22 اوت 2024- ترکیبات زیست فعال مانند پلی فنول ها و فواید سلامتی آنها مدت هاست که توجه و علاقه عمومی را به خود جلب کرده است. پلی فنول‌ها که معمولاً در غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌ها، قهوه و چای وجود دارند، دارای طعم تلخ قوی هستند و در طول روز به دلیل جذب ضعیف از بدن دفع می‌شوند.

پلی فنول ها به گیرنده های طعم تلخ که به عنوان گیرنده های طعم نوع 2 (T2R) نیز شناخته می شوند و در داخل و خارج حفره دهان بیان می شوند، متصل می شوند. قابل ذکر است، فعال شدن T2R بیان شده در دستگاه گوارش (GI) مسئول زیست فعالی پلی فنول های خورده شده است.

مکانیسم‌های علمی فراتر از فعال‌سازی T2R که منجر به مزایای سلامتی گزارش‌شده از پلی‌فنول‌ها می‌شود، نامشخص است. با بیش از 8000 نوع پلی فنول و 25 نوع T2R انسانی، این یک شکاف مهم در دانش است.

با تمرکز بر پر کردن این شکاف، تیمی از محققان به رهبری پروفسور نائومی اوزاکابه از موسسه فناوری شیباورا در ژاپن، مروری را برای درک تعامل بین پلی فنول ها و T2R و مزایای سلامتی ناشی از آن انجام دادند. یافته های آنها در مجله  ی Food Bioscience منتشر شده است.

پروفسور اوزاکابه گفت: "علی رغم جذب ضعیف آنها، گزارش هایی وجود دارد که پلی فنل ها تحمل گلوکز را بهبود می بخشند. ما در حال بررسی رابطه بین مصرف پلی فنل و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستیم، زیرا مکانیسم این اثر مفید هنوز ناشناخته است."

این مطالعه، مکانیسم ارتباط بین پلی فنول‌ها،T2Rs  و مراکز مغزی را که هموستاز گلوکز و اشتها را تنظیم می‌کنند، برجسته کرد. اتصال پلی فنول ها بهT2R  در دستگاه گوارش و فعال سازی آنها باعث ترشح هورمون های دستگاه گوارش مانند کوله سیستوکینین (CCK) و اینکرتین ها می شود.

اینکرتین ها، شامل پلی پپتید انسولینوتروپیک وابسته به گلوکز و پپتید 1 شبه گلوکاگون (GLP-1) هستند که باعث ترشح انسولین و تنظیم هموستاز گلوکز خون می شوند. CCK و GLP-1 با تأثیر بر تحرک دستگاه گوارش، اشتها و دریافت غذا را تنظیم می کنند. هورمون های GI که ​​توسط پلی فنول ها تحریک می شوند، خطر چاقی و دیابت را کاهش می دهند.

پروفسور اوزاکابه توضیح داد: "عملکرد هورمون های GI در تنظیم رفتار تغذیه ای و حفظ تحمل گلوکز از طریق سیستم غدد درون ریز و عصبی شناخته شده است؛ بنابراین ممکن است تلخی پلی فنول ها از طریق فعال سازی T2R به کاهش خطر دیابت و عوارض آن کمک کند."

به طور کلی، این یافته‌ها نشان می‌دهد که پلی‌فنل‌های مصرف شده علی‌رغم اینکه جذب نمی‌شوند، با فعال کردن گیرنده‌های طعم تلخ بیان شده در سلول‌های ترشحی گوارشی، ترشح هورمون‌های گوارشی را افزایش می‌دهند و در نتیجه سطح قند خون و اشتها را تنظیم می‌کنند.

پروفسور اوزاکابه نتیجه گیری کرد: "مطالعه ی ما اهمیت مصرف پلی فنول ها را برای کاهش خطر چاقی و دیابت از طریق تنظیم سطح قند خون و اشتها نشان می دهد."

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2024-08-role-bitter-polyphenols-blood-sugar.html