25 دسامبر 2024 - گوشت قرمز از زمان انسان اولیه بخشی از رژیم غذایی در سراسر جهان بوده است. گوشت قرمز یک منبع عالی از پروتئین، ویتامین ها(مانند ویتامین های B)و مواد معدنی (مانند آهن و روی) است.با این حال، مدت‌هاست که مطالعات نشان داده اند که گوشت قرمز با افزایش خطر بیماری‌های قلبی، سرطان و مرگ زودهنگام مرتبط است. آنچه ممکن است چندان شناخته شده نباشد، ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و دیابت نوع 2 است.

مقاله ای که در سپتامبر 2024 درThe Lancet منتشر شد، این ارتباط را با دیابت نوع 2 با استفاده از داده هایی از قاره آمریکا، ساکنین اطراف دریای مدیترانه، اروپا، جنوب شرق آسیا و غرب اقیانوس آرام (شامل 20 کشور) برجسته کرد.

مطالعه ی اخیر با نزدیک به 2 میلیون شرکت کننده نشان داد که مصرف زیاد گوشت قرمز فرآوری نشده مانند گوشت گاو، بره و خوک، و گوشت های فرآوری شده مانند بیکن، سالامی و چوریزو، بروز دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. محققان همچنین بر ارتباط بین مصرف طیور و بروز دیابت نوع 2 تاکید کردند، اما این ارتباط ضعیف‌تر بود و در بین جمعیت‌ها متفاوت بود.

دیابت نوع 2 یک مشکل جدی بهداشت عمومی است که 462 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که بدن ما انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند به خوبی از انسولین استفاده کند.

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید می شود، غده کوچکی به شکل برگ که در پشت معده و درست در جلوی ستون فقرات قرار دارد. انسولین به ورود گلوکز از خون به سلول‌ها کمک می‌کند و از افزایش سطح گلوکز در خون جلوگیری می نماید.

در دیابت نوع 2، به دلیل نداشتن انسولین کافی در بدن یا ناتوانی در استفاده از انسولین (که به آن "مقاومت به انسولین" یا "اختلال حساسیت به انسولین" نیز گفته می شود)، گلوکز خون به سطوح بالایی می رسد و علائمی مانند تشنگی شدید، نیاز به دفع ادرار و احساس خستگی، افزایش می یابد. این بیماری سبب مشکلات سلامتی درازمدت شامل آسیب عصبی، مشکلات پا و بیماری قلبی می شود.

مکانیسم های زمینه ای مرتبط با مصرف گوشت قرمز با دیابت نوع 2 نامشخص است. این مکانیسم ها می توانند به عملکرد پانکراس، حساسیت به انسولین یا ترکیبی از این دو مربوط باشند.

مکانیسم های احتمالی

گوشت قرمز دارای سطوح بالایی از چربی های اشباع شده و مقادیر کمی چربی های غیراشباع با چند پیوند دوگانه(Polyunsaturated fat) است، وجود مقادیر بالای چربی های اشباع می تواند حساسیت به انسولین را مختل کند.

تحقیقات همچنین نشان داده است که مصرف زیاد پروتئین از منابع حیوانی (در مقایسه با منابع گیاهی) می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد، احتمالاً به دلیل سطوح بالای آمینو اسیدهای شاخه دار(BCAA)  شامل اسیدهای آمینه لوسین، ایزولوسین و والین در پروتئین حیوانی.در یک مطالعه ی کوچک، تزریق کوتاه مدت  BCAA باعث افزایش مقاومت به انسولین در انسان شد. یافته های مشابهی از مطالعات انسانی بزرگتر بدست آمد.

سطوح بالای BCAA در پلاسما می تواند منشأ مختلفی داشته باشد. ارتباط بین گوشت قرمز، BCAA، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 ، ارزش بررسی بیشتر را دارد.

مکانیسم بالقوه دیگر شامل میکروبیوتای روده است، مجموعه ای از میکروب ها که در روده ی ما زندگی می کنند.

میکروبیوتای ما، کولین (یک ماده مغذی ضروری محلول در آب) و ال کارنیتین (اسید آمینه ای که به طور طبیعی در غذا یافت می شود) را متابولیزه می کند که هر دو در گوشت قرمز فراوان هستند و تری متیل آمین تولید می کنند. افزایش تری متیل آمین با خطر بالاتر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.

نحوه پختن گوشت نیز ممکن است به این معما اضافه کند. پختن گوشت در دمای بالا، مانند گریل کردن و کباب کردن، می تواند ترکیبات مضری به نام «محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته» تولید کند.این ترکیبات می‌توانند به دلیل استرس اکسیداتیو (ناشی از اتم‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد)، منجر به التهاب (که در صورت بروز در بافت‌های سالم یا طولانی‌مدت طولانی‌مدت می‌تواند آسیب‌رسان باشد) و مقاومت به انسولین شده و به سلول‌ها آسیب برسانند.

گوشت قرمز منبع عالی آهن است. اما برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف طولانی مدت آهن یا اضافه بار آهن، به ویژه آهن هِم (آهن از منابع حیوانی)، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.

کمتر گوشت قرمز بخورید

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در 50 سال گذشته، مصرف جهانی انواع گوشت افزایش یافته است. در برخی از کشورهای ثروتمند مانند بریتانیا، مصرف گوشت قرمز ثابت یا رو به کاهش است. اگرچه تنوع زیادی در مصرف گوشت بین کشورهای جزو بریتانیا و در داخل کشورها وجود دارد.

در بریتانیا به مردم توصیه می شود که بیش از 70 گرم (وزن پخته) گوشت قرمز در روز مصرف نکنند و از خوردن گوشت فرآوری شده خودداری کنند. توصیه مشابهی در بسیاری از کشورها ارائه شده است.

با نزدیک شدن به تعطیلات زمستانی و گردهمایی ها و جشن ها، کاهش مصرف گوشت قرمز به خصوص برای کسانی که واقعا طعم آن را دوست دارند دشوار خواهد بود. پس بدون نگرانی از این لحظات لذت ببرید و در صورت امکان سعی کنید سبزیجات پر فیبر را با گوشت قرمز مصرف کنید.

گام‌های کوچکی را می‌توان برای کاهش مصرف گوشت قرمز با مصرف وعده‌های کوچک‌تر یا انتخاب روزهای بدون گوشت در هفته (مثلاً دوشنبه‌های بدون گوشت)، یا جایگزینی مقداری (یا همه) گوشت در دستور پخت‌ها با مرغ ماهی، لوبیا، عدس یا مانند آن برداشت.

و برای آن روزها که گوشت قرمز می خورید، سعی کنید آن را بپزید یا بخارپز کنید که مسلما سالم تر از گریل کردن یا کباب کردن است.

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2024-12-red-meat-diabetes-lot-people.html