، این تغییرات دائمی می تواند باعث کاهش بیشتر سلامت قلب شود.
پروفسور جانا موریسون، نویسنده ارشد این مقاله، استاد فیزیولوژی در UniSA، گفت: این مطالعه اهمیت تغذیه خوب مادر را در پیش از بارداری، نه تنها به خاطر سلامت مادر، بلکه برای سلامت نوزاد نیز نشان می دهد. پیامدهای تغذیه ی ناسالم بر قلب در این گروه از نوزادان علیرغم وزن طبیعی هنگام تولد، مشاهده شد- نشانهای که باید در عملکرد بالینی آینده در نظر گرفته شود. غربالگری سلامت متابولیکی قلبی نه فقط برای کودکانی که با وزن خیلی کم یا خیلی زیاد به دنیا آمده اند بلکه باید برای همه نوزادانی که از این نوع حاملگی ها متولد می شوند، با هدف تشخیص زودتر خطرات بیماری های قلبی و دیابت انجام شود.
پروفسور موریسون، گفت: اگر به افزایش نرخ رژیمهای غذایی پرچرب توجه نشود، افراد بیشتری به مشکلات سلامت مانند دیابت و بیماریهای قلبی عروقی مبتلا خواهند شد که میتواند منجر به طول عمر کوتاهتر در دهههای آینده شود.ما امیدواریم با دانشی که اکنون در مورد اثرات منفی چاقی بر سلامتی داریم، پتانسیل تغییر این مسیر وجود داشته باشد.
محققان اکنون در حال انجام مطالعات بلندمدت بر روی نوزادان متولد شده از زنان با رژیم های غذایی پرانرژی پرچرب هستند تا سلامت آنها را در طول دهه های بعد بررسی کنند.
منبع:
https://www.sciencedaily.com/releases/2024/09/240913105336.htm