21 اوت 2024- بزرگترین مطالعه در نوع خود نشان می دهد که خوردن گوشت های فرآوری شده یا گوشت قرمز، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد، بطوری که تنها دو تکه ژامبون در روز خطر ابتلا به دیابت را تا 15 درصد افزایش می دهد.
مطالعه ی محققان کمبریج بر روی 2 میلیون نفر در سراسر جهان، جامع ترین شواهد را تا به امروز در مورد ارتباط گوشت قرمز با دیابت که یکی از مهم ترین خطرات برای سلامت جهانی است، ارائه داده است.
بیش از 400 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت نوع 2 تشخیص داده شده اند که علت اصلی نابینایی، نارسایی کلیوی، حملات قلبی، سکته مغزی و قطع اندام تحتانی است. علاوه بر حفظ وزن سالم و تحرک بیشتر، شواهد نشان می دهد که یکی از راه های اصلی کاهش خطر ابتلا به این بیماری، بهبود رژیم غذایی است.
کارشناسانی که متاآنالیز دادههای مربوط به 1.97 میلیون بزرگسال از 20 کشور در سراسر اروپا، آمریکا، شرق مدیترانه، جنوب شرق آسیا و غرب اقیانوس آرام را انجام دادند، میگویند که نتایج آنها از توصیهها در مورد محدود کردن مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوریشده حمایت میکند.
یافته های آنها در مجله Lancet Diabetes & Endocrinology منتشر شد.
نویسنده ارشد این مطالعه پروفسور نیتا فروهی، از دانشگاه کمبریج، گفت: «تحقیق ما جامع ترین شواهد تا به امروز را در مورد ارتباط بین مصرف گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز فرآوری نشده و خطر بالای دیابت نوع 2 در آینده ارائه داده و از توصیه هایی برای محدود کردن مصرف گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز فرآوری نشده برای کاهش موارد دیابت نوع 2 در جمعیت حمایت می کند».
محققان داده های 31 گروه مطالعه را از طریق InterConnect تجزیه و تحلیل کردند - پروژه ای که بودجه ی آن توسط اتحادیه اروپا برای درک بیشتر در مورد دیابت نوع 2 و چاقی در جمعیت های مختلف تامین شده است.
آنها دریافتند که مصرف روزانه ی 50 گرم گوشت فرآوری شده - معادل دو تکه ژامبون – با 15 درصد خطر بیشتر برای ابتلا به دیابت نوع 2 در 10 سال آینده مرتبط است.مصرف 100 گرم گوشت قرمز فرآوری نشده در روز - معادل یک استیک کوچک - با 10 درصد خطر بیشتر برای ابتلا به این بیماری مرتبط است.
مصرف روزانه ی 100 گرم مرغ با 8 درصد خطر بیشتر برای ابتلا به دیابت همراه بود. محققان دریافتند هنگامی که تجزیه و تحلیل های بیشتری برای آزمایش یافته ها در سناریوهای مختلف انجام شد، ارتباط مصرف طیور با دیابت نوع 2 ضعیف تر شد، اما ارتباط با دیابت نوع 2 برای گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز فرآوری نشده همچنان ادامه داشت.
پرفسور فروهی گفت: «در حالی که یافتههای ما شواهد جامعتری را در مورد ارتباط بین مصرف طیور و دیابت نوع 2 نسبت به آنچه قبلاً در دسترس بود ارائه میدهد، این ارتباط نامشخص است و نیاز به بررسی بیشتر دارد».
در بریتانیا، سیستم خدمات سلامت ملی(NHS) به افرادی که روزانه بیش از 90 گرم گوشت قرمز مانند گوشت گاو، بره، گوسفند، خوک، گوساله، گوزن و بز یا گوشت فرآوری شده مانند سوسیس، بیکن، ژامبون، سالامی میخورند، توصیه میکند که مصرف خود را به 70 گرم یا کمتر کاهش دهند.
به گفته ی محققان، دادههای InterConnect به تیم تحقیقاتی این امکان را میدهد که «به راحتی عوامل مختلفی مانند شیوه زندگی یا رفتارهای سلامتی را که ممکن است بر ارتباط بین مصرف گوشت و دیابت تأثیر بگذارد، در نظر بگیرند».
نویسنده اصلی این مقاله، دکتر Chunxiao Li، همچنین از کمبریج، گفت: در حالی که مطالعات قبلی نتایج موجود را با هم ترکیب کرده بودند، در این تجزیه و تحلیل جدید، دادههای شرکتکنندگان در هر مطالعه جداگانه بررسی گردید.
پروفسور نیک وارهام، مدیر واحد اپیدمیولوژی MRC در کمبریج و نویسنده ارشد این مقاله، گفت: این روش به محققان اجازه می دهد تا "شواهد دقیق تری از ارتباط بین مصرف انواع گوشت و دیابت نوع 2 ارائه کنند که قبلا ممکن نبود".
کارشناسانی که در این تحقیق شرکت نداشتند، گفتند: در حالی که این مطالعه فقط یک ارتباط و نه علت را اثبات می کند، اما نتایج آن با توصیههای فعلی برای تغذیه ی سالم همخوانی دارد.
پروفسور نوید ستار، از دانشگاه گلاسکو، گفت: این یک مطالعه مهم است که با وجود ماهیت مشاهده ای آن، بسیار خوب انجام شده است. دادهها حاکی از آن است که حذف گوشتهای قرمز و فرآوریشده از رژیمهای غذایی نه تنها ممکن است از افراد در برابر بیماریهای قلبی و سکته مغزی محافظت کند، بلکه از دیابت نوع 2 به عنوان یک بیماری در حال افزایش در سراسر جهان، نیز محافظت میکند.
دکتر Duane Mellor، از دانشگاه استون، گفت: پیام کلی این مطالعه مصرف متعادل گوشت است که با توصیه هایی برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، از جمله رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه، آجیل، دانه ها، لوبیا، نخود و عدس مطابقت دارد.
دکتر ملور گفت: " مصرف متعادل گوشت و توصیه های تغذیه ی سالم، باید با فعالیت بدنی منظم همراه باشد تا خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به حداقل برساند."
منبع:
https://www.theguardian.com/society/article/2024/aug/20/two-slices-of-ham-a-day-can-raise-type-2-diabetes-risk-by-15-research-suggests