12سپتامبر 2023 - تحقیقات جدید نشان می دهد که دیر بیدار ماندن یا "جغد شب" بودن، خطر ابتلا به دیابت را 19 درصد در مقایسه با زود بیدار شدن افزایش می دهد.
دانشمندان دریافتند زنانی که دیر به رختخواب میروند و دیر از خواب بیدار میشوند - به این معنی است که آنها "کرنوتایپ عصرگاهی یا evening chronotype" دارند - احتمال بیشتری دارد که سبک زندگی ناسالمی داشته باشند.
دکتر تیانی هوانگ، دانشیار اپیدمیولوژیست در بخش پزشکی شبکه Channing بیمارستان های بریگهام و زنان در ایالات متحده، گفت: "کرونوتیپ یا ترجیح شبانه روزی" به زمان ترجیحی فرد برای خواب و بیداری اشاره دارد و تا حدی از نظر ژنتیکی تعیین می شود، بنابراین ممکن است عوض کردن آن دشوار باشد.
افرادی که فکر می کنند «جغد شب» هستند، ممکن است نیاز به توجه بیشتری به سبک زندگی خود داشته باشند، زیرا کرونوتیپ عصرگاهی آنها ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.
محققان دادههای نزدیک به 64000 زن را از مطالعه سلامت پرستاران II- که یکی از بزرگترین تحقیقات در مورد عوامل خطر بیماریهای مزمن عمده در زنان در ایالات متحده است - از سال 2009 تا 2017 تجزیه و تحلیل کردند.
این داده ها شامل عادات خواب، رژیم غذایی، وزن و شاخص توده بدنی، زمان خواب، رفتار سیگار کشیدن، مصرف الکل، فعالیت بدنی و سابقه خانوادگی دیابت بود.
این تیم همچنین سوابق پزشکی این زنان را برای ابتلا به دیابت بررسی کردند. از بین افرادی که در این مطالعه شرکت کردند، 11 درصد گزارش کردند که کرونوتایپ قطعی عصرگاهی دارند و حدود 35 درصد کرونوتیپ مشخص صبحگاهی داشتند.بقیه به عنوان متوسط برچسب خوردند، به این معنی که آنها نه دارای کرونوتیپ صبح گاهی و نه دارای کرونوتیپ عصرگاهی بودند.
به گفته ی محققان، پس از محاسبه فاکتورهای سبک زندگی، کرونوتیپ عصرگاهی با 19 درصد افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط بود.
تنها 6 درصد از افرادی که سالمترین سبک زندگی را داشتند، دارای کرنوتیپ شبانه بودند در مقایسه با 25 درصد از جغدهای شب که گزارش کردند دارای سبک زندگی ناسالمی هستند.
این تیم افزود: افراد عصرگاهی همچنین بیشتر به نوشیدن الکل در مقادیر بالاتر، رژیم غذایی با کیفیت پایین، ساعات خواب کمتر در شب، سیگاری فعلی تمایل داشتند، و دارای وزن، شاخص توده ی بدنیو میزان فعالیت بدنی در محدوده ناسالم، بودند.
دکتر سینا کیان ارثی، محقق فوق دکتری در بخش پزشکی شبکه Channing، گفت: وقتی رفتارهای ناسالم سبک زندگی را کنترل کردیم، ارتباط قوی بین کرنوتیپ و خطر دیابت کاهش یافت اما همچنان وجود داشت، به این معنی که عوامل سبک زندگی نسبت قابل توجهی از این ارتباط را توضیح میدهند.
به گفته محققان، ارتباط بین کرونوتیپ عصرگاهی و خطر دیابت در پرستارانی که در شیفت روز کار میکردند در مقایسه با پرستاران شیفت شب، قویتر بود که نشان میدهد که برنامهریزی شخصیتر برای شیفت کاری میتواند مفید باشد.
اکنون دانشمندان در حال برنامه ریزی برای بررسی علل ژنتیکی کرونوتیپ و ارتباط آن با بیماری قلبی هستند.
دکتر کیان ارثی گفت: اگر بتوانیم رابطه علت و معلولی بین کرونوتایپ و دیابت یا سایر بیماری ها را تعیین کنیم، پزشکان بهتر می توانند استراتژی های پیشگیری را برای بیماران خود تدوین و اجرا کنند.
این یافته ها در مجله Annals of Internal Medicine منتشر شده است.
منبع:
https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/health-fitness/diabetes-risk-increased-19-due-30913382