12 فوریه 2025- یک مطالعه ی آزمایشی اخیر مزایای بالقوه ی یوگا را در بهبود مقاومت به انسولین در میان زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) برجسته کرده است. این بیماری بر تعادل هورمونی و سلامت متابولیک تأثیر می گذارد. این یافته ها که در مجله بین المللی یوگا درمانی منتشر شده است، نشان می دهد که ترکیب تکنیک های خاص یوگا ممکن است به عنوان یک مداخله حمایتی برای مدیریت اختلال متابولیک در PCOS عمل کند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک، شایع ترین اختلال غدد درون ریز در بین زنان در سنین باروری است که با عدم تعادل هورمونی، سیکل های قاعدگی نامنظم، سطح آندروژن بیش از حد و اختلالات متابولیک مانند مقاومت به انسولین، عدم تحمل گلوکز، چاقی و اختلالات چربی خون مشخص می شود. این اختلالات متابولیک، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهند.

در حالی که هیچ درمان قطعی برای PCOS وجود ندارد، مدیریت مرسوم بر اصلاح شیوه زندگی، مداخلات غذایی، مدیریت وزن و داروهایی مانند متفورمین برای بهبود علائم تمرکز دارد. در سال‌های اخیر، یوگا به دلیل مزایای کلی آن، به ویژه اثرات مثبت آن بر متابولیسم کربوهیدرات، تنظیم چربی، و نتایج کلی سلامت در زنان مبتلا به PCOS مورد توجه قرار گرفته است. با در نظر گرفتن این موضوع، دکتر آنوشکا ورما و همکارانش از کالج پزشکی دکتر  D. Y. Patilو بیمارستان و مرکز تحقیقات، Pimpri، در پونای هند، ارتباط احتمالی بین تمرینات یوگا و کاهش مقاومت به انسولین را در زنان مبتلا بهPCOS ، بررسی کردند.

برای این منظور، محققان از 35 زن با تشخیص اخیر سندرم تخمدان پلی کیستیک ثبت نام کردند و مقاومت به انسولین را با استفاده از ارزیابی مدل هومیوستاتیک برای مقاومت به انسولین (HOMA-IR) روی نمونه‌های خون این افراد ارزیابی نمودند. سپس شرکت‌ کنندگان در تمرینات یوگا شامل کریا(kriya)، وضعیت‌های بدنی(postures) و تمرینات تنفسی، به مدت شش روز در هفته در طول 12 هفته شرکت کردند. پس از مداخله،HOMA-IR  مجدداً ارزیابی شد و نتایج با استفاده از آزمون مجموع رتبه ‌بندیWilcoxon  برای ارزیابی تغییرات مقاومت به انسولین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته های کلیدی مطالعه به شرح زیر است:

 میانگین وزن بدن شرکت کنندگان از 1.95 ± 64.90 کیلوگرم به 1.71 ± 61.53 کیلوگرم کاهش یافت.

 میانگین BMI از 0.65 ± 25.66 کیلوگرم بر متر مربع به 0.56 ± 24.33 کیلوگرم بر متر مربع کاهش یافت.

 قند خون ناشتا از 3.23 ± 95.73 میلی گرم در دسی لیتر به 2.17 ± 91.83 میلی گرم در دسی لیتر کاهش یافت.

 سطح انسولین ناشتا از 1.47 ± 14.89 میکرویونیت بر میلی لیتربه 1.06 ± 11.47 میکرو یونیت بر میلی لیترکاهش یافت.

 مدل هومیوستاتیک برای مقاومت به انسولین(HOMA-IR) از 0.05 ± 3.76 به 0.32 ± 2.72 کاهش یافت.

محققان نتیجه گیری کردند که "با توجه به شیوع فزاینده PCOS و خطرات متابولیک مرتبط، ادغام یوگا در مراقبت های روتین می تواند به یک رویکرد مکمل در کنار درمان های معمول تبدیل شود. با ادامه تحقیقات در این زمینه، یوگا ممکن است به عنوان یک استراتژی ارزشمند و غیردارویی برای بهبود سلامت متابولیک و رفاه کلی در زنان مبتلا به PCOS ظاهر شود."

منبع:

https://medicaldialogues.in/diabetes-endocrinology/news/yoga-practices-linked-to-improved-insulin-resistance-in-women-with-pcos-pilot-study-findings-142872