12 اوت 2024- تحقیقات جدید نشان می دهد که مصرف بیشتر لیگنان ها - ترکیبات گیاهی موجود در دانه ها، غلات و سبزیجات - با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 (T2D) به ویژه در بین افراد چاق و زنان غیر یائسه مرتبط است.

یافته‌های 3 گروه بزرگ آینده‌نگر در ایالات متحده، که در JAMA Network Open منتشر شده است، نشان می‌دهد که لیگنان‌های گیاهی در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مفید هستند و اهمیت گنجاندن غذاهای غنی از لیگنان - مانند محصولات بذر کتان، غلات کامل و قهوه - در رژیم غذایی برای پیشگیری از دیابت را برجسته می‌کند.

لیگنان‌ها ترکیبات شیمیایی از خانواده ی فیتواستروژن ها هستند که در دانه‌های کتان، دانه‌های کنجد، غلات کامل و برخی سبزیجات وجود دارند و به‌خاطر خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی‌شان معروف هستند. لیگنان ها دارای خاصیت ضد اکسندگی بوده و از اکسایش چربی ها و تولید ترکیبات مضری مثل رادیکال ها و اسیدهای چرب آزاد جلوگیری می کند .لیگنان موجود در گیاهان، در روده بزرگ پستانداران و توسط باکتری ها به دو ترکیب دی فنولیک ساده و قابل جذب تبدیل میشود(انترولاکتون و انترودیول) که این دو ترکیب لیگنان حیوانی نامیده میشوند و تاثیرات مفید بیولوژیک بسیاری دارند. برخی مطالعات بین سطح لیگنان در بدن و کاهش احتمال بروز بیماری هایی مثل سرطان سینه ، تخمدان، پوکی استخوان و بیماری های قلبی و عروقی و دیابت رابطه مستقیمی را نشان میدهند. با توجه به این موضوع، دکتر Siyue Wang، و همکارانش از گروه تغذیه در دانشکده بهداشت عمومی Harvard T.H. Chan ، در بوستون، به دنبال بررسی آینده نگر ارتباط بین مصرف لیگنان و بروز دیابت نوع 2 بودند.

برای این منظور، محققان یک مطالعه کوهورت مبتنی بر جمعیت را با استفاده از داده‌های مطالعات مختلف، از جمله مطالعه ی سلامت پرستاران(NHS، 1984-2018)، مطالعه ی سلامت پرستاران 2 (NHSII-1991 تا 2019)، و مطالعه پیگیری متخصصان سلامت( -HPFS1986 تا 2020)،همراه با 496 شرکت کننده از مطالعه ی اعتبارسنجی سبک زندگی مردان(MLVS)، انجام دادند. هیچ یک از شرکت کنندگان در ابتدای مطالعه به دیابت نوع 2، بیماری قلبی عروقی و سرطان مبتلا نبودند. تجزیه و تحلیل داده ها بین نوامبر 2022 و ژوئیه 2023 انجام شد.

دریافت لیگنان از طریق یک پرسشنامه معتبر فرکانس مصرف مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت که شرکت کنندگان هر 2 تا 4 سال یکبار آن را به روز می کردند. در MLVS، مصرف لیگنان با استفاده از دو مجموعه از گزارش های رژیم غذایی 7 روزه (7DDRs) ثبت شد.

این مطالعه موارد جدیدی ازT2D را بر اساس معیارهای تشخیصی انجمن دیابت آمریکا شناسایی کرد. مدل‌های خطر متناسب کاکس برای بررسی ارتباط بین مصرف لیگنان و T2D، تنظیم برای متغیرهای متعدد استفاده شد.

یافته های این مطالعه به شرح زیر است:

 مطالعه حاضر شامل 201111 شرکت کننده (میانگین سن 44.7 سال؛ 80.2٪ شرکت کنندگان زن) از مطالعات HPFS،NHS  و NHSII بود. در طی دوره ی ​​پیگیری، میانگین کل لیگنان مصرفی در بالاترین پنجک از 355.1 میکروگرم در روز در مطالعه ی NHS، تا 459.9 میکروگرم در روز در مطالعه یHPFS  متغیر بود.

 تعداد 20291 مورد ابتلا به دیابت نوع 2 درطی 5068689 سال- نفر شناسایی شد.

 مصرف بالاتر لیگنان با بروز T2D ارتباط معکوس داشت، به جز لاریسریزینول(lariciresinol).

 نسبت های خطر ادغام شده با تنظیم چند متغیره (HRs) برای بالاترین پنجک ها در مقابل پایین ترین پنجک برای لیگنان کل 0.87، برای  secoisolariciresinolبرابر با 0.72، برای  pinoresinolبرابر با 0.92، برای  matairesinolبرابر با 0.93 و برای lariciresinol برابر با 0.99 بود.

مصرف Secoisolariciresinol ارتباط معکوس قابل توجهی را با خطرT2D در افراد چاق ( HRبرابر با 0.75 برای شاخص توده بدنیمساوی یا بیش از 30 کیلوگرم بر مترمربع؛ در مقابل0.82 برای شاخص توده ی بدنی کمتر از 25) و در زنانی که یائسه نشده بودند(HR، 0.67 برای زنان قبل از یائسگی، HR برابر با 0.82 برای استفاده قبلی از هورمون ها)، نشان داد.

 لیگنان غذایی ارزیابی شده با 7DDRs با سطوح پایین تر HbA1c و همچنین سطوح پروتئین واکنشیC  کمتر و پروفایل لیپیدی بهتر مرتبط بود.

این یافته ها نشان می دهد که مصرف بالاتر کل لیگنان ها، به ویژه secoisolariciresinol، matairesinol، وpinoresinol (اما نه lariciresinol)، به طور قابل توجهی با خطر کمتر دیابت نوع 2 مرتبط است. اثر محافظتی secoisolariciresinol به طور قابل توجهی در بین افراد چاق و زنان غیر یائسه بارزتر بود.

محققان نتیجه گیری کردند: «این نتایج اهمیت یک رژیم غذایی گیاهی غنی از غذاهای حاوی لیگنان مانند محصولات دانه کتان، غلات کامل و قهوه را برای پیشگیری اولیه از دیابت نوع 2 نشان می دهد».

منبع:

https://medicaldialogues.in/diet-nutrition/news/study-shows-plant-lignans-found-in-flaxseed-whole-grains-and-coffee-may-reduce-type-2-diabetes-risk-132966