دیابت و فشار خون بالا

فشار خون بالا یکی از مهمترین فاکتورهای خطر در بروز عوارض دیابت و تشدید این عوارض است. بیش از 60 درصد افراد مبتلا به دیابت از فشار خون بالا رنج می برند.

ابتلا به دیابت سبب افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و سایر عوارض قلبی-عروقی می گردد زیرا تأثیرات مضر دیابت بر سرخرگها سبب مستعد نمودن عروق به آترواسکلروز (سخت شدن سرخرگها) می گردد. آترواسکلروز می تواند سبب افزایش فشار خون شود و چنانچه افزایش فشار خون درمان نگردد ، می تواند منجر به تخریب عروق خونی، سکته مغزی، ایست قلبی، حمله ی قلبی و از دست رفتن کلیه ها شود.

زنان و مردان مبتلا به فشار خون بالا نسبت به افراد با فشار خون طبیعی بیشتر درمعرض خطرات زیر می باشند:

·        بیماریهای عروق کرونر (بیماری قلبی)

·        سکته

·        بیماری عروق محیطی

·        ایست قلبی

حتی قرار گرفتن مقادیر فشار خون در محدوده ی بالایی نرمال یا پری هایپرتنشن (عدد بالایی فشار خون 120 تا 139 و پایئنی 80 تا 89) می تواند برای سلامتی افراد مضر باشد. بررسی ده ساله ی افراد مبتلا به پری هایپرتنشن نشان داد که خطر ابتلا این افراد به بیماریهای قلبی 2 تا 3 برابر نسبت به افراد با فشار خون پایین تر (طبیعی) افزایش می یابد.

مقدار فشار خون مناسب برای افراد دیابتی چه اندازه است؟

بطور کلی فشار خون شما نباید از 130 بروی 80 میلیمتر جیوه بیشتر شود عدد بالایی بنام فشار خون سیستولیک است و آن مقدار فشاری است که در سرخرگها زمانی که قلب خون را پمپ می کند و سرخرگها پر از خون می شوند وجود دارد و عدد پائینی یا فشار خون دیاستولیک فشار خون درون سرخرگها است زمانی که قلب در فاصله ی دو ضربان در حالت استراحت قرار دارد. در این زمان قلب با خون پر می شود تا برای ضربان و انقباض بعدی آماده شود. داشتن فشار خون طبیعی برای کنترل دیابت به اندازه ی کنترل قند خون برای جلوگیری از ابتلا به عوارض ثانویه ی دیابت اهمیت دارد.

علایم فشار خون بالا چیست؟

معمولاً فشار خون بالا علامتی ندارد و به همین دلیل اندازه گیری منظم فشارخون از اهمیت ویژه ای بر خوردار است و جزو مراقبت های پایه در هر معاینه ی روتین است. بهتر است با تهیه ی دستگاههای سنجش فشار خون درمنزل به اندازه گیری منظم فشار خون بر اساس توصیه ی مراقبین بهداشتی خود بپردازید.

چگونه فشار خون بالا را می توان درمان کرد؟

گروهی از داروها با نام ممانعت کننده ی ACE یا Angiotensin converting Enzyme inhibitors معمولاً برای درمان فشار خون بالا در افراد دیابتی بکار می روند. اگر چه داروهای دیگری نیز برای درمان فشار خون بالا وجود دارد اما ممانعت کننده های ACE نه تنها برای درمان فشار خون بالا موثرند بلکه برای پیشگیری یا به تأخیر انداختن بیماری کلیوی در افراد دیابتی نیز موثرند.

توجه: برخی از داروهای پایین آورنده فشار خون دارای تأثیرات معکوس بر مقدار قند خون هستند و گاهی سبب  ناتوانی جنسی می شوند به همین علت در مورد تأثیرات جانبی مصرف داروی تجویز شده با پزشک خود مشورت کنید. سایر داروهایی که برای فشار خون به افراد دیابتی داده می شود داروهای دیورتیک یا water pill هستند.

همچنین برخی از داروهای فشارخون در برخی از جمعیت ها تأثیر بهتری دارد برای مثال داروهای دیورتیک در افراد مسن و افرادی که فشارخونشان به نمک حساس است (آمریکائیان آفریقایی تبار) موثرتر است .غالباً پزشکان برای کنترل بهتر فشار خون ابتدا از داروهای ACE استفاده می کنند و سپس سایر داروهای ضد فشار خون بالا را نیز تجویز می کنند.

چگونه از ابتلا به فشار خون بالا پیشگیری کنیم؟

·        ترک سیگار

·        رعایت رژیم غذایی سالم

·        مراقبت از وزن بدن(حفظ وزن بدن در محدوده ی طبیعی)

·        انجام ورزش

·        کاهش مصرف نمک

منبع:www.webmed.com