29 اوت 2024- یک مطالعه ی اخیر نشان داد که شاخص تری گلیسیرید-گلوکز (TyG) بالاتر به طور قابل توجهی با افزایش خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری(H. pylori) و مرگ و میر ناشی از همه علل در بین مبتلایان به این عفونت در مقایسه با افراد بدون آن، مرتبط است.

محققان در ژورنال Diabetology & Metabolic Syndrome گزارش دادند: «هر واحد افزایش در شاخص TyG با خطر بیشتر عفونت هلیکوباکتر پیلوری با نسبت شانس 1.189 همراه است».

شاخصTyG ، یک اندازه گیری مشتق شده از غلظت تری گلیسیرید و قند خون است که به طور فزاینده ای به دلیل نقش بالقوه ی آن در ارزیابی سلامت متابولیک و پیش بینی خطر قلبی عروقی معروف شده است. با این حال، تحقیقات در مورد ارتباط بالقوه ی بین شاخص TyG و مرگ و میر، به ویژه در میان افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری، محدود است. برای پر کردن این شکاف دانش، دکتر Lili Huo و همکارانش از دانشگاه پزشکی پایتخت، پکن در جمهوری خلق چین، به دنبال بررسی رابطه ی بین شاخص TyG و عفونت هلیکوباکتر پیلوری بودند تا تعیین کنند که آیا عفونت هلیکوباکتر پیلوری واسطه ی ارتباط بین سطوح شاخص TyG و مرگ و میر ناشی از همه علل است یا خیر.

برای این منظور، محققان از داده‌های نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه ی(NHANES) سال 1999 تا 2018استفاده کردند، نمونه نهایی شامل 2187 شرکت‌کننده بود. آن‌ها از تحلیل‌های رگرسیون لجستیک تعدیل‌شده تک متغیره و چند متغیره برای کشف رابطه ی بین عفونت هلیکوباکتر پیلوری و متغیرهای کمکی مربوطه استفاده کردند.

برای ارزیابی ارتباط بین شاخص TyG و مرگ و میر ناشی از همه علل در میان افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا بدون آن، محققان تجزیه و تحلیل رگرسیون کاکس و تجزیه و تحلیل اسپلاین مکعبی محدود را اجرا کردند.

یافته های کلیدی این مطالعه به شرح زیر است:

 بین شاخص TyG و افزایش خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری همبستگی مثبت و معناداری وجود داشتOR]:1.157[. این همبستگی حتی پس از تعدیل عوامل مخدوش کنندهOR]:1.189 [ادامه داشت.

 در بیماران مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مثبت، یک ارتباط غیرخطی قابل توجه بین شاخصTyG  و مرگ و میر ناشی از همه علل، شناسایی شد.

 با افزایش شاخص TyG، مرگ و میر ناشی از همه علل افزایش متناظری را نشان داد، به ویژه پس از تعدیل برای همه عوامل مخدوش کننده ی بالقوه.

 در بیمارانی که به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مبتلا نبودند، هیچ ارتباط معنی داری بین شاخص TyG و مرگ و میر ناشی از همه علل، پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده ی بالقوه وجود نداشت.

این یافته ها نشان داد که شاخص TyG بالاتر با افزایش خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مرتبط است. شرکت کنندگان هلیکوباکتر پیلوری مثبت در چندک(کوانتایل) بالاتر شاخص TyG در مقایسه با هلیکوباکتر پیلوری منفی در همان چندک،به طور مثبت با مرگ و میر بیشتری به هر علت مواجه بودند.

محققان نتیجه گیری کردند: "طراحی مشاهده‌ای این مطالعه استنتاج علیت را محدود می‌کند و نیاز به تایید از طریق مطالعات آینده‌نگر بزرگ‌تر دارد. علاوه بر این، شرکت‌کنندگان در NHANES ممکن است نماینده ی جمعیت جهانی نباشند، و این پرسش‌هایی را در مورد کاربرد یافته‌های ما برای گروه‌های قومی مختلف ایجاد می‌کند."

منبع:

https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/higher-tyg-index-linked-to-increased-h-pylori-infection-risk-and-mortality-study-133766