22 نوامبر 2024- یک مطالعه کوهورت اخیر که در ژورنال JAMA Internal Medicine منتشر شده است، نشان داد که داروهای ضد دیابت، به ویژه متفورمین و آگونیست های گیرنده پپتید-1 شبه گلوکاگون(GLP-1RAs)، ممکن است به کاهش حملات آسم در افراد مبتلا به دیابت و آسم کمک کنند. این یافته بینش‌های جدیدی را در مورد مزایای این داروها، فراتر از نقش اصلی آنها در مدیریت سطح قند خون در بیماران دیابتی، ارائه داد.

محققان نوشتند: "متفورمین با کاهش قابل توجه حملات آسم مرتبط بود و افزودن GLP-1RAs، دسته ی جدیدی از داروهای مورد استفاده برای درمان دیابت، اثر هم افزایی و افزایشی ایجاد کرد."

آسم، یک بیماری مزمن تنفسی است که با التهاب و تنگ شدن راه‌های هوایی مشخص می‌شود، و با عوامل مختلفی از جمله استعداد ژنتیکی، محرک‌های محیطی و بیماری های همراه مانند چاقی و دیابت مرتبط است. شاخص توده بدنی بالا (BMI) و دیابت نوع 2 در افراد مبتلا به آسم رایج است و می تواند خطر حملات آسم را افزایش دهد. مطالعات تجربی نشان داده اند که داروهای دیابت مانند متفورمین و آگونیست های گیرنده پپتید-1 شبه گلوکاگون (GLP-1RAs) ممکن است به کاهش التهاب راه های هوایی و سایر علائم آسم کمک کنند. با این حال، شواهد اپیدمیولوژیک محدودی برای حمایت از این یافته ها وجود دارد.

برای پر کردن این شکاف دانش، دکتر Bohee Lee و همکارانش از موسسه ملی قلب و ریه، امپریال کالج لندن، به ارزیابی رابطه ی بین متفورمین و داروهای ضد دیابت اضافی(مانند GLP-1RAs، سولفونیل اوره، دی پپتیدیل پپتیداز- 4 بازدارنده، مهارکننده های سدیم-گلوکز کوترانسپورتر-2 و انسولین)و وقوع حملات آسم پرداختند.

برای این منظور، محققان از پایگاه ارتباط داده‌های تحقیقاتی بالینی بریتانیا (CPRD) که با داده‌های پذیرش در بیمارستان و مرگ و میر از سال 2004 تا 2020 مرتبط است، استفاده کردند.

این مطالعه بر روی مصرف کنندگان جدید متفورمین مبتلا به دیابت نوع 2 متمرکز بود. مواجهه ی اولیه متفورمین بود و در معرض قرار گرفتن ثانویه مربوط به سایر داروهای ضد دیابت بود. پیامد اولیه، اولین تشدید آسم طی یک پیگیری 12 ماهه بود که با استفاده از نسبت‌های نرخ بروز و نسبت‌های خطر ارزیابی شد.

یافته های کلیدی:

 استفاده از متفورمین با حملات آسم کمتر همراه بود.

 تجزیه و تحلیل کنترل منفی، سوگیری قابل توجهی را نشان نداد.

 این ارتباط توسط سطوح هموگلوبین A1c، BMI، تعداد ائوزینوفیل خون، یا شدت آسم تغییری نکرد.

 تنها داروهای ضد دیابت مکمل با اثر افزایشی، آگونیست های GLP-1 بودند.

محققان نتیجه گیری کردند که مصرف متفورمین با کاهش نرخ حملات آسم مرتبط است و کاهش‌ بیشتری در هنگام استفاده ی همزمان از متفورمین و GLP-1RA مشاهده شد. این اثرات مستقل از کنترل قند خون یا کاهش وزن ظاهر شده و در فنوتیپ‌های مختلف آسم ثابت بودند.

منبع:

https://medicaldialogues.in/medicine/news/antidiabetic-drugs-linked-to-reduced-asthma-attacks-study-highlights-synergistic-benefits-of-metformin-and-glp-1ra-138411