خلاصه ی کلیدی:
• دیابت و پوکی استخوان از بیماری های همراه شایع در افراد مبتلا به COPD هستند.
• پزشکان می توانند با بررسی گزارش های سی تی اسکن قفسه سینه، پوکی استخوان را سریعتر تشخیص دهند.
21 نوامبر 2024- بر اساس مطالعه ای که در کنفرانس بینالمللی COPD GOLD 2024 ارائه شد، بیماران مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریوی یا COPD، غالباً علاوه بر بیماری ریوی خود دارای بیماریهای مزمن دیگری از جمله دیابت نوع 2 و پوکی استخوان هستند.
دکتر کریستین ای. کرینر، استادیار پزشکی در دانشکده پزشکی لوئیس کاتز در دانشگاه تمپل، در طول سخنرانی خود در این کنفرانس، گفت: «ما باید COPD را به عنوان بخشی از یک وضعیت مولتی موربید(چند بیماری) برای هر بیمار بررسی کنیم. ما می خواهیم روش خود را از یک رویکرد تک بیماری به یک رویکرد بیمار محور، کل نگر و یکپارچه تغییر دهیم».
به گفته ی دکتر کرینر، میانگین تعداد بیماریهای مزمن در این جمعیت 5 است، که معمولاً «تشخیص داده نشده یا اشتباه تشخیص داده می شوند و یا مدیریت نشده یا اشتباه مدیریت میشوند».
دکتر کرینر گفت: COPD یک بیماری منفرد با چندین بیماری همراه است که این بیماری ها بر سیستم قلبی عروقی، مغز، سیستم اسکلتی عضلانی، استخوان و همچنین روده تأثیر می گذارند.وقوع همزمان چندین بیماری با عوامل خطر مشترک و تعاملات بیولوژیکی، پیش آگهی و بار بیماری را بر افراد و جامعه تشدید می کنند.
دکتر کرینر با بررسی بیماری های مرتبط با غدد درون ریز در زمینه ی COPD، نتایج مطالعه ای را که در سال 2013 در American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine منتشر شده بود، به اشتراک گذاشت. این مطالعه نشان داده بود که 55٪ از 213 بیمار مبتلا به COPD دیابت خود را گزارش کرده اند، و تقریباً 40٪ پوکی استخوان داشته و حدود 25 درصد چاقی را گزارش کرده اند.
دکتر کرینر هنگام توصیف بیمارانی که از COPD و دیابت رنج میبرند، به برخی ویژگیهای غالب، از جمله در گروههای 3 تا 4 این بیماری اشاره کرد که نشاندهنده COPD شدیدتر و همچنین نتایج بالینی ضعیف است.
به گفته ی دکتر کرینر، بیماران مبتلا به این ترکیب از بیماریها که آگونیست های GLP-1 دریافت می کنند، نتایج بهتری را در رابطه با ریه تجربه می کنند، مانند تشدید کمتر بیماری، کاهش مرگ و میر و کاهش التهاب راه های هوایی.
همانطور که قبلا گزارش شده بود، استفاده از آگونیست ها یا کوآگونیست های GLP-1 در بیماران مبتلا به COPD و دیابت نوع 2، با خطر کمتری برای مرگ و میر ناشی از همه علل و چندین پیامد تنفسی، از جمله تشدید کمتر COPD در مقایسه با سایر داروهای دیابت نوع 2 مرتبط بود.
دکتر کرینر با افزودن به این شواهد، تاکید کرد که یک مطالعه کوهورت مبتنی بر جمعیت که در سال 2022 در BMJ منتشر شد، بروز تجمعی کمتر COPD شدید را در بین بیماران مبتلا به COPD و دیابت نوع 2 دریافت کننده آگونیست های گیرنده GLP-1 (لیراگلوتید، لیکسیسناتید، سماگلوتاید، دولاگلوتید یا اگزناتید) در مقابل سولفونیل اوره ها نشان داد.
دکتر کرینر گفت: مکانیسمهای پیشنهادی متعددی در مورد نحوه عملکرد آگونیستهای گیرنده GLP-1 در زمینه ی COPD، وجود دارد.تصور میشود که این داروها التهاب موضعی و واکنش بیش از حد راه های هوایی را کاهش میدهند. همچنین تصور میشود که آنها اثرات ضد التهابی سیستمیک بر افراد سیگاری، چاق و دارای فشار خون بالا دارند. آنها معیارهای جایگزین برای عملکرد ریه مانند ظرفیت حیاتی اجباری (FVC[1]) و چربی احشایی را بهبود می بخشند.
علاوه بر دانستن فواید داروهای دیابت در بیماران مبتلا به COPD و دیابت، پزشکان باید عوارض جانبی اغلب گزارش شده با استفاده از این داروها را نیز بدانند. دکتر کرینر در طول سخنرانی خود عوارض جانبی زیر را بیان کرد: حالت تهوع، یبوست، اسهال، سیری زودرس و کاهش وزن.
او گفت: علاوه بر این، خطر افزایش هیپوگلایسمی با انسولین پایه، سولفونیل اوره و مگلیتینیدها مشاهده شده است و باید به موارد منع مصرف آگونیستهای گیرنده ی GLP-1در سرطان مدولاری تیروئید و پانکراتیت توجه کرد.
همانطور که در بالا ذکر شد، پوکی استخوان یکی دیگر از بیماری هایی است که بر بیمارانی که در حال حاضر از COPD رنج می برند، تأثیر می گذارد.
دکتر کرینر گفت: "بیشتر اوقات، بیماران بدون علامت هستند و اغلب تا زمانی که شکستگی رخ ندهد، تشخیص داده نمی شود، که می تواند درمان را بسیار دشوار کند.پوکی استخوان باعث بدتر شدن عملکرد ریه می شود، بطوری که هر شکستگی مهره، FVC را 9٪ کاهش می دهد.برای کمک به این بیماران، تشخیص زودهنگام پوکی استخوان بسیار مهم است و این کار را می توان با خواندن گزارش های سی تی اسکن قفسه سینه انجام داد".
دکتر کرینر گفت: "اگر می توانید،DEXA را برای بیمارتان درخواست دهید یا بیمار را به یک متخصص غدد یا پزشک مراقبت های اولیه ارجاع دهید، زیرا غربالگری بسیار کلیدی است."
دکتر کرینر در مورد درمان برای این مجموعه از بیماری ها، بر استفاده از مکمل های کلسیم و ویتامینD ؛ اصلاح رفتارهای ناسالم؛ و توانبخشی ریوی و فیزیوتراپی تاکید کرد و گفت: «تمرینات هوازی تراکم مواد معدنی استخوان را افزایش می دهند، و سپس ترکیبی از تمرینات مقاومتی و تعادلی بسیار مهم است».
علاوه بر این، داروهای این بیماران شامل بیس فسفونات ها، درمان آنابولیک و درمان انتخابی اصلاح کننده گیرنده استروژن است.
دکتر کرینر گفت: هم دیابت نوع 2 و هم پوکی استخوان بیماری های همراه شایع در COPD هستند که تشخیص زودهنگام، و درمان به موقع آنها کلیدی است.
منبع:
https://www.healio.com/news/pulmonology/20241121/identifying-treating-patients-with-copd-plus-diabetes-copd-plus-osteoporosis