15 اوت 2024- یک مطالعه منتشر شده در JAMA Network Open نشان می دهد که حدود 5٪ از بزرگسالان ایالات متحده در معرض شش ماده گیاهی با سمیت بالقوه کبدی قرار دارند که عمدتاً محصولات غیرقانونی هستند که معمولاً برای بهبود سلامت یا درمان عوارض جزئی سلامت استفاده می شوند.
پیشینه
استفاده از مکمل های گیاهی و رژیمی (HDS) به دلیل مزایای سلامتی درک شده در سراسر جهان به طور تصاعدی در حال افزایش است. بیش از 80هزار محصول از این دست در فروشگاههای مختلف خردهفروشی غیرقانونی موجود است و میتوان آنها را بدون نسخه خریداری کرد.
مولتی ویتامین ها، مواد معدنی، ویتامین D، اسیدهای چرب امگا 3 و کلسیم بزرگترین گروه مکمل های گیاهی و غذایی را تشکیل می دهند. این محصولات قبل از بازاریابی نیازی به تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده(FDA) ندارند، که منجر به عدم ارزیابی ایمنی و کارایی می شود.
یافتههای مطالعه ی مشاهدهای موجود نشان میدهد که نسبت موارد آسیب کبدی ناشی از دارو (DILI) از مکملهای گیاهی و رژیمی از 7 درصد در سال 2005، به 20 درصد در سال 2014 در ایالات متحده افزایش یافته است.
این مطالعات زردچوبه، کراتوم، عصاره ی چای سبز و گارسینیا کامبوجیا را به عنوان متداولترین ترکیبات گیاهی با اثرات شدید تا کشنده ناشی از آسیب کبدی شناسایی کردهاند.
در مطالعه ی حاضر، دانشمندان تخمینهایی را در سطح جمعیت از قرار گرفتن در معرض شش ماده گیاهی سمی کبدی، از جمله زردچوبه یا کورکومین، چای سبز، گارسینیا کامبوجیا، کوهوش سیاه، مخمر قرمز برنج و آشواگاندا تعیین کردهاند.
طراحی مطالعه
در این مطالعه، محققان دادههای نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه (NHANES) را تجزیه و تحلیل کردند که یک نظرسنجی از گروهی به عنوان نماینده ی ملی است که هدف آن نظارت دورهای بر سلامت و تغذیه ی جمعیت عمومی ایالات متحده است.
دادههای بیش از 9500 بزرگسال آمریکایی در این مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که شامل دادههای قرار گرفتن در معرض داروهای تجویزی و مکملهای گیاهی و غذایی در 30 روز گذشته بود. شرکتکنندگان بین ژانویه ۲۰۱۷تا مارس ۲۰۲۰در NHANES ثبتنام کردند. به دلیل همهگیری COVID-19، جمعآوری دادهها برای دوره ی 2019- 2020 قطع شد. داده های سرشماری 2020 ایالات متحده برای تخمین اندازه جمعیت استفاده شد.
شیوع و ویژگیهای بالینی مصرفکنندگان مکملهای گیاهی و رژیمی و مصرفکنندگان شش گیاه با سمیت بالقوه ی کبد، با افرادی که از این مکمل ها استفاده نمی کردند، مقایسه شد.
مشاهدات مهم
از میان 9685 شرکتکننده ی بزرگسال، حدود 58 درصد گزارش کردند که حداقل یک بار در 30 روز گذشته مکملهای گیاهی و رژیمی مصرف کردهاند.
با توجه به ویژگیهای جمعیتشناختی، مصرفکنندگان مکملهای گیاهی و رژیمی بهطور معنیداری احتمال بیشتری داشت که مسنتر، زن، سفیدپوست غیر اسپانیایی، متاهل و دارای پسزمینه تحصیلی و اجتماعی-اقتصادی بالاتر در مقایسه با افراد غیر مصرفکننده، باشند.
با توجه به بیماری هایی که افراد از قبل به آن مبتلا بودند، شیوع به مراتب بالاتری از فشار خون بالا، دیابت، بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، آرتریت، اختلال تیروئید، سرطان یا عوارض کبدی در میان مصرف کنندگان مکمل های گیاهی و غذایی در مقایسه با افراد غیر مصرف کننده، مشاهده شد.
قرار گرفتن در معرض مواد گیاهی هپاتوتوکسیک
حدود 4.7٪ از شرکت کنندگان گزارش کردند که حداقل یکی از شش گیاه دارای سمیت بالقوه ی کبدی را در 30 روز گذشته مصرف کرده اند. متداول ترین مواد گیاهی بالقوه سمی کبدی زردچوبه و چای سبز و پس از آن آشواگاندا، گارسینیا کامبوجیا، مخمر قرمز برنج و کوهوش سیاه، بودند.
در مقایسه با شرکتکنندگانی که از مکملهای گیاهی و رژیمی استفاده نمیکردند، مصرفکنندگان گیاهان دارای سمیت بالقوه ی کبدی بهطور قابلتوجهی به احتمال زیاد مسنتر، زن، سفیدپوست غیر اسپانیایی، متاهل و دارای پیشینه تحصیلی و اقتصادی-اجتماعی بالاتر بودند.
با توجه به بیماری های از قبل موجود، مصرف کنندگان گیاهان دارای سمیت بالقوه ی کبدی به طور قابل توجهی بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت، اختلال تیروئید و سرطان بودند و به طور قابل توجهی احتمال بیشتری داشت که از داروهای تجویزی در مقایسه با افرادی که از مکمل های گیاهی و رژیمی استفاده نمی کردند، استفاده کنند.
دلایل استفاده از گیاهان هپاتوتوکسیک
اکثر شرکتکنندگان بدون هیچ توصیهای از سوی ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی، مصرف مواد گیاهی سمی کبدی را گزارش کردند.
شایع ترین دلایل گزارش شده برای استفاده، بهبود سلامت، پیشگیری از بیماری و تقویت ایمنی بود. دلایل دیگر بهبود آرتریت (گزارش شده توسط مصرف کنندگان زردچوبه)، بهبود سطح انرژی (گزارش شده توسط مصرف کنندگان چای سبز)، کاهش وزن(گزارش شده توسط کاربران Garcinia cambogia)، درمان گرگرفتگی (گزارش شده توسط کاربران کوهوش سیاه)، و بهبود سلامت قلب (گزارش شده توسط کاربران مخمر قرمز برنج) بود.
مواجهه در سطح جمعیت با مواد گیاهی سمی کبدی
برون یابی یافته های این مطالعه نشان داد که حدود 15.6 میلیون بزرگسال ایالات متحده حداقل یکی از شش ماده گیاهی دارای سمیت بالقوه کبدی انتخاب شده را در 30 روز گذشته مصرف کرده اند، که مشابه با تعداد تخمینی بزرگسالانی در آمریکا است که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و یک داروی کاهنده چربی که معمولاً تجویز می شود، استفاده می کنند.
اهمیت مطالعه
این مطالعه شیوع قابل توجه بالایی از مصرف مواد گیاهی با سمیت بالقوه ی کبدی را در بین بزرگسالان ایالات متحده بین سالهای 2017 و 2020 نشان می دهد. این امر نیاز فوری به افزایش نظارت بر تولید و آزمایش محصولات گیاهی را نشان میدهد.
استفاده از مکمل های گیاهی و غذایی در ایالات متحده با حدود 23000 مراجعه ی سالانه به بخش اورژانس و 2154 بستری شدن در بیمارستان در سال 2014 مرتبط بوده است. همچنین مشخص شده است که استفاده از این محصولات با بیش از 20٪ از کل داروهای القا کننده ی آسیب کبدی در ایالات متحده مرتبط است.
با توجه به فقدان نظارت بر داروها و مکمل های گیاهی، دانشمندان به پزشکان توصیه می کنند هنگام ارزیابی بیمارانی که علائم غیرقابل توضیح یا ناهنجاری هایی در آزمایشات کبدی دارند، تاریخچه ی استفاده از همه ی داروهایی که فرد مصرف می کند از جمله داروهای گیاهی را به دست آورند.
منبع:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2821951