27 اکتبر 2024- دیابت نوع 2 که 85 تا 90 درصد از کل موارد دیابت را تشکیل می دهد، با سطوح بالای گلوکز (قند) خون مشخص می شود که خطرات جدی برای سلامتی به همراه دارد. این عوارض شامل بیماری قلبی، نارسایی کلیه و مشکلات بینایی است.

کنترل رژیم غذایی روش مهمی است که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در کنار ورزش و دارو، از آن برای مدیریت قند خون خود کمک می گیرند. در حالی که می دانیم توصیه های غذایی فردی و حرفه ای قند خون را بهبود می بخشد، اما می تواند پیچیده باشد و همیشه انجام آنها امکان پذیر و ساده نیست..

این مطالعه ی جدید به تأثیر محدودیت زمانی در غذا خوردن – تمرکز بر زمان غذا خوردن، به جای تمرکز بر مقدار یا نوع غذایی که خورده می شود – بر سطح قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می پردازد.

ما دریافتیم که این روش با توصیه های فردی از یک متخصص تغذیه نتایج مشابهی با رژیم غذایی دارد. اما مزایای دیگری نیز دارد، زیرا این روش ساده و دست یافتنی است، و به راحتی می‌توان به آن پایبند بود و محرک افراد برای ایجاد تغییرات مثبت دیگر است.

غذا خوردن با محدودیت زمانی چیست؟

غذا خوردن در زمان محدود، که به عنوان رژیم غذایی 16:8 نیز شناخته می شود، در حدود سال 2015 برای کاهش وزن رایج شد. از آن زمان مطالعات نشان داده اند که این روش همچنین راهی موثر برای مدیریت قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است.

غذا خوردن با زمان محدود شامل محدود کردن زمان غذا خوردن در هر روز، به جای تمرکز بر نوع و مقدار غذایی است که می خورید. در ساعات روشنایی روز، مثلاً بین ساعت 11 صبح تا 7 بعد از ظهر، غذا خوردن را به یک پنجره ی زمانی محدود می کنید، و سپس در ساعات باقی مانده بجز مایعات بدون کالری چیزی نمی خورید. این گاهی اوقات می تواند به طور طبیعی منجر به کم خوردن شود.

استراحت دادن به بدن از هضم مداوم غذا به این روش به هماهنگ شدن غذا با ریتم های طبیعی شبانه روزی کمک می کند. این می تواند به تنظیم متابولیسم و ​​بهبود سلامت کلی کمک کند.

برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، ممکن است مزایای خاصی داشته باشد. آنها اغلب بالاترین میزان گلوکز خون خود را در صبح دارند. به تعویق انداختن صبحانه تا نیمه ی صبح به این معنی است که زمانی برای فعالیت بدنی وجود دارد که به کاهش سطح گلوکز و آماده سازی بدن برای اولین وعده غذایی کمک می کند.

ما یک مطالعه اولیه را در سال 2018 انجام دادیم تا ببینیم آیا پیروی از غذا خوردن با محدودیت زمانی برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 قابل دستیابی است یا خیر. ما دریافتیم که شرکت‌کنندگان به‌راحتی می‌توانند این الگوی غذایی را طی چهار هفته، به‌طور متوسط ​​پنج روز در هفته، رعایت کنند.

مهمتر از همه، آنها همچنین بهبودهایی را در سطح قند خون خود تجربه کردند و زمان کمتری را با قند خون بالا سپری نمودند. تحقیقات قبلی ما نشان داده اند که کاهش زمان بین وعده‌های غذایی ممکن است در چگونگی توانایی هورمون انسولین در کاهش غلظت قند خون نقش داشته باشد.

مطالعات دیگر این یافته ها را تایید کرده و بهبود قابل توجهی را در HbA1c نیز نشان داده اند. HbA1c، یک نشانگر در خون است که غلظت گلوکز خون را به طور متوسط ​​طی سه ماه نشان می دهد. این یک ابزار اولیه بالینی مورد استفاده برای دیابت است.

با این حال، پژوهشگران در این مطالعات از طریق جلسات هفتگی یا دو هفته‌ای از شرکت‌کنندگان حمایت می‌کردند.در حالی که می‌دانیم این سطح از حمایت احتمال پایبندی افراد به برنامه را افزایش می‌دهد و نتایج را بهبود می‌بخشد، اما برای افراد معمولی که با دیابت نوع 2 زندگی می‌کنند به آسانی در دسترس نیست.

روش انجام این مطالعه

در مطالعه ی جدیدمان، ما خوردن با محدودیت زمانی را مستقیماً با توصیه یک متخصص تغذیه معتبر مقایسه کردیم تا آزمایش کنیم که آیا نتایج در طول شش ماه مشابه بوده است یا خیر.

ما 52 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 را انتخاب کردیم که در حال حاضر دیابت خود را با حداکثر دو داروی خوراکی مدیریت می کردند. 22 زن و 30 مرد بین 35 تا 65 سال بودند.

شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه رژیم غذایی، و غذا خوردن با زمان محدود تقسیم شدند. در هر دو گروه، شرکت کنندگان در چهار ماه اول چهار مشاوره دریافت کردند. در طول دو ماه بعد، آنها رژیم غذایی خود را به تنهایی و بدون مشورت مدیریت کردند و ما به اندازه گیری تأثیر این مداخلات بر قند خون آنها ادامه دادیم.

در گروه رژیم غذایی، مشاوره‌ها بر تغییر رژیم غذایی برای کنترل گلوکز خون، از جمله بهبود کیفیت رژیم غذایی (مثلاً خوردن سبزیجات بیشتر و محدود کردن الکل) متمرکز بود.

در گروه غذا خوردن با محدودیت زمانی، توصیه‌ها بر چگونگی محدود کردن غذا به یک پنجره 9 ساعته بین ساعت 10 صبح تا 7 بعد از ظهر متمرکز بود.

در طی شش ماه، سطح گلوکز خون هر شرکت‌کننده را هر دو ماه یکبار با استفاده از آزمایشHbA1c اندازه‌گیری کردیم. هر دو هفته، ما همچنین از شرکت کنندگان در مورد تجربه آنها از ایجاد تغییرات رژیم غذایی (در مورد نوع و زمان غذا خوردن) سوال می کردیم.

نتایج این مطالعه

محققان گفتند: ما دریافتیم که خوردن غذا در یک محدوده ی زمانی به اندازه ی رژیم غذایی موثر است.

سطوح گلوکز خون در هر دو گروه کاهش یافته بود و بیشترین بهبودی بعد از دو ماه اول اتفاق افتاد. اگرچه کاهش وزن هدف این مطالعه نبود، اما وزن برخی از شرکت کنندگان در هر دو گروه کاهش یافت (5 تا 10 کیلوگرم).

در نظرسنجی، شرکت‌کنندگان در گروه غذا خوردن با محدودیت زمانی گفتند که به خوبی با این روش سازگار شده‌اند و می‌توانند از روش غذا خوردن در یک پنجره غذایی محدود پیروی کنند. بسیاری گفتند که از حمایت خانواده برخوردارند و از اولین وعده ی غذایی روز با هم لذت می بردند. برخی نیز دریافتند که بهتر می خوابند.

پس از دو ماه، افراد در گروه غذا خوردن در یک محدوده ی زمانی به دنبال توصیه های غذایی بیشتر برای بهبود بیشتر سلامت خود بودند.

کسانی که در گروه رژیم غذایی قرار داشتند، کمتر به برنامه خود پایبند بودند. علیرغم نتایج مشابه سلامتی، به نظر می رسد خوردن غذا با محدودیت زمانی رویکرد اولیه ساده تری نسبت به ایجاد تغییرات پیچیده در رژیم غذایی باشد.

آیا خوردن غذا در یک محدوده ی زمانی قابل دستیابی است؟

موانع اصلی برای پیروی از غذا خوردن با محدودیت زمانی مناسبت های اجتماعی، مراقبت از دیگران و برنامه کاری است. این عوامل ممکن است مانع از غذا خوردن در یک پنجره ی زمانی مشخص شود.

با این حال، این روش مزایای زیادی دارد. پیام آن ساده است: تمرکز بر زمان خوردن به عنوان تغییر اصلی در رژیم غذایی. این ممکن است باعث شود که غذا خوردن با محدودیت زمانی برای افرادی با زمینه‌های فرهنگی-اجتماعی متنوع‌تر قابل انجام باشد، زیرا نوع غذاهایی که می‌خورند نیازی به تغییر ندارند، فقط زمان‌بندی خوردن غذا تغییر می کند.

بسیاری از مردم به حمایت فردی تر از یک متخصص تغذیه دسترسی ندارند و از پزشک عمومی خود مشاوره ی تغذیه ای دریافت می کنند. این باعث می‌شود که غذا خوردن در زمان محدود به یک استراتژی جایگزین و به همان اندازه مؤثر برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تبدیل شود.

مردم همچنان باید سعی کنند که به دستورالعمل های غذایی پایبند باشند و مصرف سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، گوشت بدون چربی و چربی های سالم را در اولویت قرار دهند.

اما این مطالعه نشان داد که خوردن غذا در یک زمان محدود ممکن است به عنوان پله ای برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای کنترل سلامت خود عمل کند، زیرا افراد علاقه ی بیشتری به ایجاد رژیم غذایی و سایر تغییرات مثبت پیدا می کنند.

خوردن غذا در یک محدود زمانی ممکن است برای همه مناسب نباشد، به خصوص افرادی که داروهایی مصرف می کنند که روزه گرفتن در حین مصرف آنها توصیه نمی شود. قبل از انجام این تغییر رژیم غذایی، بهتر است با متخصص مراقبت های بهداشتی که به شما در مدیریت دیابت کمک می کند، صحبت کنید.

منبع:

https://medicalxpress.com/news/2024-10-diabetes-focusing-blood-sugar.html