4 ژانویه 2025 - یک مطالعه ی اخیر نشان داد که اگرچه مصرف قهوه ممکن است با افزایش خطر چاقی مرکزی مرتبط باشد، اما بعید بنظر می رسد که به طور قابل توجهی بر خطر کلی ابتلا به سندرم متابولیک تأثیر بگذارد. این مطالعه که از یک رویکرد مقطعی در کنار تکنیک‌های تصادفی‌سازی مندلی استفاده کرده است، به صورت آنلاین در مجله ی دیابت منتشر شد.

تحقیقات نشان می دهد که مصرف دو فنجان قهوه یا کمتر در روز با سندرم متابولیک (MetSyn) ارتباط معکوس دارد، اگرچه هیچ رابطه ی علّی بین مصرف قهوه و MetSyn ایجاد نشده است. جالب توجه است که مصرف بیشتر قهوه، به ویژه چهار فنجان یا بیشتر در روز، با چاقی مرکزی مرتبط است. علاوه بر این، به نظر می رسد که قهوه ی آسیاب شده نسبت به قهوه فوری ارتباط معکوس قوی تری باسندرم متابولیکدارد. علاوه بر این، استفاده از شیرین کننده های مصنوعی در قهوه با MetSyn و اجزای آن مرتبط است و نیاز به تحقیقات بیشتر در مورد این شیوه های غذایی را برجسته می کند.

سندرم متابولیک، مجموعه ای از مشکلات سلامت از جمله افزایش فشار خون، قند خون بالا، چربی اضافی بدن در اطراف کمر و سطوح غیر طبیعی کلسترول است که با هم خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش می دهند. دکتر تامی هون تینگ ونگ و همکارانش از دانشگاه هنگ کنگ در پوکفولام، روابط بین مصرف قهوه و سندرم متابولیک، از جمله اجزای آن و همچنین تاثیر شیر، شکر و شیرین کننده های مصنوعی بر این ارتباطات را بررسی کردند.

برای این منظور، محققان یک تجزیه و تحلیل مقطعی را شامل 351805 شرکت‌کننده از Biobank بریتانیا انجام دادند. آنها با استفاده از پرسشنامه فرکانس غذا و روش های یادآوری رژیم غذایی 24 ساعته داده های مرتبط با مصرف قهوه را جمع آوری کردند. سندرم متابولیک بر اساس نتایج بیوشیمی خون و مصرف داروهای خود گزارش شده، شناسایی شد. محققان نسبت‌های شانس را با استفاده از رگرسیون لجستیک چند متغیره محاسبه کردند و یافته‌ها از طریق تصادفی‌سازی مندلی دو نمونه‌ای، اعتبارسنجی شدند.

این مطالعه نتایج قابل توجه زیر را ارائه کرد:

 مصرف تا دو فنجان قهوه در روز با سندرم متابولیک رابطه ی معکوس دارد، نسبت شانس (OR) برای یک فنجان 0.88 و  برای دو فنجان 0.90 بود.

 مصرف بیشتر قهوه ارتباطی تقریباً خنثی را نشان داد.

 تجزیه و تحلیل تصادفی مندلی از ارتباط علّی بین مصرف قهوه و سندرم متابولیک پشتیبانی نکرد. با این حال، مصرف بالای قهوه- که چهار فنجان یا بیشتر در روز تعریف می‌شود-  بر اساس گزارش خود افراد و بر اساس پیش بینی ژنتیکی، با چاقی مرکزی مرتبط بود.

 رابطه ی معکوس بین مصرف قهوه و سندرم متابولیک در بین افرادی که قهوه آسیاب شده می نوشیدند نسبت به افرادی که قهوه فوری مصرف می کردند، آشکارتر بود.

 نتایج هنگام طبقه بندی با استفاده از شیر و شکر مشابه بود. با این حال، افزودن شیرین کننده های مصنوعی به قهوه ارتباط مثبتی با سندرم متابولیک و اجزای آن داشت.

محققان نتیجه گیری کردند که "مصرف قهوه ممکن است خطر چاقی مرکزی را افزایش دهد، اما بعید است که به طور قابل توجهی بر خطر سندرم متابولیک تاثیر بگذارد. علاوه بر این، پیامدهای سلامتی شیرین کننده های مصنوعی مورد استفاده در قهوه، مستلزم تحقیقات بیشتر است."

منبع:

https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/coffee-intake-may-elevate-central-obesity-risk-but-does-not-significantly-affect-metabolic-syndrome-study-finds-140894