8 سپتامبر 2024- تحقیق جدیدی که در نشست سالانه انجمن اروپایی برای مطالعه دیابت (EASD) در مادرید اسپانیا (9 تا 13 سپتامبر) ارائه شد، نشان میدهد که خوردن میوه ها، جو و چاودار در دوران کودکی با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 1 (T1D) مرتبط است. با این حال، خوردن انواع توت ها با احتمال کمتر ابتلا به این بیماری مرتبط می باشد.
دیابت نوع 1، یک وضعیت خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به سلول های جزایر تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین می برد. این امر مانع از تولید هورمون انسولین کافی در بدن برای تنظیم مناسب سطح قند خون می شود.آنچه باعث حمله سیستم ایمنی می شود ناشناخته است، اما تصور می شود که ترکیبی از یک استعداد ژنتیکی و یک محرک محیطی مانند یک ویروس یا ماده غذایی باشد.
دیابت نوع 1، شایع ترین شکل دیابت در کودکان، در سراسر جهان در حال افزایش است. پیشبینی میشود که تعداد موارد در سراسر جهان تنها طی 20 سال دو برابر شود، از 8.4 میلیون در سال 2021 به 17.4 میلیون تا سال 2040. فنلاند با 52.2 مورد در هر 100هزار کودک زیر 15 سال، بالاترین میزان بروزT1D را در سطح جهان دارد - بیش از پنج برابر بالاتر از دهه ی 1950.
پروفسور سووی ویرتانن از موسسه فنلاند سلامت و رفاه هلسینکی فنلاند که این تحقیق را رهبری کرد، گفت: دیابت نوع 1، یک بیماری جدی است که نیاز به درمان مادامالعمر دارد و بنابراین بار قابلتوجهی بر بیمار و خانواده ی او وارد میکند.این بیماری می تواند منجر به عوارضی از جمله مشکلاتی در چشم، قلب، اعصاب و کلیه شود و امید به زندگی را کوتاه کند و هزینه های مراقبت بهداشتی قابل توجهی را به همراه داشته باشد (حدود 1 میلیون یورو برای هر بیمار در فنلاند). افزایش سریع دیابت نوع 1 در کودکان نشان می دهد که عوامل محیطی نقش مهمی در توسعه ی این بیماری بازی می کنند. شناسایی این عوامل فرصتی برای توسعه راهبردهایی برای پیشگیری از آن و عوارض آن خواهد بود.
مواد غذایی متعددی با خودایمنی جزایر - حمله به سلولهای تولیدکننده انسولین - وT1D مرتبط شدهاند، اما شواهد با کیفیت بالا از مطالعات آیندهنگر وجود ندارد و وجود این ارتباط همچنان بحثبرانگیز است.
برای پرداختن به این موضوع، پروفسور Virtanen و همکارانش بررسی کردند که آیا رژیم غذایی در دوران نوزادی و اوایل کودکی با ایجاد T1D در هزاران کودک در فنلاند مرتبط است یا خیر.
گروهی متشکل از 5674 کودک (3010 پسر و 2664 دختر) با استعداد ژنتیکی بهT1D از بدو تولد تا سن شش سالگی، تحت نظارت قرار گرفتند. سوابق غذایی تکمیل شده توسط والدین آنها به طور مکرر از سن سه ماهگی تا 6 سالگی اطلاعاتی را در مورد کل رژیم غذایی آنها ارائه داد.
در سن شش سالگی، 94 نفر از این کودکان به دیابت نوع 1 مبتلا شده بودند. 206 نفر دیگر به خودایمنی جزایر مبتلا شدند و بنابراین در چند سال آینده در معرض خطر قابل توجه ابتلا به T1D قرار داشتند. محققان 34 گروه غذایی را در کل رژیم غذایی این کودکان مورد بررسی قرار دادند و زمانی که همه آنها در نظر گرفته شدند، چندین غذا با خطر بالاتر ابتلا به T1D مرتبط بودند.
پروفسور ویرتانن، گفت: تا جایی که ما می دانیم، این اولین باری است که کل رژیم غذایی یک کودک به طور همزمان بررسی می شود.نتایج این مطالعه نشان داد که هرچه کودکان میوه، جو یا چاودار بیشتری بخورند، خطر ابتلا به T1D در آنها افزایش مییابد.در مقابل به نظر می رسد که خوردن توت فرنگی، زغال اخته، لینگون بری، تمشک، انگور فرنگی سیاه و سایر انواع توت ها از آنها در برابر T1D محافظت می کند. هرچه یک کودک توت بیشتری بخورد، احتمال ابتلای او به T1D کمتر می شود.
پروفسور ویرتانن، گفت: توت ها به ویژه غنی از پلی فنول ها هستند، ترکیبات گیاهی که ممکن است التهاب مرتبط با ابتلا به دیابت نوع 1 را کاهش دهند. از سوی دیگر، میوه ها ممکن است حاوی مواد مضری باشند که در توت ها وجود ندارد. به عنوان مثال، توت ها می توانند فاقد آفت کش هایی باشند که در میوه های دیگر یافت می شوند.جو، موز، محصولات لبنی تخمیری (مانند ماست) و گندم با افزایش خطر خودایمنی جزایر مرتبط بودند، در حالی که سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی، گل کلم و کلم با کاهش خطر مرتبط بودند.
همه این ارتباط ها مستقل بودند - آنها بدون توجه به سایر غذاهای خورده شده، رخ دادند.
پروفسور ویرتانن، گفت: این مهم است که بفهمیم چه عواملی در این غذاها مسئول این ارتباط هستند. آیا همان عوامل ایجاد کننده یا عوامل محافظتی در چندین غذا یافت می شود؟ اگر توت ها حاوی یک عامل محافظتی خاص هستند، به عنوان مثال می توان از آن ماده یا خود توت ها برای جلوگیری از T1D استفاده کرد؟
با این حال، برای ارائه هر گونه توصیه غذایی خیلی زود است.پروفسور ویرتانن گفت: بسیاری از غذاهایی که ما متوجه شدیم با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 1 و روند بیماری مرتبط هستند، بخشی از یک رژیم غذایی سالم در نظر گرفته می شوند، و مهم است که نتایج ما در مطالعات دیگر قبل از اینکه کسی به فکر تغییر در رژیم غذایی فرزندش باشد، تکرار شود.
منبع:
https://medicalxpress.com/news/2024-09-fruit-oats-diabetes-berries.html