30 سپتامبر 2024- بر اساس نتایج یک کارآزمایی بالینی ارائه شده در کنگره انجمن تنفسی اروپا(ERS)  در وین، بیمارانی که با داروی سولتیام- داروی صرع- درمان شدند، کاهش علائم آپنه انسدادی خواب (OSA) را تجربه کردند.

بیماران مبتلا به OSA اغلب با صدای بلند خروپف می کنند، تنفس آنها در طول شب مکرراً متوقف می شود و ممکن است چندین بار از خواب بیدار شوند. این نه تنها باعث خستگی می شود، بلکه می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا، سکته مغزی، بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را نیز افزایش دهد. OSA بسیار رایج است، اما بسیاری از مردم متوجه نمی شوند که به این عارضه مبتلا هستند.

رهبر این تحقیق پروفسور یان هدنر، از بیمارستان دانشگاه Sahlgrenska و دانشگاه گوتنبرگ در سوئد، گفت: درمان استاندارد آپنه انسدادی خواب، خوابیدن با دستگاهی است که هوا را از طریق ماسکی وارد دهان و بینی می کند تا راه های هوایی باز بمانند، متأسفانه بسیاری از افراد در طولانی مدت استفاده از این دستگاه ها را سخت می دانند، بنابراین ما همچنین به درک بهتر مکانیسم‌های اساسی در OSA نیاز داریم تا به پزشکان کمک کنیم تا درمان بهتر و شخصی سازی شده ای را به بیماران ارائه دهند.

در این کارآزمایی دوسوکور، تصادفی و کنترل شده با دارونما - استاندارد طلایی در تحقیقات پزشکی- 298 فرد مبتلا به OSA شرکت داشتند که در 28 مرکز مختلف در اسپانیا، فرانسه، بلژیک، آلمان و جمهوری چک تحت درمان بودند. همه بیماران یا تحمل استفاده از دستگاه های فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP)را نداشتند یا از استفاده از قطعات دهانی طراحی شده برای باز نگه داشتن راه های هوایی خودداری می کردند.

بیماران در شروع کارآزمایی و پس از چهار و 12 هفته شرکت در این مطالعه با پلی سومنوگرافی ارزیابی شدند. پلی سومنوگرافی تنفس، سطح اکسیژن خون، ریتم قلب، حرکات چشم، فعالیت مغز و ماهیچه ها در طول شب خواب را اندازه گیری می کند.

بیماران به چهار گروه تقسیم شدند: 74 نفر روزانه 100 میلی گرم سولتیام، 74 نفر 200 میلی گرم سولتیام ، 75 نفر 300 میلی گرم سولتیام و 75 نفر دارونما (قرص ساختگی) مصرف کردند. سولتیام دارویی است که با مهار آنزیمی به نام کربنیک انهیدراز و تحریک عضلات راه هوایی فوقانی، سیستم تنفسی را هدف قرار می دهد.

افرادی که سولتیام مصرف می کردند مکث کمتری در تنفس در طول خواب داشتند و سطوح اکسیژن در خونشان در طول خواب بالاتر بود. اندازه گیری فراوانی مکث های تنفسی در طول خواب، به نام AHI3a، برای بیمارانی که کمترین دوز سولتیام را مصرف می کردند، 17.8 درصد کمتر، برای بیمارانی که دوز متوسط سولتیام ​​را دریافت می کردند، 34.8 درصد و برای بیمارانی که بالاترین دوز سولتیام را دریافت می کردند، 39.9 درصد کمتر بود. هنگامی که محققان از معیار دیگری به نامAHI4 استفاده کردند، تأثیر درمان نزدیک به 50 درصد کاهش مکث های تنفسی و افزایش بیشتر سطح اکسیژن بود. بیماران OSA که در طول روز احساس خواب آلودگی می کردند، هنگام مصرف سولتیام نیز احساس خواب آلودگی کمتری داشتند.

عوارض جانبی تجربه شده توسط افراد مصرف کننده سولتیام، مانند سوزن و سوزن شدن پوست، سردرد، خستگی و حالت تهوع، عموماً خفیف یا متوسط ​​بود.

در افرادی که در این کارآزمایی سولتیام مصرف می کردند، علائم OSA مانند توقف تنفس در طول شب و احساس خواب آلودگی در روز کاهش یافت. میانگین سطح اکسیژن خون آنها نیز با درمان بهبود یافت. این نشان می دهد که سولتیام می تواند یک درمان موثر برای OSA باشد، به ویژه برای کسانی که متوجه می شوند نمی توانند از درمان های مکانیکی موجود استفاده کنند.

پرفسور هدنر گفت: "اگرچه سولتیام در حال حاضر به عنوان یک درمان برای صرع کودکان در دسترس است، ما هنوز باید یک مطالعه فاز سوم را برای تایید اثرات تنفسی مفید این دارو در گروه بزرگتری از بیماران مبتلا به OSA انجام دهیم."

رئیس مجمع ERS در مورد تنفس اختلال خواب، پروفسور سوفیا شیزا، استاد پزشکی تنفسی و خواب در دانشکده پزشکی دانشگاه کرت یونان که در این تحقیق شرکت نداشت، گفت: "بسیاری از ما می دانیم که خروپف می کنیم یا همسرمان خروپف می کند. اگر خروپف با علائم دیگری مانند بیدار شدن مکرر در شب، احساس خستگی و/یا خواب آلودگی در طول روز همراه است، وقت آن است که به این مسئله رسیدگی کنیم. از آنجایی که آپنه انسدادی خطر ابتلا به مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی و متابولیک را افزایش می دهد، بسیار مهم است که ما این بیماری را تشخیص داده و درمان کنیم، اما از آنجایی که برای همه کارآمد نیست به روش های بیشتری برای درمان بیماری، بر اساس رویکردهای تشخیصی و درمانی فردی نیاز داریم.

پروفسور هدنر گفت: این یکی از اولین مطالعاتی است که نشان می‌دهد یک درمان دارویی می‌تواند به برخی از بیماران مبتلا به OSAکمک کند و نتایج امیدوارکننده ای را ارائه داده است. ما باید آزمایش سولتیام و سایر درمان‌ها را ادامه دهیم تا اثرات طولانی‌مدت آنها، از جمله عوارض جانبی آنها را درک کنیم. به عنوان مثال، ما می‌خواهیم ببینیم که آیا این درمان می‌تواند به کاهش فشار خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی برای افراد مبتلا به OSA کمک کند.

منبع:

https://www.news-medical.net/news/20240910/Sulthiame-shows-promise-in-reducing-obstructive-sleep-apnea-symptoms.aspx