26اکتبر 2024- تحقیقات اخیر منتشر شده در Diabetes Research and Clinical Practice نشان می دهد که آلبومین گلیکوزیله ی بزاقی (GA) با اندازه گیری سنتی آلبومین گلیکوزیله خون در افراد مبتلا به دیابت قابل مقایسه است و ممکن است به عنوان یک نشانگر قابل اعتماد برای کنترل قند خون عمل کند. این رویکرد نوآورانه به طور بالقوه می تواند نحوه ی مدیریت دیابت را به روشی کمتر تهاجمی تغییر دهد و آن را در دسترس افراد بیشتری قرار دهد.
این تحقیق اکتشافی نشان داد که سطوح GA بزاق اندازهگیری شده با این روش دقیق بوده و به طور بالقوه میتواند جایگزین اندازهگیریهای سنتی GA خون شود.
محققان نوشتند: « پیشبینی میشود که توسعه ی یک سیستم آزمایشGA بزاق خانگی ممکن است بار و عوارضی را که افراد مبتلا به دیابت با آن مواجه هستند، کاهش دهد و در نهایت کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد».
پایش بیومارکرهای مرتبط با دیابت برای ارزیابی کنترل قند خون ضروری است. روش های سنتی مانند تست های قند خون با خونگیری از انگشت، اندازه گیری HbA1c و ارزیابی آلبومین گلیکوزیله خون تهاجمی هستند. برای پرداختن به این موضوع، دکتر نائوتو کوبوتا و همکارانش از گروه دیابت و بیماریهای متابولیک، دانشکده تحصیلات تکمیلی پزشکی در دانشگاه توکیو، یک تکنیک غیرتهاجمی را برای اندازهگیریGA بزاق با دقت بالا با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) توسعه دادند.
برای این منظور، محققان شرکت کنندگان مبتلا به دیابت را که در بیمارستان دانشگاه توکیو بستری شده بودند، انتخاب کردند. نمونه خون و بزاق در سه مرحله ی ناشتا و 2 ساعت بعد از غذا در بدو بستری و در حالت ناشتا در زمان ترخیص جمع آوری شد. پس از خالص سازی نسبی با یک ستون مبتنی بر آنتی بادی، اندازه گیری آلبومین گلیکوزیله (GA) در نمونه ها با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاانجام شد.
این مطالعه به یافته های زیر منجر شد:
• در بین 56 شرکت کننده مبتلا به دیابت که در مطالعه ثبت نام کردند، یک همبستگی قوی بین سطوح آلبومین گلیکوزیله اندازه گیری شده در خون و بزاق در سه نقطه زمانی مشخص وجود داشت.
• بر اساس این تجزیه و تحلیل، ضریب تشخیص(R² value[1]) در حالت ناشتا(45 نفر) برابر با 0.985؛ دو ساعت پس از غذا(48 نفر) برابر با 0.973 و در حالت ناشتا در زمان ترخیص(51 نفر) برابر با 0.979 بود.
• تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که این ارتباط حتی پس از تنظیم برای سن، نمایه توده بدنی(BMI) و مرحله نفروپاتی نیز معنی دار باقی می ماند.
این یافتهها نشان میدهد که سطح آلبومین گلیکوزیله ی اندازه گیری شده در بزاق در نمونههای ناشتا و پس از صرف غذا که در زمان بستری و در هنگام ترخیص(در حالت ناشتا) گرفته شدند، همبستگی قوی با سطحGA خون اندازهگیری شده در نقاط زمانی مشابه نشان داد. قابلتوجه این است که این همبستگیها حتی پس از تنظیم سن،BMI و مرحله نفروپاتی دیابتی نیز معنیدار باقی ماند. در این مطالعه، محققان با موفقیت روش جدیدی را برای اندازهگیری سطوحGA بزاق ایجاد و به کار گرفتند.
محققان نوشتند: «بنابراین، آلبومین گلیکوزیله ی بزاقی این پتانسیل را دارد که به عنوان یک روش ساده و قابل اعتماد برای ارزیابی کنترل قند خون بکار رود».
منبع:
https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/salivary-glycated-albumin-simple-and-reliable-method-for-evaluating-glycemic-control-suggests-study-137039
[1]ضریب تشخیص یا (R۲) نشان می دهد که چه میزان یا مقدار از تغییرات متغیر وابسته مساله تحت تاثیر متغیر مستقل مساله بوده است. همچنین تا چه حدی مابقی تغییرات متغیر وابسته مساله مربوط به سایر عوامل موجود در مساله است.