9 اوت 2024- سیب زمینی با این که کوچک است اما حاوی مواد مغذی کافی برای کاهش اندازه ی دور کمر و کاهش قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 است. با این حال، علیرغم اینکه سیبزمینی- بهویژه پوست آن- مملو از مواد مغذی تقویتکننده سلامتی هستند، معمولاً در میان افرادی که رژیم می گیرند، شهرت بدی دارد و مورد استقبال قرار نمیگیرد.
به لطف تحقیقات جدید پرفسور ندا اخوان، استادیار گروه حرکت شناسی و علوم تغذیه در دانشکده علوم سلامت یکپارچه دانشگاه نوادا(UNLV)، این ممکن است به زودی تغییر کند. پرفسور اخوان اخیرا یافته های خود را در مورد فواید قلبی عروقی سیب زمینی برای مبتلایان به دیابت نوع 2 به اتحادیه تحقیقات و آموزش سیب زمینی ارائه کرده است.
پرفسور اخوان، می گوید: من دوست دارم در مورد مواد غذایی که در دنیای تغذیه به شدت مورد انگ هستند، تحقیق کنم. بیشتر مردم سیبزمینی را بهعنوان یک غذای عمدتاً سرخشده یا دارای چربی زیاد می شناسند، و ما میخواستیم به این موضوع بپردازیم که چگونه سیبزمینی وقتی بطور صحیح پخته شود میتواند هم کاربردی و هم سالم باشد.
پرفسور اخوان از 24 شرکت کننده برای این مطالعه ثبت نام کرد که همگی به دیابت نوع 2 مبتلا بودند و قند خونشان به خوبی با دارو تحت کنترل بود. این اولین مطالعه از نوع خود است که توسط اتحادیه ی تحقیقات و آموزش سیب زمینی تامین مالی شده و به طور علمی فواید قلبی عروقی سیب زمینی را برای بزرگسالان مبتلا به دیابت بررسی کرده است.
به هر یک از شرکتکنندگان در گروه مطالعه، یک سیبزمینی پخته شده با پوست به وزن 100 گرم داده شد تا به عنوان میان وعده یا کنار وعدههای غذایی روزانه مصرف شود. هر سیب زمینی که تقریبا در یک دست جا می گرفت حاوی 20 گرم کربوهیدرات بود. به گروه کنترل یک وعده برنج سفید با همان تعداد کالری و کربوهیدرات داده شد. این مطالعه ی روزانه به مدت 12 هفته ادامه یافت، که حداقل زمان مورد نیاز برای مشاهده تغییرات در شاخص های کنترل قند خون و سلامت قلبی متابولیک در نظر گرفته می شود.
شرکت کنندگان در مطالعه مجاز به افزودن گیاهان یا ادویه به سیب زمینی یا تا ½ قاشق غذاخوری کره بودند، اما به آنها توصیه شد که سیب زمینی خود را سرخ نکنند.
نتایج کلیدی و توصیه ها
کاهش متوسطی در سطح گلوکز خون ناشتا برای شرکتکنندگانی که سیبزمینی میخوردند، مشاهده شد. شرکت کنندگان در گروه سیب زمینی، همچنین بهبود در ترکیب بدنی، اندازه ی دور کمر و کاهش ضربان قلب در حالت استراحت را تجربه کردند.
پرفسور اخوان گفت: "نتایج مطالعه با ارائه ی شواهدی قوی، نشان می دهد که سیب زمینی سفید را می توان به طور سالم در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 گنجاند تا جایگزین غذاهایی با بار گلایسمی بالا مانند برنج سفید دانه بلند شود. علاوه بر این، مصرف سیب زمینی هیچ اثر مضری بر نتایج اندازه گیری شده ی سلامتی نداشت و برخی از فواید سلامت قلبی متابولیکی حاصل با آنچه انتظار داشتیم همسو بود. بنابراین، دیابتی ها نباید از مصرف سیب زمینی دوری کنند.
پرفسور اخوان گفت: درست مثل همه ی غذاها، اعتدال و روش های تهیه کلیدی هستند، سیبزمینی غذای بسیار متنوعی است و میتوان آن را با بیشتر غذاها خورد، اما باید مطمئن شوید که آن را در یک رژیم غذایی کامل بگنجانید. من مخالف جوشاندن سیب زمینی نیستم، اما باید تا آنجا که می توانید پتاسیم موجود در پوست سیب زمینی را نگه دارید، وقتی سیب زمینی را می جوشانید مقداری از آن را از دست می دهید. بهتر است سیب زمینی را با پوست به قطعاتی تقسیم کنید و در فر قرار دهید تا برشته و پخته شود.
سیب زمینی غنی ترین منبع پتاسیم در رژیم های غذایی غربی است و رژیم های غذایی با پتاسیم بالا از ابتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا جلوگیری می کند. علاوه بر این، پوست سیب زمینی حاوی نوع خاصی از فیبر به نام "نشاسته ی مقاوم به هضم" است که نشان داده شده است که کنترل گلوکز، پروفایل چربی و سیری را بهبود می بخشد. به دلیل این فواید اضافی برای سلامتی، پرفسور اخوان خوردن سیب زمینی را با پوست توصیه می کند.
پرفسور اخوان، گفت: بنابراین، دفعه بعد که میخواهید یک موز را بخاطر پتاسیم آن مصرف کنید، سیب زمینی را به جای آن مصرف کنید.بسیاری از مردم وقتی متوجه میشوند که یک سیبزمینی دارای مقدار بالاتری از پتاسیم نسبت به موز است، شوکه میشوند. باور کنید یا نه، سیب زمینی پخته یکی از سیر کننده ترین غذاهایی است که در رژیم غذایی غربی مصرف می شود و وقتی به صورت پخته مصرف شود، احساس سیری را در طول روز افزایش می دهد.
اخوان در نظر دارد این مطالعه را در ماههای آینده گسترش دهد تا جمعیت شرکتکنندههای بزرگتر و متنوعتری را شامل شود و سیبزمینی را در الگوی غذایی مدیترانهای بگنجاند. او همچنین قصد دارد نقش مصرف سیب زمینی و اثرات آن بر الگوهای غذایی و فواید سلامت مرتبط با آن را بررسی کند.
منبع:
https://www.news-medical.net/news/20240809/How-potatoes-can-improve-cardiometabolic-health-in-people-with-Type-2-diabetes.aspx