خلاصه ی کلیدی:
· حدود 530 میلیون بزرگسال در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند که 98 درصد از این موارد دیابت نوع 2 است.
· کاهش حساسیت به انسولین و ایجاد مقاومت به انسولین از علائم دیابت نوع 2 است.
· بر اساس مطالعات قبلی راه هایی وجود دارد که به طور طبیعی به بهبود حساسیت به انسولین کمک می کند، از جمله ورزش.
· محققان دانشگاه Cattolica del Sacro Cuore در ایتالیا دریافتند که تنها یک جلسه ورزش 30 دقیقه ای می تواند به کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک کند و مزایای بالقوه ای را در پیشگیری و مدیریت دیابت نوع 2 نشان دهد.
29 اکتبر 2024- دیابت نوع 2 یک بیماری مزمن است که در آن بدن قادر به استفاده صحیح از انسولین نیست که به عنوان کاهش حساسیت به انسولین شناخته می شود. این در نهایت می تواند باعث مقاومت به انسولین در بدن شود و باعث افزایش سطح قند خون فرد گردد.
اکنون، محققان دانشگاه Cattolica del Sacro Cuore در ایتالیا دریافتهاند که تنها یک جلسه ورزش 30 دقیقهای میتواند به کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک کند و مزایای بالقوه مثبتی را در پیشگیری و مدیریت دیابت نوع 2 نشان دهد.
برای این مطالعه، محققان 32 شرکتکننده- 18 مرد و 14 زن - در سنین 20 تا 35 سال را انتخاب کردند. همه شرکتکنندگان سالم با وزن طبیعی یا کمی اضافه وزن بودند و هیچ نشانهای از دیابت نداشتند. همه شرکت کنندگان در مطالعه عمدتاً در زمان فراغت کم تحرک یا بی تحرک بودند.
پس از انجام اندازهگیریهای پایه برای غلظت قند خون و سطح انسولین، از شرکتکنندگان خواسته شد تا یک جلسه تمرین هوازی 30 دقیقهای دویدن سبک انجام دهند.
پرفسور ترزا مززا، محقق گروه پزشکی و جراحی در دانشگاه Cattolica del Sacro Cuore در ایتالیا و نویسنده مسئول این مطالعه، توضیح داد: مطالعه ی یک جلسه ی 30 دقیقهای هوازی در بزرگسالان جوان و سالم، به دلیل عدم وجود تحقیقات قبلی برای بررسی تأثیر متابولیک فوری یک جلسه ورزش در این گروه، انجام شد.
او خاطرنشان کرد: «این رویکرد به ما اجازه داد تا اثرات حاد ورزش بر متابولیسم گلوکز را بدون عوامل مخدوشکننده ی شرایط قبلی یا وضعیت دیابت مشاهده کنیم، و مبنای واضحتری برای اینکه چگونه ورزش به تنهایی بر پویایی گلوکز و انسولین تأثیر میگذارد، ارائه کنیم».
پرفسور مززا و تیمش 24 ساعت پس از 30 دقیقه تمرین، سطح گلوکز و انسولین شرکت کنندگان در مطالعه را مجددا اندازه گیری کردند.آنها کاهش قابل توجهی در سطح قند خون شرکت کنندگان پس از ورزش و همچنین افزایش حساسیت به انسولین پیدا کردند.
پرفسور مززا، گفت: «این کاهش در سطح گلوکز و انسولین ناشتا، در کنار بهبود حساسیت به انسولین 24 ساعت پس از ورزش، پتانسیل یک جلسه ورزش را برای ایجاد تغییرات متابولیک سریع و مفید نشان میدهد. این نشان میدهد که دورههای کوتاه فعالیت هوازی میتواند نقش اساسی در تنظیم گلوکز و پاسخ انسولین داشته باشد، و احتمالاً خطر دیابت را در جمعیتهای غیر دیابتی کاهش دهد و فواید فوری در مدیریت گلوکز برای افراد در معرض خطر داشته باشد».
او افزود: اگرچه این مطالعه بر روی بزرگسالان سالم متمرکز بود، بهبود حساسیت به انسولین و تنظیم گلوکز که پس از یک جلسه ورزش مشاهده شد، میتواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز رخ دهد. این یافتهها نشان میدهد که ترکیب جلسات کوتاه و قابل کنترل ورزش هوازی ممکن است کنترل گلوکز و پاسخ انسولین را در بیماران دیابتی بهبود بخشد و به طور بالقوه به مدیریت موثر سطح قند خون و تقویت اثر درمانهای دارویی کمک کند.
دکتر دیوید کاتلر، پزشک خانواده در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: از دیدن دادههایی که از آنچه پزشکان در 35 سال گذشته به مردم گفتهاند حمایت میکند، خوشحال است. ما همیشه به مردم میگفتیم که ورزش برای شما مفید است و به احتمال زیاد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش میدهد. ما اغلب آن را به افراد توصیه می کنیم، حتی قبل از ابتلا به دیابت، زمانی که پیش دیابت دارند یا حتی هیچ نشانه ای از دیابت ندارند، و خوب است که شواهدی داشته باشید که از آنچه عقل سلیم به شما می گوید، حمایت کند.
او ادامه داد: «دیابت، خطر نابینایی، نارسایی کلیه، بیماری قلبی، سکته مغزی و قطع عضو را افزایش می دهد. این عوارض طول عمر و کیفیت زندگی شما را کاهش می دهد که یک هزینه سنگین برای فرد و جامعه است. تغییر رفتار افراد واقعاً کار سختی است، و واداشتن آنها به ورزش گاهی اوقات می تواند یک چالش باشد، زیرا گاهی اوقات هیچ پاداش فوری برای آن وجود ندارد، و مزایای آن ممکن است روزها، بلکه ماه ها یا سال ها بعد ظاهر شود. بنابراین داشتن چنین تحقیقی که در آن بازخوردهای مثبت فوری وجود دارد، راه خوبی برای ترغیب افراد به ورزش بیشتر است».
همچنین دکتر جنیفر چنگ، رئیس بخش غدد درون ریز در مرکز پزشکی دانشگاهHackensack Meridian Jersey Shore ، که در این تحقیق حضور نداشت، گفت: این مطالعه اهمیت ورزش و فعالیت بدنی را در حفظ کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نشان میدهد. ما می دانیم که ورزش به کاهش مقاومت به انسولین کمک می کند و به افراد کمک می کند تا نسبت به انسولین حساس تر شوند. ورزش به چربی سوزی کمک می کند و همچنین به افراد در دستیابی به کنترل بهتر قند کمک می کند.
او ادامه داد: "دیابت واقعا زندگی بیماران را تغییر می دهد، و یافتن راه های جدید برای کمک به کنترل و پیشگیری از دیابت نوع 2 واقعا حیاتی است. دیابت بر سیستمهای مختلف بدن و زندگی روزمره بیماران تأثیر میگذارد".
دکتر چنگ در رابطه با آنچه که میخواهد بهعنوان گامهای بعدی در این تحقیق ببیند، گفت: بررسی افزایش قند خون پس از غذا و تلاشها برای کاهش آن، و نقش دستگاه های اندازه گیری مداوم قند خون به عنوان راهی برای نظارت بر روند قند خون باید در تحقیقات آتی مد نظر باشد.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-just-30-minutes-of-exercise-help-prevent-type-2-diabetes