9 مارس 2025- مطالعه ی منتشر شده در ژورنال Nature Medicine نشان داد که رژیم غذایی 1200 کالری در روز برای زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری با BMI حداقل 25، ایمن و موثر است و به طور قابل توجهی نیاز به انسولین درمانی طولانی مدت را کاهش می دهد.
محققان خاطرنشان کردند که دیابت بارداری 6 تا 15 درصد از بارداری ها را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و با افزایش خطر مشکلات سلامتی برای مادران و نوزادان همراه است. اضافه وزن، چاقی و افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری از عوامل اصلی این خطرات هستند. در حالی که کاهش وزن باعث بهبود کنترل قند خون در افراد غیر باردار مبتلا به دیابت نوع 2 می شود، نقش آن در دیابت بارداری نامشخص است. اگرچه دستورالعمل های بین المللی افزایش وزن در دوران بارداری را بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) توصیه می کنند، مطالعات نشان داده اند که افزایش وزن کمتر یا حتی کاهش وزن ممکن است برای زنان مبتلا به دیابت بارداری مفید باشد. با این حال، تحقیقات کمی در مورد استراتژی های رژیم غذایی مؤثر برای مدیریت وزن در این گروه وجود دارد که بر نیاز به مطالعات بیشتر در مورد دریافت انرژی ایمن تأکید می کند.
برای پر کردن این شکاف دانش، دکتر Claire L. Meek و همکارانش از دانشگاه کمبریج NHS Foundation Trust، در پردیس بیومدیکال کمبریج در انگلستان، تاثیر کاهش وزن مادران مبتلا به دیابت بارداری را در دوران بارداری بر نتایج سلامت آنها و نوزادانشان بررسی کردند.
برای این منظور، محققان یک کارآزمایی چند مرکزی، تصادفی و دوسوکور را برای بررسی اثرات محدودیت انرژی برای زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری کهدارای شاخص توده ی بدنی 25 یا بالاتر بودند، انجام دادند. شرکت کنندگان به طور تصادفی در گروه رژیم غذایی استاندارد(2000 کالری) یا یک رژیم غذایی کم کالری(1200 کالری) از هفته ی 29 بارداری تا زمان زایمان قرار گرفتند. رژیم های غذایی به صورت هفتگی با ترکیب متعادلی از 40 درصد کربوهیدرات، 35 درصد چربی و 25 درصد پروتئین ارائه می شدند. پیامدهای اولیه اندازه گیری شده، تغییر وزن مادران در هفته ی 36ام و وزن نوزادان در هنگام تولد بود.
یافته های کلیدی مطالعه به شرح زیر بود:
• در هفته ی 36ام بارداری، تغییر وزن مادر و وزن استاندارد شده ی نوزاد هنگام تولد، تفاوت معنی داری بین گروه ها نشان نداد.
• گروه رژیم کم کالری نیاز کمتری به درمان با انسولین طولانی الاثر نسبت به گروه رژیم غذایی استاندارد داشتند(27.5% در مقابل 39.2%؛ OR=0.36).
• کاهش وزن تقریباً 3 کیلوگرمی در اواخر بارداری باعث بهبود سطح قند خون مادر، کاهش فشار خون سیستولیک و کاهش میزان تولد نوزادان بزرگ تر از سن حاملگی شد.
• میزان تولد نوزادان کوچک تر از سن حاملگی در هر دو گروه مشابه بود و در محدوده ی مورد انتظار باقی ماند.
• در گروه رژیم کم کالری هیچ موردی از مرده زایی، مرگ نوزادی یا مرگ مادری وجود نداشت.
یافته های این مطالعه نشان داد که برای زنان مبتلا به دیابت بارداری با شاخص توده ی بدنی 25 کیلوگرم بر متر مربع و بالاتر، گنجاندن رژیم غذایی 1200 کیلوکالری در روز در دستورالعمل های مبتنی بر شواهد باید در نظر گرفته شود. مشخص شد که این رویکرد در دوران بارداری ایمن است و به طور موثر نیاز به شروع درمان با انسولین طولانی اثر را کاهش می دهد.
محققان نوشتند: "یک راه ایمن و موثر برای دستیابی به محدودیت انرژی در دوران بارداری از طریق رژیم غذایی با شاخص گلایسمی پایین، افزودن سبزیجات فراوان، پروتئین بدون چربی و برخی محصولات لبنی برای اطمینان از دریافت کافی مواد مغذی است."
منبع:
https://medicaldialogues.in/obstetrics-gynaecology/news/low-calorie-diet-safe-and-effective-for-gestational-diabetes-reduces-insulin-need-study-finds-144211