7 نوامبر 2024- محققان توانستند نشان دهند که بیماران دیابتی نوع 2، زمانی که تحت رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود قرار میگیرند، میتوانند بهبود عملکرد سلولهای بتای خود را که انسولین تولید میکنند، در کوتاه مدت تجربه کنند. محققان در مقاله ی منتشر شده در مجله غدد درون ریز و متابولیسم بالینی پیشنهاد کردند که رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود به جوانسازی عملکرد سلول های بتا کمک می کند و بنابراین می توان از این روش تغذیه ای برای بهبود بالقوه ی کنترل قند خون، مستقل از کاهش وزن استفاده کرد.
اختلال عملکرد سلول های بتا، یک عامل تعیین کننده ی مهم در مکانیسم ایجاد دیابت نوع 2 با از دست دادن فاز اول پاسخ انسولین است. این مطالعه جدید به رهبری Marian Yurchishin، دانشجوی دکترا در دانشگاه آلاباما در بیرمنگام، با هدف تعیین اینکه آیا یک رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود می تواند عملکرد سلول های بتا را در یک دوره کوتاه مداخله بهبود بخشد، انجام شد. فرضیه ی محققان بر این باور استوار بود که کاهش قرار گرفتن در معرض گلوکز- آنچه که به عنوان "سمیت گلوکز" برای سلول بتا در نظر گرفته می شود- ممکن است امکان تعمیر و بازیابی عملکرد سلول های بتا را فراهم کند.
این مطالعه شامل 57 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بود که تحت درمان با انسولین نبودند. نود و سه شرکت کننده به طور تصادفی به یک رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود (9٪ انرژی از کربوهیدرات ها، 65٪ از چربی ها) یا یک رژیم غذایی با کربوهیدرات بالاتر (55٪ انرژی از کربوهیدرات ها، 20٪ از چربی ها) تقسیم شدند. گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود شامل 5 مرد و 22 زن(با میانگین سنی 53 سال، 17 سیاه و 10 سفید پوست) و گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات بالاتر شامل 8 مرد و 22 زن بود(با میانگین سنی 55 سال، 20 سیاه پوست و 10 سفید پوست).
در هفته ی 12ام، نویسندگان به افزایش قابل توجه عملکرد سلول های بتا در گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود اشاره کردند:
• پاسخ حاد پپتید C در گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود در مقایسه با گروه با کربوهیدرات بالاتر دو برابر بیشتر بود(p < 0.01).
• حداکثر پاسخ پپتید C، که شاخصی از توانایی سلول بتا برای تولید انسولین است، در گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود 22 درصد بیشتر بود(p< 0.05).
• شاخص Disposition، نشانگر حساسیت و ترشح انسولین، در گروه کربوهیدرات محدود در مقایسه با گروه با کربوهیدرات بالاتر در آزمون تحمل گلوکز خوراکی، 32 درصد بیشتر بود(p< 0.05).
• این مطالعه همچنین به تفاوت های نژادی در عملکرد سلول های بتا اشاره دارد. حداکثر پاسخ پپتید C در بیماران سفیدپوست در گروه رژیم غذایی با کربوهیدرات محدود در مقایسه با افرادی که رژیم غذایی با کربوهیدرات بالاتر داشتند، 48 درصد بیشتر بود، اما در بیماران سیاه پوست اینطور نبود. این نشان می دهد که مکانیسم هایی که منجر به اختلال در عملکرد سلول های بتا می شوند ممکن است بر اساس نژاد متفاوت باشند.
محققان نتیجه گیری کردند که رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدرات ها باعث بهبود عملکرد سلول های بتای افراد سفید پوست، به ویژه افراد دیابتی نوع 2 می شود. این مداخله ی غذایی می تواند به طور بالقوه کنترل قند خون را بهبود بخشد و ترشح انسولین را حداقل در غیاب کاهش وزن افزایش دهد. با این حال، تفاوتهای نژادی در بازیابی سلولهای بتا برای تحقیقات بیشتر در مورد مکانیسمهایی که زیربنای چنین تفاوت هایی هستند، خبر خوبی است.
منبع:
https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/carbohydrate-restricted-diet-may-improve-beta-cell-function-in-type-2-diabetes-patients-study-137543