19 نوامبر 2024- مردم همواره گفته اند که خوردن یک شام سبک و زودتر برای سلامتی بهتر است، اما اکنون محققان دانشگاه اوبرتا د کاتالونیا (UOC) و دانشگاه کلمبیا، زمینه های علمی این استدلال را روشن کرده اند.
طبق مطالعه ای که در ژورنال Nutrition & Diabetes منتشر شده است، دریافت بیش از 45 درصد از کالری روزانه بعد از ساعت 5 بعد از ظهر، با افزایش سطوح قند خون همراه است و عواقب مضری برای سلامتی بدون توجه به وزن و چربی بدن، دارد.
این مطالعه در مرکز پزشکی ایروینگ دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجام شد و توسط دکتر دیانا دیاز ریزولو، محقق فوق دکترا و عضو دانشکده علوم بهداشت در UOC رهبری شد.
دکتر دیاز ریزولو، گفت: سطوح بالای قند خون در مدت زمان طولانی میتواند پیامدهایی برای فرد به همراه داشته باشد، از جمله خطر بالاتر ابتلا به دیابت نوع 2؛ افزایش خطر قلبی عروقی به دلیل تخریب رگهای خونی ناشی از سطح بالای گلوکز، و افزایش التهاب مزمن، که آسیب قلبی عروقی و متابولیکی را تشدید میکند.
کارشناسان پیش از این معتقد بودند که نتیجه ی اصلی خوردن شام در اواخر روز افزایش وزن است که با این واقعیت مرتبط است که مردم تمایل دارند در شب انتخابهای غذایی ضعیفتری داشته باشند، مانند مصرف بیشتر غذاهای فرافرآوریشده، زیرا هورمونهایی که گرسنگی و سیری را تنظیم میکنند، زمانی که افراد در ساعات روز غذا نمیخورند، تغییر میکنند.
اهمیت این مطالعه در این واقعیت نهفته است که نشان میدهد زمان خوردن وعدههای غذایی در طی روز، به خودی خود میتواند تأثیر منفی بر متابولیسم گلوکز داشته باشد، صرف نظر از میزان کالری مصرفی در طول روز و وزن و چربی بدن فرد.
این مطالعه شامل 26 شرکت کننده ی 50 تا 70 ساله بود که اضافه وزن داشته یا چاق بودند و به پیش دیابت یا دیابت نوع 2 مبتلا بودند. شرکت کنندگان بر اساس زمان دریافت حداکثر کالری در وعده های غذایی به دو گروه تقسیم شدند: افرادی که زود غذا میخوردند، که بیشتر کالریهای روزانه خود را قبل از عصر مصرف میکردند، و افرادی که دیر غذا میخوردند، که 45٪ یا بیشتر از کالری خود را بعد از ساعت 5 بعد از ظهر دریافت می کردند.محققان بر اساس سطوح تحمل گلوکز شرکتکنندگان را با هم مقایسه کردند.
میزان کالری و مواد غذایی هر دو گروه مشابه بود، اما حداکثر مواد غذایی و کالری خود را در زمان های مختلفی مصرف می کردند. شرکت کنندگان از یک اپلیکیشن موبایل برای ثبت وعده های غذایی خود در زمان واقعی استفاده کردند.
یافته اصلی این مطالعه این است که تحمل گلوکز افرادی که دیر غذا میخوردند، بدون در نظر گرفتن وزن یا ترکیب رژیم غذایی، ضعیف تر بود. همچنین مشخص شد که آنها تمایل به خوردن مقادیر بیشتری کربوهیدرات و چربی در طول عصر داشتند.
دکتر دیاز ریزولو، متخصص مسائل مربوط به چاقی، دیابت و پیری، توضیح داد: «توانایی بدن برای متابولیسم گلوکز در شب محدود است، زیرا ترشح انسولین کاهش مییابد و حساسیت سلولهای ما به این هورمون کاهش مییابد. ریتم شبانه روزی، که توسط یک ساعت مرکزی در مغز ما تعیین می شود با ساعات روز و شب هماهنگ است».
اهمیت غذا خوردن در زمان مناسب
این مطالعه شامل یک یافته ی مهم از نظر پیامدهای سلامتی مرتبط با زمان خوردن وعدههای غذایی در طول روز است. دکتر دیاز ریتزولو گفت: "تا به حال، تصمیمات شخصی در تغذیه بر اساس دو سوال اصلی بوده است: چقدر می خوریم، و چه غذاهایی را انتخاب کنیم. این مطالعه، یک عامل جدید برای سلامت متابولیکی قلبی را بطور فزاینده ای برجسته کرد و آن زمان خوردن غذا است."
محققان گفتند: با توجه به نتایج این مطالعه و تفسیر محتاطانه ی آن، به تحقیقات بیشتری برای درک بیشتر این موضوع نیاز داریم، اما خوردن غذا عمدتاً در ساعات روشنایی روز را توصیه می کنیم و "بالاترین سطوح کالری دریافتی در طول روز باید در وعده ی صبحانه و ناهار دریافت شود، نه در وقت چای خوردن در عصر و وعده ی شام".
دکتر دیاز ریزولو همچنین توصیه کرد که "از خوردن محصولات فوق فرآوری شده، فست فودها و غذاهای غنی از کربوهیدرات به خصوص در شب، خودداری کنید."
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2024-11-calorie-intake-pm-glucose-consequences.html