30 سپتامبر 2024- محققان با یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز کارآزماییهای بالینی تصادفی، اثرات بالقوه ی مکملهای کاروتنوئیدی را بر کنترل قند خون، بهویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 (T2D) بررسی کردند. این بررسی نشان داد که مکمل های کاروتنوئیدی پارامترهای گلایسمی را به ویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بهبود می بخشند.
محققان خاطرنشان کردند: "با این حال، قطعیت شواهد، عمدتاً به دلیل حجم نمونه کوچک و یافتههای غیرمستقیم، بسیار پایین بود. در نتیجه، در حال حاضر نمیتوان توصیه خاصی به بیماران در مورد مصرف مکمل های کاروتنوئیدی کرد و انجام کارآزماییهای تصادفی و کنترل دار با طراحی خوب، در آینده ضروری است".
این یافته ها به صورت آنلاین در مجله اروپایی تغذیه ی بالینی منتشر شد.
کاروتنوئیدها، رنگدانه های طبیعی موجود در میوه ها و سبزیجات هستند که دارای فواید سلامتی مختلفی هستند. با توجه به این موضوع، دکتر نفیسه شکری مشهدی و همکارانش از مرکز تحقیقات دیابت آلمان(DZD)، یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز را برای ارزیابی تاثیر مکملهای کاروتنوئیدی بر شاخصهای گلایسمی و قابلیت اطمینان شواهد، انجام دادند.
برای این منظور، آنها یک جستجوی سیستماتیک برای یافتن مقالات منتشر شده از کارآزمایی های تصادفی که تاثیر مصرف مکمل های کاروتنوئید را بر پارامترهای گلایسمی بررسی کرده بودند، از ابتدا تا 17 ژوئن 2024 در PubMed، SCOPUS، ISI-Web of Science، و کتابخانه کاکرین انجام دادند. مطالعاتی که شامل مداخلات مشترک با سایر مواد مغذی بود، تفاوت میانگین (MDs) و انحراف استاندارد (SDs) برای پیامدها گزارش نشده بود یا از غذاهای کامل به جای مکملهای کاروتنوئیدی استفاده شده بود، از این متاآنالیز حذف شدند.
خلاصه ی میانگین تفاوت ها (MDs) بین گروه مداخله و کنترل با استفاده از مدل اثرات تصادفی محاسبه شد. خطر سوگیری در مطالعات وارد شده با استفاده از ابزار Risk of Bias 2.0 (RoB 2.0) ارزیابی شد.
بر اساس این بررسی، محققان یافته های زیر را گزارش کردند:
• در مجموع 36 مقاله، شامل 45 اندازه ی اثر برآورد شده، در متاآنالیزها گنجانده شدند.
• نتایج حاکی از بهبود قابل توجهی در سطوح گلوکز خون ناشتا (FBG) با میانگین اختلاف(MD) 4.54-میلی گرم در دسی لیتر، و هموگلوبین A1c با میانگین تفاوت 0.25-% در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل بود.
• در میان افراد مبتلا به T2D، مصرف مکمل آستاگزانتین و فوکوگزانتین منجر به کاهش FBG به میزان 4.36 میلی گرم در دسی لیتر شد.
• استفاده از کروسین(crocin) به ویژه قابل توجه بود، که منجر به کاهش سطح FBG به میزان 13.5 میلی گرم در دسی لیتر( 5n=) و کاهش HbA1C به میزان 0.55٪ (5=n) در بین بیماران T2D شد.
• محققان تاکید کردند که قطعیت شواهد بسیار پایین است.
محققان نتیجه گیری کردند: «در حالی که مکملهای کاروتنوئید ممکن است فوایدی برای کنترل قند خون، بهویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 داشته باشد، شواهد فعلی فاقد قدرت کافی برای تدوین توصیه های بالینی است. ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی و بیماران باید با احتیاط با مکملهای کاروتنوئیدی تا زمانی که تحقیقات قطعیتری در دسترس باشد، برخورد کنند».
منبع:
https://medicaldialogues.in/diet-nutrition/news/carotenoid-supplementation-shows-potential-for-improving-blood-sugar-control-in-type-2-diabetes-study-reveals-135669