24 نوامبر 2024- یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز جدید شواهدی قوی ارائه کرده است که نشان می دهد درمان با دستگاه فشار مثبت مداوم راه های هوایی (CPAP) می تواند تأثیر مثبتی بر عوامل خطر قلبی متابولیکی (CMRFs) در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA) داشته باشد.
این تحقیق که در مجله Respiratory Medicine منتشر شده است، روشن می کند که چگونه این درمان رایج برایOSA ، ممکن است به کاهش خطرات بیماری قلبی، دیابت و سایر بیماری ها و مشکلات متابولیکی کمک کند.
درمان باCPAP ، منجر به کاهش فشار خون (BP)، کلسترول تام، تری گلیسیرید و قند خون ناشتا شد. با این حال، این درمان بر LDL-C، HDL-C، دور کمر یا BMI تأثیری نداشت. سازگاری و استفاده ی مداوم از CPAP به هنگام خواب برای دستیابی به این نتایج ضروری است. این بهبودهای متابولیکی، منجر به فواید مهمی برای بیماران چاق و جوانتر مبتلا به OSA، شد.
آپنه انسدادی خواب وضعیتی است که در آن راه هوایی در طول خواب مسدود می شوند که منجر به قطع تنفس می گردد. معمولاً با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی جدی از جمله فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و بیماری های قلبی عروقی همراه است. درمان CPAP، که با باز نگه داشتن راه های هوایی با جریان مداوم هوا کار می کند، مدت هاست برای درمان OSA استفاده می شود. با این حال، اثرات آن بر سلامت قلبی متابولیکی به ویژه، توانایی آن در کاهش عوامل خطر مانند فشار خون، سطح کلسترول و قند خون، کمتر شناخته شده است.
برای پر کردن این شکاف دانش، دکتر یونگ ژانگ، و همکارانش از کالج علوم پایه پزشکی در دانشگاه جیلین در چین، به ارزیابی تاثیر درمان CPAP بر عوامل خطر قلبی متابولیکی در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب، پرداختند.
برای این منظور، محققان جستجوی جامعی در PubMed، Cochrane Library، Scopus، Web of Science و Embase برای شناسایی کارآزماییهای تصادفی کنترلشده تا دسامبر 2023 انجام دادند. کیفیت مطالعات وارد شده با استفاده از Cochrane Bias Risk Tool 2.0 ارزیابی شد، و متاآنالیز با استفاده از نرم افزار Stata15.1 انجام شد. اندازه اثر در متاآنالیز به صورت تفاوت میانگین وزنی(WMD) گزارش شد.در مجموع 52 مطالعه شامل 10104 شرکت کننده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
این مطالعه یافته های کلیدی زیر را ارائه کرد:
• درمان CPAP به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک(WMD:2.04- میلی متر جیوه)، فشار خون دیاستولیک(WMD: 1.40- میلی متر جیوه)، کلسترول تام(WMD: 0.27- میلی مول بر لیتر)، تری گلیسیرید(WMD: 0.02- میلی مول بر لیتر) و قند خون ناشتا(WMD: 0.15- میلی مول بر لیتر) را کاهش داد.
• با این حال، هیچ تغییر قابل توجهی در کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم(LDL-C)،کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا(HDL-C)، اندازه یدور کمر و شاخص توده بدنی (BMI) پس از درمان با CPAP مشاهده نشد.
محققان نتیجه گیری کردند: «این متاآنالیز نشان داد که درمان با CPAP به طور موثر عوامل خطر متابولیکی قلبی خاص را در بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب کاهش میدهد و بینشهای ارزشمندی را برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی ارائه میکند».
منبع:
https://medicaldialogues.in/pulmonology/news/cpap-therapy-reduces-cardiometabolic-risk-factors-in-sleep-apnea-new-meta-analysis-shows-138166