16 سپتامبر 2024- مطالعه ی جدید محققان دانشگاه UCL نشان میدهد افرادی که غذاهای فوقالعاده فراوریشده (UPF) بیشتری مصرف میکنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند، اما این خطر را میتوان با مصرف کمتر غذاهای فرآوریشده کاهش داد.
این مطالعه که در مجلهThe Lancet Regional Health-Europe با همکاری کارشناسان دانشگاه کمبریج و امپریال کالج لندن منتشر شد، رابطه ی بین درجه فرآوری مواد غذایی و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را بررسی کرد، از جمله اینکه کدام نوع ازغذاهای فوق فرآوری شدهبیشترین خطر را دارند.
محققان میزان دریافت UPF و پیامدهای سلامتی آن را برای 311892 فرد از هشت کشور اروپایی به طور متوسط در طی 10.9 سال تجزیه و تحلیل کردند، در این مدت 14236 نفر به دیابت نوع 2 مبتلا شدند.
آنها دریافتند که هر 10 درصد افزایش غذاهای فوق فرآوری شده در رژیم غذایی یک فرد با افزایش 17 درصدی خطر دیابت نوع 2 مرتبط است، اما این خطر را می توان با مصرف غذاهای کمتر فرآوری شده کاهش داد.
پر خطرترین گروه های UPF شامل تنقلات خوش طعم، محصولات حیوانی مانند گوشت های فرآوری شده، وعده های غذایی آماده، و نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده با قندهای مصنوعی بود که نشان می دهد برای کمک به مقابله با بیماری ها باید به کاهش مصرف این غذاها توجه ویژه ای شود.
درجه ی فرآوری غذاها اغلب با استفاده از طبقه بندی Nova ارزیابی می شود که غذاها را به چهار گروه تقسیم می کند: غذاهای فرآوری نشده یا با حداقل فرآوری (MPF) مانند تخم مرغ، شیر و میوه؛ مواد استفاده شده برای آشپزی (PCI) مانند نمک، کره و روغن؛ غذاهای فرآوری شده (PF) مانند ماهی کنسرو شده، آبجو و پنیر؛ و غذاهای فوق فرآوری شده مانند غذاهای مخلوط آماده برای خوردن/گرم کردن، تنقلات خوش طعم، شیرینی ها و دسرها.
دلایل دقیق ارتباط بین UPF و دیابت نوع 2 تایید نشده است، اگرچه تصور می شود عوامل متعددی از جمله مصرف بیش از حد و افزایش وزن در آن نقش داشته باشند. در یک مطالعه قبلی، که توسط تجزیه و تحلیل جدید در این مطالعه پشتیبانی شد، افزایش چربی بدن حدود نیمی از این ارتباط را به خود اختصاص داد.
دکتر ساموئل دیکن، نویسنده اول این مطالعه از بخش پزشکی UCL، گفت: ما می دانیم که غذاهای فوق فرآوری شده با خطر بیشتر بیماری های خاص مانند دیابت نوع 2 مرتبط است. همانطور که انتظار می رفت، یافته های ما این ارتباط را تایید کرد و نشان داد که هر 10 درصد افزایش UPF در رژیم غذایی، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.بیشتر مطالعات تا به امروز فقطUPF را به عنوان یک کل در نظر گرفته اند، اما ما همچنین گمان می کنیم که ممکن است خطرات مختلفی در ارتباط با انواع مختلف UPF وجود داشته باشد، و خطرات سایر گروه های غذایی فرآوری شده به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته است.
او افزود: تحلیل ما یک گام فراتر از مطالعات قبلی است، با بررسی هر چهار گروه فرآوری در طبقهبندیNova برای سنجش تأثیر بر خطر دیابت نوع 2 وقتی که UPF را با غذاهای کمتر فرآوریشده جایگزین میکنیم، و همچنین به 9 زیر گروه UPF نگاه میکنیم.خبر خوب این است که جایگزینی UPF با غذاهای کمتر فرآوری شده با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.
در این مطالعه، محققان UCL دادههای مطالعه EPIC را تجزیه و تحلیل کردند که رابطه بین رژیم غذایی، سبک زندگی، و عوامل محیطی و بروز بیماریهای مزمن را در بیش از نیم میلیون اروپایی در طول زمان بررسی کرده است.تجزیه و تحلیل اضافی بر روی این دادهها برای تفکیک UPF به 9 زیر گروه به منظور درک بهتر نحوه تأثیر سطح فرآوری بر خطر دیابت نوع 2 انجام شد.
این 9 زیر گروه عبارت بودند از:
• نان، بیسکویت و غلات صبحانه
• سس ها، اسپریدها و چاشنی ها
• شیرینی و دسر
• تنقلات خوش طعم
• جایگزین های گیاهی
• محصولات حیوانی
• غذاهای مخلوط آماده برای خوردن/گرم کردن
• نوشیدنی های شیرین شده با شکر مصنوعی و شکر معمولی
• نوشیدنی های الکلی
• سایر غذاهای فوق فرآوری شده
محققان در کنار تجزیه و تحلیل اینکه چگونه خوردن UPF بر خطر ابتلا به دیابت نوع 2 تأثیر میگذارد، مدلسازی جایگزینی بر روی دادهها انجام دادند تا ببینند که چگونه از نظر تئوری، جایگزینی یک گروه غذایی Nova با دیگری بر خطر دیابت نوع 2 تأثیر میگذارد.
نتایج نشان داد که جایگزینی 10 درصد UPF در رژیم غذایی با 10 درصدغذاهای کم فرآوری شده/مواد استفاده شده برای آشپزی(PCI) ، خطر دیابت نوع 2 را تا 14 درصد کاهش می دهد.
جایگزینی 10 درصدغذای فوق فرآوری شده در رژیم غذایی با 10 درصد غذاهای فرآوری شده(PF) خطر دیابت را تا 18 درصد کاهش می دهد. نویسندگان نوشتند که این ممکن است به این دلیل باشد که 30 تا 50 درصد مصرفغذاهای فرآوری شدهدر این مطالعه از آبجو و شراب بوده است که در مطالعه قبلیEPIC با خطر کمتر دیابت نوع 2 مرتبط بودند. PF، همچنین شامل آجیل های نمکی، نان های صنعتی و میوه ها و سبزیجات کنسرو شده، است.
تجزیه و تحلیل 9 زیر گروه از مواد فوق فرآوری شده(UPF) نشان داد که تنقلات خوش مزه، محصولات حیوانی، غذاهای آماده، و نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده با شکر مصنوعی با بروز بیشتر دیابت نوع 2 مرتبط هستند.
نسبت بالایی از این غذاهای کمتر سالم در خطر کلی دیابت نوع 2 نقش دارند. در 25 درصد از مصرف کنندگان UPF، که غذاهای فوق فرآوری شده23.5 درصد از کل رژیم غذایی آنها را تشکیل می دهد، نوشیدنی های شیرین به تنهایی تقریباً 40 درصد از مصرف UPF و 9 درصد از رژیم غذایی آنها را تشکیل می دهد.
با این حال، نان های UPF، بیسکویت ها و غلات صبحانه، شیرینی ها و دسرها، و جایگزین های گیاهی این موارد، با بروز کمتر دیابت نوع 2 مرتبط بودند.
پروفسور راشل باترهام، نویسنده ارشد این مطالعه از بخش پزشکی UCL، گفت: تجزیه و تحلیل زیر گروه های UPF در این مطالعه نشان داد و تایید کرد که همه غذاهای طبقه بندی شده به عنوان UPF از نظر خطرات سلامتی مرتبط با آنها یکسان نیستند. به عنوان مثال، نان ها و غلات جزء اصلی رژیم غذایی بسیاری از افراد هستند. بر اساس نتایج ما، من فکر می کنم که ما باید از نظر توصیه های غذایی که ارائه می دهیم، با آن ها نسبت به تنقلات خوش طعم یا نوشیدنی های شیرین رفتار متفاوتی داشته باشیم.
نویسندگان نوشتند که به دلیل ماهیت مشاهدهای این مطالعه، تنها میتوانیم ارتباطها را به جای اثرات علی اندازهگیری کنیم.
تیم UCL اکنون در حال انجام آزمایشی برای ارزیابی تأثیر رژیمهای غذایی UPF در برابر رژیمهای MPF با دستورالعملهای رژیم غذایی سالم هستند، که نتایج این مطالعه را بیشتر روشن میکند. انتظار می رود نتایج این تحقیقات در سال 2025 منتشر شود.
در سال 2023، کمیته ی مشاوره علمی بریتانیا در مورد تغذیه (SACN) شواهد علمی موجود در مورد UPFها را بررسی و اعلام کرد که افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده، به ویژه UPFها، با افزایش خطر مشکلات سلامتی مانند چاقی، بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2 و افسردگی مرتبط است. این گزارش همچنین بر نیاز به تحقیقات بیشتر برای درک علت این ارتباط ها تاکید نمود.
پروفسور مارک گانتر، نویسنده این مطالعه از کالج امپریال لندن و یکی از هماهنگ کنندگان مطالعه EPIC، گفت: یافته های این مطالعه به تحقیقات رو به رشدی افزوده شد که نشان می دهند مصرف UPF با خطر بالاتر برخی بیماری های مزمن از جمله چاقی، بیماری های متابولیک قلبی و برخی سرطان ها مرتبط است. اگرچه چنین مطالعهای نمیتواند روابط علّی را تعیین کند، اما نشان میدهد که کاهش مصرف برخی از UPFها و جایگزینی آنها با غذاهای فراوری نشده و کامل، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. در حال حاضر به تحقیقات بیشتر برای درک مکانیسمها و مسیرهای علّی بالقوه نیاز داریم.
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2024-09-ultra-foods-diet-diabetes.html