6 اوت 2024 - یک مطالعه ی جدید نشان داد که رژیم‌های کتوژنیک کم کربوهیدرات می‌توانند سطح کلسترول را افزایش داده و باکتری‌های مفید روده، به‌ویژه بیفیدوباکتریوم را کاهش دهند.

این تحقیق که در ژورنال Cell Reports Medicine منتشر شده است، بر روی 53 فرد بالغ سالم به مدت حداکثر 12 هفته انجام شد. شرکت کنندگان یا از یک رژیم غذایی حاوی قند متوسط ​​(گروه شاهد)، یا یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کم قند (کمتر از 5٪ کالری روزانه از قندها تامین می شود) یا یک رژیم کتوژنیک کم کربوهیدرات (کمتر از 8٪ کالری از کربوهیدرات ها تامین می شود) پیروی کردند.

یافته های کلیدی این مطالعه به شرج زیر است:

 افزایش کلسترول: رژیم کتو سطح کلسترول را به ویژه ذرات کلسترولLDL  با اندازه کوچک و متوسط را ​​افزایش داد. این رژیم آپولیپوپروتئین ب (apoB) را افزایش داد که باعث ایجاد پلاک در شریان ها می شود. در مقابل، رژیم غذایی حاوی مقادیر کم قند به طور قابل توجهی ذرات کلسترول LDL را کاهش داد.

 کاهش باکتری های مطلوب روده: رژیم کتو ترکیب میکروبیوم روده را تغییر داد، به ویژه باکتری های مفید گروه بیفیدوباکتری- که اغلب در پروبیوتیک ها یافت می شوند- را کاهش داد. این باکتری دارای مزایای گسترده ای است: تولید ویتامین های گروه B، مهار پاتوژن ها و باکتری های مضر و کاهش کلسترول. رژیم غذایی با مقادیر کم قند تاثیر قابل توجهی بر ترکیب میکروبیوم روده نداشت.

 تحمل گلوکز: رژیم کتو تحمل گلوکز را کاهش داد، به این معنی که کارایی بدن بزرگسالان را در مدیریت کربوهیدرات ها کاهش داد.

 هر دو رژیم منجر به کاهش چربی شدند: رژیم کتو به طور متوسط ​​به از دست دادن توده چربی به میزان 2.9 کیلوگرم به ازای هر فرد منجر شد، در حالی که رژیم غذایی با مقادیر محدود قند به از دست دادن میانگین 2.1 کیلوگرم توده چربی برای هر فرد در 12 هفته، منجر شد.

 متابولیسم: محققان همچنین متوجه شدند که رژیم کتو باعث تغییرات قابل توجهی در متابولیسم لیپیدها و مصرف انرژی در عضلات می شود و ترجیح سوخت بدن را از گلوکز به چربی ها تغییر می دهد.

 سطوح فعالیت بدنی: هر دو رژیم غذایی با محدودیت قند و رژیم کتو، بدون تغییر در سطح فعالیت بدنی به کاهش چربی بدن منجر شدند. مطالعات قبلی مرکز تغذیه، ورزش و متابولیسم نشان داده بود که نخوردن صبحانه یا روزه داری متناوب باعث کاهش فعالیت بدنی می شود.

محقق ارشد این تحقیق، دکترAaron Hengist ، یافته های مربوط به کلسترول را برجسته کرد و گفت: رژیم کتوژنیک علیرغم کاهش توده چربی، سطوح چربی های نامطلوب را در خون شرکت کنندگان افزایش داد که اگر در طول سال ها ادامه پیدا کند، می تواند پیامدهای منفی جدی برای سلامتی افراد در دراز مدت مانند افزایش خطر بیماری قلبی و سکته، داشته باشد.

دکتر راسل دیویس، که رهبری تحقیقات میکروبیوم را در این مطالعه بر عهده داشت، در مورد تأثیر رژیم کتو بر سلامت روده گفت:فیبر غذایی برای بقای باکتری‌های مفید روده مانند بیفیدوباکتری‌ها ضروری است. رژیم کتوژنیک مصرف فیبر را به حدود 15 گرم در روز کاهش می‌دهد، که نصف مقدار توصیه شده ی NHS است. این کاهش فیبر با کاهش در جمعیت بیفیدوباکتری ها همراه است که ممکن است به پیامدهای درازمدت سلامتی مانند افزایش خطر اختلالات گوارشی مانند بیماری روده تحریک پذیر، افزایش خطر عفونت روده و عملکرد ضعیف سیستم ایمنی کمک کند.

پروفسور خاویر گونزالس، که بر این تحقیق نظارت داشت، در مورد تاثیر این رژیم بر متابولیسم گلوکز گفت: رژیم کتوژنیک سطح گلوکز ناشتا را کاهش داد، اما توانایی بدن برای کنترل کربوهیدرات‌های یک وعده غذایی را نیز کاهش داد. با اندازه‌گیری پروتئین‌ها در نمونه‌های ماهیچه‌ای گرفته‌شده از پاهای شرکت‌کنندگان، ما فکر می‌کنیم که این احتمالاً یک پاسخ انطباقی به خوردن کمتر کربوهیدرات‌ها در روز است، و نشان دهنده مقاومت به انسولین برای ذخیره کربوهیدرات ها در ماهیچه ها است. زمانی که افراد از رژیم غذایی کتوژنیک پیروی می کنند، این مقاومت به انسولین لزوماً چیز بدی نیست، اما اگر این تغییرات زمانی که افراد به رژیم غذایی پر کربوهیدرات قبلی خود باز می گردند، ادامه پیدا کند، می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در دراز مدت افزایش دهد".

بر اساس این تحقیقات جدید، دانشگاهیان به این نتیجه رسیدند که اگر قصد دارید از یک رژیم غذایی برای کاهش وزن پیروی کنید، رژیم غذایی با قند محدود برای اکثر افراد بهتر است. برای درک اینکه چگونه افراد ممکن است از هر نوع رژیم غذایی سود ببرند، به کار بیشتری نیاز است. دولت توصیه می کند که قندهای آزاد (آنهایی که به غذا یا نوشیدنی اضافه می شوند یا به طور طبیعی در عسل، شربت ها، آب میوه ها و اسموتی ها یافت می شوند) باید به کمتر از 5 درصد از کل انرژی دریافتی محدود شوند.

پروفسور دیلن تامپسون، که او نیز نظارت بر این مطالعه را بر عهده داشت، گفت:رژیم کتوژنیک برای کاهش چربی موثر است، اما اثرات متابولیکی و میکروبیومی متفاوتی دارد که ممکن است برای همه مناسب نباشد. در مقابل، محدودیت قند بر اساس دستورالعمل‌های بهداشتی که از کاهش مصرف قندهای آزاد پشتیبانی می‌کند، باعث کاهش چربی بدون اثرات منفی آشکار بر سلامتی می‌شود."

منبع:

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240806131305.htm