14 آوریل 2025- مطالعه ی محققان دانشگاه ادیت کوان (ECU) نشان داده است که کودکانی که از مادرانی متولد می شوند که در دوران حاملگی دیابت بارداری (GDM) را تجربه کرده اند، بیشتر در معرض ابتلا به اختلال بیش فعالی- کمبود توجه (ADHD) و رفتارهای برون گرایانه هستند.
در این تحقیق دکتر راشل پرتوریوس، محقق افتخاری ECU، و پروفسور رائه-چی هوانگ، دادههای 200000 جفت مادر و کودک را در سراسر اروپا و استرالیا بررسی کرده و دریافتند که در کودکان 7 تا 10 ساله، کودکانی که از مادران مبتلا به دیابت بارداری متولد شده اند، به طور مداوم علائمADHD بالاتری دارند.کودکان 4 تا 6 ساله که از مادران مبتلا به دیابت بارداری متولد شده اند، به طور مداوم مشکلات رفتارهای برون گرایانه بیشتری نسبت به کودکانی که مادرانشان دیابت بارداری نداشتند، نشان دادند.
دکتر پرتوریوس توضیح داد: "علائم برون گرایی شامل رفتارهایی است که به صورت خارجی و آشکار بروز می کنند. به جای تجربه ی افسردگی یا اضطراب، این کودکان اغلب بیش فعالی، تکانشگری، نافرمانی یا پرخاشگری از خود نشان می دهند. او افزود: «مشکلات برونی سازی اغلب با علائمADHD همراه هستند و معمولاً قبل از مداخله پزشکی، به ویژه در اوایل مدرسه، بروز میکنند».
در سنین پایین تر، کودکان ممکن است رفتارهای برون گرایانه بیشتری از خود نشان دهند و با بالغ شدن کودک، علائم یا رفتارهای مرتبط باADHD ممکن است آشکارتر شوند.
پروفسور هوانگ گفت: « نشانگرهای بیولوژیکی برای تشخیص اختلال کم توجهی-بیش فعالی(ADHD) وجود ندارد و این امر تشخیص ADHD را قبل از بروز علائم دشوار می کند. هنوز مشخص نیست که چرا کودکانی که در معرض دیابت بارداری قرار داشتند، پس از تعدیل، به ترتیب مشکلات رفتارهای برون گرایانه و علائم ADHD بیشتری را حفظ کردند.با این حال، یافته های ما نشان می دهد که این رفتارهای برون گرایانه ممکن است با گذشت زمان کاهش یابد، اما می تواند به حوزه های دیگری مانند پیامدهای رشد عصبی مانند علائم ADHD گسترش یابد.
دکتر پرتوریوس خاطرنشان کرد که اگرچه مکانیسم دقیق تأثیر دیابت بارداری بر رشد کودک هنوز مشخص نیست، اما اعتقاد بر این است که التهاب حاد و مزمن مادر در دوران بارداری ممکن است بر مسیرهای خاصی که در برنامه ریزی مغز کودک در رحم دخیل هستند، تأثیر گذارد و به پیامدهای رشد عصبی، شناختی و رفتاری در مراحل بعدی زندگی منجر شود.
مطالعات متعدد نشان داده اند که شدت دیابت مادر، همراه با چاقی مادر، التهاب مزمن، تأثیر مشترکی بر ایجاد اختلال طیف اوتیسم و ADHD در کودکان دارد که بیشتر از تأثیر هر یک از این شرایط به تنهایی است.
منبع:
https://www.sciencedaily.com/releases/2025/04/250414124825.htm